Σε αγώνα δρόμου για να κρατήσει τον προϋπολογισμό εντός των στόχων του μνημονίου έχει επιδοθεί το οικονομικό επιτελείο, εξετάζοντας ακόμη και σενάρια έκτακτων περικοπών δαπανών (υπερωρίες, έκτακτες αμοιβές, επιχορηγήσεις σε οργανισμούς και φορείς του Δημοσίου επιδοτήσεις κ.ά.) σε περίπτωση που δεν ανακάμψουν τα φορολογικά έσοδα μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.
Με τεχνητή συγκράτηση κονδυλίων ύψους 1,650 δισ. ευρώ από τον τακτικό προϋπολογισμό, λιγότερες επιστροφές φόρου και μειωμένες σε σχέση με τον στόχο εκταμιεύσεις πόρων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το υπουργείο Οικονομικών αντιστάθμισε στο πρώτο πεντάμηνο του έτους την υστέρηση των φορολογικών εσόδων που άγγιξε το 1 δισ. ευρώ και πέτυχε μείωση του ελλείμματος κατά 38,7% έναντι στόχου για 35,1%.
Ωστόσο, τα δύσκολα είναι μπροστά, καθώς ο ετεροχρονισμός των δαπανών και των επιστροφών ΦΠΑ δεν μπορεί να συνεχισθεί εσαεί και, αν τα φορολογικά έσοδα δεν ανακάμψουν στα προβλεπόμενα επίπεδα, τότε καθίστανται αναπόφευκτες οι έκτακτες περιστολές κονδυλίων για την τήρηση των δεσμεύσεων του μνημονίου.
Επιχορηγήσεις... στοπ
Εμφανώς ανήσυχα από την πορεία των εσόδων, τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να μην εκταμιευθεί στο τελευταίο τρίμηνο του έτους μέρος των προβλεπόμενων πόρων, που αφορούν κυρίως σε επιχορηγήσεις και κάλυψη λειτουργικών και καταναλωτικών αναγκών του δημοσίου.
Από τα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού στο διάστημα Ιανουαρίου- Μαΐου προκύπτει επιλεκτική «στάση πληρωμών» του Δημοσίου, σε μια προσπάθεια να εξουδετερωθεί η υστέρηση των εσόδων και να επιτευχθεί ο έτσι κι αλλιώς φιλόδοξος στόχος για το έλλειμμα.
Με βάση τις συνολικές δαπάνες, οι εκταμιεύσεις είναι χαμηλότερες από τις προβλέψεις του προϋπολογισμού κατά 1,650 δισ. ευρώ, αφού είναι μειωμένες κατά 10,5%, όταν ο ετήσιος στόχος είναι για μείωση 4,8%.
Στον τομέα των πρωτογενών δαπανών το ποσοστό μείωσης ανέρχεται στο 11,3% από στόχο για 4,4%, ενώ οι δαπάνες για τόκους μειώθηκαν κατά 7,5% έναντι ετήσιας πρόβλεψης για αύξηση κατά 5,1%.
1 ΔΙΣ. ΤΟ 5ΜΗΝΟ
Κρύβουν την «τρύπα» με στάση πληρωμών
Με στάση πληρωμών το Δημόσιο αντιστάθμισε το πρωτο 5μηνο του έτους την υστέρηση των φορολογικών εσόδων που άγγιξε το 1 δισ. ευρώ. Μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα που αποδεικνύουν τον ετεροχρονισμό των δαπανών με κλείσιμο της στρόφιγγας:
Με το σταγονόμετρο εκταμιεύονται τα κονδύλια για πληρωμές ωρομισθίων εκπαιδευτικών, εφημερίες γιατρών του ΕΣΥ και επιχορηγήσεις για μερική απασχόληση στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Στις συγκεκριμένες δαπάνες τα ποσοστά κάλυψης του προβλεπόμενου ποσού για ολόκληρο το έτος κυμαίνονται μεταξύ 12,4% και 25,7%.
Στα Ασφαλιστικά
Ταμεία τα κονδύλια που έχουν εκταμιευθεί είναι μειωμένα κατά 1,139 δισ. ευρώ σε σχέση με το περυσινό πεντάμηνο όταν για ολόκληρο το έτος η πρόβλεψη είναι για περικοπή των σχετικών πόρων κατά 1,452 δισ. ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι μέχρι τον Μάιο είχε καλυφθεί σχεδόν ολόκληρο το ποσό της μείωσης στο συγκεκριμένο κονδύλι.
Οι λειτουργικές και καταναλωτικές δαπάνες έχουν περικοπεί κατά 939 εκ. ευρώ όταν για ολόκληρο το έτος προβλέπεται μείωση 1,157 δισ.
Οι αποδόσεις εσόδων προς τρίτους (τοπική αυτοδιοίκηση, δημόσιους φορείς και οργανισμούς) έχουν περικοπεί κατά 486 εκατ. ευρώ όταν σύμφωνα με την πρόβλεψη για το τρέχον έτος η μείωση θα είναι 89 εκατ. ευρώ
Οι δαπάνες από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων έχουν μειωθεί κατά 29,6% έναντι ετήσιου στόχου για αύξηση 1,2%.
Μια ακόμη εστία κινδύνου για την ομαλή εκτέλεση του προϋπολογισμού έχει να κάνει με το γεγονός ότι σε ορισμένους τομείς το ποσοστό των εκταμιεύσεων στο πεντάμηνο σε σχέση με την ετήσια πρόβλεψη ξεπερνά ακόμη και το 88%. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών όπου έχει ήδη δοθεί το 88,3% του συνολικού ποσού που προβλέπεται για ολόκληρο το έτος, ενώ στους συγκοινωνιακούς φορείς το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται στο 66,8%.