Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

Ραντεβού τον Σεπτέμβριο με σκληρότερα μέτρα

Νέες δύσκολες μέρες έρχονται από την προσεχή Πέμπτη για τους καταναλωτές, λόγω αύξησης του ΦΠΑ. Οι νέες δύσκολες μέρες κορυφώνονται το φθινόπωρο όταν, με βάση το περιβόητο μνημόνιο, η κυβέρνηση θα εξαναγκαστεί να λάβει νέα πρόσθετα μέτρα και να επιβάλει φόρους και περικοπές ύψους άνω των 10 δισ. ευρώ για το 2011.


Με αυτή τη ροή των πραγμάτων, δεν δικαιώνεται η αισιοδοξία των στελεχών της κυβέρνησης που ασχολούνται με την επικοινωνία ότι «ο μεγάλος κάβος είναι το Ασφαλιστικό-Εργασιακό και μετά η κατάσταση ομαλοποιείται». Οι αναφορές, μάλιστα, ορισμένων στελεχών της κυβέρνησης ότι η ύφεση θα είναι μικρότερη από την προβλεπόμενη (4%) και άρα δεν θα υπάρξει «αποστράγγιση» κάθε ικμάδας οικονομικής δραστηριότητας, έχουν βάση, πλην όμως η πραγματική οικονομία συνεχώς θα στερείται πόρων, λόγω φορολογικών επιβαρύνσεων και περικοπών.

Νέο κύμα ανατιμήσεων

Ετσι, το αναμενόμενο από την Πέμπτη 1η Ιουλίου νέο-θερινό, αυτή τη φορά, κύμα ανατιμήσεων στην αγορά, λόγω νέας ανόδου του ΦΠΑ (από 21% σε 23% και από 10% σε 11%) θα θέσει μεν και πάλι σε δοκιμασία τα εισοδήματα, αλλά ενδεχομένως να είναι μικρότερο του αναμενόμενου. Αυτό θα συμβεί κυρίως επειδή οι επιχειρήσεις υποτίθεται ότι διαβλέπουν συρρίκνωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών και γι' αυτό (υποτίθεται ότι) απορροφούν τις φορολογικές αυξήσεις.

Παρατηρητές, όμως, επισημαίνουν ότι αυτό συμβαίνει σε πολύ μικρή κλίμακα. Εθισμένοι επί σειρά ετών οι έμποροι να αυξάνουν τις τιμές (ιδίως όταν αυξάνονται και οι έμμεσοι φόροι), προτιμούν να κλείσουν τα καταστήματά τους παρά να προσελκύσουν νέο κοινό και πελατεία μειώνοντας αισθητά τις τιμές.

Στο εποπτεύον την αγορά υπουργείο Οικονομίας διαπιστώνουν μάλιστα, έπειτα από έρευνες, ότι οι «προσφορές» τις περισσότερες φορές είναι παραπλανητικές. Ιδίως το αποδεικνύουν όσα συμβαίνουν στα ράφια των σουπερμάρκετ, όπου η μέθοδος της διατήρησης της τιμής ενός προϊόντος με εισαγωγή μειωμένης συσκευασίας είναι σχεδόν κρατούσα. Αν θέλουν να κάνουν προσφορές για να ρίξουν τις τιμές και να βοηθήσουν τον καταναλωτή, ας κάνουν μείωση τιμών για ολόκληρο τον χρόνο, επισημαίνει συνεργάτης της υπουργού Λούκας Κατσέλη, που μιλά επιπροσθέτως για την ανάγκη να υπάρξουν «καθαρές τιμές» στην αγορά.

Προς το 6% ο τιμάριθμος

Αλλωστε, τονίζουν στο υπουργείο Οικονομίας, ο τιμάριθμος (που βρίσκεται προ των θυρών του 6%, για την ακρίβεια είναι στο 5,4%) έδειξε ότι οι έμποροι κάθε άλλο παρά απορρόφησαν τις αυξήσεις του ΦΠΑ και του φόρου στα καύσιμα.

Το θερινό κύμα των ανατιμήσεων συμπληρώνεται με την εισαγωγή του ΦΠΑ 23% στις αμοιβές δικηγόρων, συμβολαιογράφων, υποθηκοφυλάκων κ.λπ. (οι επιβαρύνσεις είναι υπέρογκες για κάθε είδους μεταβίβαση ακινήτων), καθώς και με τις αυξήσεις στα διόδια, όλα από 1ης Ιουλίου.

Η κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού το φθινόπωρο θα κρύψει την ευφορία που θα διαχέει η κυβέρνηση για την καταβολή και της δεύτερης δόσης του δανείου των 110 δισ. ευρώ, που θα έχει μέχρι τότε επισυμβεί.

Ζητούνται άλλα 10 δισ. ― το 2011

Με βάση το μνημόνιο θα χρειαστούν άλλα 10 δισ. ευρώ περίπου από φόρους και εξοικονομήσεις για να μειωθεί το έλλειμμα άλλες 4 ποσοστιαίες μονάδες το 2011. Τα νέα μέτρα θα εκτοξεύσουν στο ζενίθ την κοινωνική οργή, που ήδη φτάνει στα όρια παροξυσμού εξαιτίας του Ασφαλιστικού-Εργασιακού. Το μπαλάκι που έριξε η κυβέρνηση στους κοινωνικούς εταίρους για τις απολύσεις, αλλάζοντας για τρίτη συνεχή φορά τη διαδικαστική-επικοινωνιακή τακτική της, είναι πολύ πιθανό να μετατραπεί από μπαλάκι του πινγκ πονγκ σε «τόμαχοκ», που θα πλήξει την ίδια.

Τα νέα μέτρα του φθινοπώρου θα έχουν οπωσδήποτε δύο βασικές παραμέτρους:

* Πρώτον, την αύξηση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων, που θα προκαλέσουν σωρεία επιβαρύνσεων, πέραν των μεταβιβάσεων ακινήτων (π.χ. δημοτικοί φόροι, που εισπράττονται από τη ΔΕΗ, φόρος ακίνητης περιουσίας κ.λπ.). Ακόμη και αν οι νέες τιμές των ακινήτων ανακοινωθούν τους πρώτους μήνες του 2011, αυτές θα έχουν προβλεφθεί με τον προϋπολογισμό του φθινοπώρου.

Μετατάξεις στον υψηλό ΦΠΑ

* Δεύτερον, η υπαγωγή του 30% αγαθών και υπηρεσιών που σήμερα υπάγονται στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ (11% από 1ης Ιουλίου) στον υψηλό συντελεστή 23%, γεγονός που θα προκαλέσει νέο κύμα ανατιμήσεων και νέα εισοδηματική αφαίμαξη για τους καταναλωτές, αν και τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν ότι ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και οι συνεργάτες του αδυνατούν να συλλάβουν τον ΦΠΑ, που είναι αυξημένος λόγω ζήτησης των αποδείξεων και της ίδια της αύξησης του ΦΠΑ.

Στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ υπάγονται σήμερα τρόφιμα, μη αλκοολούχα ποτά, φυσικό αέριο, νερό, εισιτήρια, επισκευές παλαιών κατοικιών κ.ά.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com