Στο μικροσκόπιο της τρόικας Βρυξελλών, Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα τεθεί τις επόμενες ημέρες η πορεία υλοποίησης των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα με την υπογραφή του μνημονίου για την παροχή δανείων από τους τρεις οργανισμούς.
Συγκεκριμένα, τα στελέχη του ΔΝΤ θα βρεθούν στην Αθήνα εντός της εβδομάδας, προκειμένου να συντάξουν την «ενδιάμεση έκθεση» για την πορεία εφαρμογής των μέτρων μείωσης του ελλείμματος, ενώ ήδη αναζητείται ο χώρος που θα στεγάσει τη μόνιμη αντιπροσωπεία του Ταμείου που θα παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την υλοποίηση του προγράμματος σταθερότητας και θα παρέχει συμβουλές στην ελληνική κυβέρνηση.
Επικεφαλής της ομάδας του ΔΝΤ που θα συντάξει την ενδιάμεση έκθεση θα είναι ο Πολ Τομσεν, που είχε διαπραγματευθεί τους όρους του μνημονίου τον Απρίλιο, ενώ ως «τοποτηρητής» της Ουάσινγκτον ενδέχεται να επιλεγεί ο Ολλανδός Μπομπ Τράα. Η μόνιμη αντιπροσωπεία του ΔΝΤ ίσως εγκατασταθεί σε πρώτη φάση στο υπουργείο Οικονομικών ή την Τράπεζα της Ελλάδος και πληροφορίες από την Ουάσινγκτον αναφέρουν ότι θα απαρτίζεται από δεκάδες τεχνοκράτες.
Στο στόχαστρο των επιτηρητών θα βρεθεί η πορεία μείωσης των δημοσίων δαπανών, τομέας για τον οποίο εκφράζεται μεγάλη ανησυχία τόσο από το ΔΝΤ, όσο και από τις Βρυξέλλες. Οι εκπρόσωποι του Ταμείου φέρονται έτοιμοι να προτείνουν στην ελληνική κυβέρνηση την υπαγωγή του ελέγχου όλων των δαπανών –από την Υγεία μέχρι την Τοπική Αυτοδιοίκηση- στο υπουργείο Οικονομικών.
Ταυτόχρονα, αναμένεται να ασκηθούν πιέσεις για ταχεία προώθηση των μεταρρυθμίσεων στο Ασφαλιστικό –που βρίσκεται στην τελική ευθεία- αλλά και στην αγορά εργασίας. Όπως προβλέπει το μνημόνιο, και τα δύο θέματα πρέπει να έχουν ρυθμισθεί μέχρι το τέλος του Ιουνίου σύμφωνα με τους όρους που έχει συμφωνήσει η Ελλάδα.
Το τρίτο ζήτημα, για το οποίο αναμένεται να ζητηθεί επιτάχυνση, είναι οι ιδιωτικοποιήσεις. Χθες, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών, Περιβάλλοντος, Υποδομών και Πολιτισμού προκειμένου να καταρτισθεί το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που θα παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο εντός της εβδομάδας. Η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε «πακέτο» ιδιωτικοποιήσεων στους τομείς της Ενέργειας, των Μεταφορών, αλλά και της εκποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, με στόχο να εισρεύσει στα δημόσια ταμεία 1 δισ. μέχρι το τέλος του έτους.
Όλα αυτά τα μέτωπα θα πρέπει να έχουν αποτελεσματικά αντιμετωπισθεί μέχρι το τέλος του Ιουλίου, οπότε και θα συνταχθεί η «τελική έκθεση» από την τρόικα, από την οποία θα εξαρτηθεί και η εκταμίευση της δεύτερης δόσης του δανείου.