Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017

ΣΤΟ «ΚΟΚΚΙΝΟ» ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Κίνδυνος για μπλακ άουτ στη χώρα

Στα τεχνικά του όρια λειτουργεί το σύστημα ενέργειας εδώ και περισσότερο από 40 ημέρες, με τη χώρα να βρίσκεται συνεχώς σε κατάσταση συναγερμού για ενδεχόμενο μπλακ άουτ, αναδεικνύοντας τις μεγάλες αστοχίες του ενεργειακού προγραμματισμού.



Τα έκτακτα μέτρα όπως οι εισαγωγές επιπλέον φορτίων υγροποιημένου αερίου (LNG), η διακοπή παροχής ηλεκτρικών φορτίων για κάποιες ώρες (διακοψιμότητα) στη βιομηχανία και το γύρισμα σε ντίζελ όσων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής διαθέτουν την τεχνική δυνατότητα αρχίζουν να εξαντλούν τη δυναμική τους, με τη ΡΑΕ να ζητ;a από τον ΑΔΜΗΕ και τον ΔΕΣΦΑ να εκπονήσουν μελέτες για βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα.

Το παράδοξο είναι ότι αυτή τη φορά ο συναγερμός δεν οφείλεται σε κάποιο απόλυτο ρεκόρ ζήτησης, όπως στο παρελθόν, στην πρό της οικονομικής κρίσης περίοδο, αλλά στην ανεπέρκεια τροφοδοσίας με φυσικο αέριο. Η αιχμή όλης της περιόδου αυτής, ήταν περίπου στα 9.400 MW στις αρχές του μήνα, όταν τα απόλυτα ρεκόρ προ του 2010 ξεπερνούσαν τα 10.500 MW και οι ημερήσιες αιχμές τις τελευταίες 40 ημέρες της κρίσης σπάνια υπερβαίνουν τα 8.500 MW. Στο ίδιο χρονικό διάστημα πάντως αυξήθηκαν εντυπωσιακά οι εξαγωγές ηλεκτρισμού. Τον Δεκέμβριο 2016 - τελευταίο μήνα για τον οποίο υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία- αυξήθηκαν κατά 122,09% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου χρόνου και η τάση παραμένει αυξητκή τον Ιανουάριο. Με τις αποσύρσεις μονάδων της ΔΕΗ (παλαιών λιγνιτικών και πετρελαικών) η εγκατεστημένη συμβατική ισχύς έχει μειωθεί σημαντικά σε σχέση με το παρελθόν, χωρίς να έχει αντικατασταθεί. Η αύξηση της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος οφείλεται στις ΑΠΕ, οι οποίες όμως αδυνατούν από τη φύση τους, να υποκαταστήσουν συμβατική ισχύ, καθώς η παραγωγή τους εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες.

Ενεργειακό ισοζύγιο
Η αλλαγή του μείγματος ηλεκτροπαραγωγής αποτυπώνεται και στο γεγονός ότι η ενέργεια από φυσικό αέριο καλύπτει σήμερα το 38% του ενεργειακού ισοζυγίου στο διασυνδεδεμένο σύστημα, ενώ πέρυσι κάλυπτε το 21%. Από την άλλη πλευρά, οι δυνατότητες εφοδιασμού με αέριο δυσκολεύονται να παρακολουθήσουν την αύξηση αυτή. Καθώς η δυναμικότητα μεταφοράς αερίου από τους δύο αγωγούς, στα ελληνο-βουλγαρικά και τα ελληνο-τουρκικά σύνορα είναι πεπερασμένη και χρησιμοποιείται στο φουλ, το σύστημα κρέμεται όλη αυτή την περίοδο από την άφιξη φορτίων, τακτικών και έκτακτων, υγροποιημένου αερίου ( LNG) στις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας. Η ΔΕΠΑ έχει εισάγει τον Ιανουάριο 6 φορτία (2 τακτικά και 4 έκτακτα) και για τον Φεβρουάριο αναμένονται άλλα 6, εκ των οποίων 2 τακτικά και 4 έκτακτα, δηλαδή φορτία που είναι προγραμματισμένο να έλθει αργότερα μέσα στο έτος αλλά η παράδοσή του επισπεύδεται. Προμηθευτής όλων των φορτίων είναι η αλγερινή Sonatrach, με την οποία η ΔΕΠΑ έχει μακροχρόνια σύμβαση. Το επόμενο πλοίο LNG αναμένεται να εκφορτώσει στη Ρεβυθούσα στις 3 ή 4 Φεβρουαρίου και κατόπιν αναμένεται ένα ακόμα στις 11 Φεβρουαρίου.

Ρεβυθούσα
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ΔΕΣΦΑ εξετάζει τη δυνατότητα μόνιμου ελλιμενισμού ενός πλοίου LNG στη Ρεβυθούσα, προκειμένου να λειτουργήσει ως πρόσθετος αποθηκευτικός χώρος, καθώς η κατάσταση συναγερμού αναμένεται να συνεχιστεί για αρκετό καιρό ακόμα και σίγουρα όσο διαρκούν οι χαμηλές θερμοκρασίες στη χώρα μας αλλά και στις γειτονικές περιοχές, προς τις οποίες οι εξαγωγές ηλεκτρισμού αυξήθηκαν εξ αιτίας και των υψηλών τιμών του ηλεκτρισμού που είχαν διαμορφωθεί στις αγορές.

Οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στη χονδρική αγορά (Οριακή Τιμή Συστήματος) αυξήθηκαν και στη χώρα μας. Μετά το peak των 299 ευρώ/ Mwh που σημειώθηκε στις 12 Δεκεμβρίου για μία ώρα -η μέση τιμή του συστήματος για όλο τον Δεκέμβριο ήταν 51 ευρώ/MWh- o Ιανουάριος αναμένεται να κλείσει με αισθητή αύξηση της μέσης τιμής, καθώς η ΟΤΣ να κινείται για πολλές ώρες μέσα στην ημέρα μεταξύ των 110 και των 150 ευρώ/ Mwh. Η αύξηση αυτή αναμένεται να ασκήσει πρόσθετη πίεση στο κόστος των προμηθευτών ηλεκτρισμού, τις εταιρίες- παρόχους ρεύματος και ιδιαίτερα τη ΔΕΗ, που είναι και ο μεγαλύτερος προμηθευτής. Εξάλλου πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη η ΔΕΗ διεκδικεί ένα ποσόν την τάξης των 20 εκατ. ευρώ, ως έξτρα κόστος απο τη χρήση ντίζελ στα εργοστάσιά της στο Λαύριο και την Κομοτηνή. Διαμαρτυρίες έχουν αρχίσει να «ακούγονται» και από τη ΔΕΠΑ, καθώς τα φορτία LNG και ειδικά τα έκτακτα, κοστίζουν πιο ακριβά από το φυσικό αέριο μέσω αγωγών.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com