Η φοροδιαφυγή έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις και οι καταγγελίες δεν έχουν τελειωμό στην Ελλάδα. Το στίγμα της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης κατά των απανταχού φοροφυγάδων, μια ημέρα μετά την αναχώρηση της τρόικας, έδωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου μιλώντας στους «ράμπο» του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ).
Δεδομένου ότι σύμφωνα με τις δεσμεύσεις έναντι των δανειστών αναζητούνται έσοδα 1,2 δισ. ευρώ από την πάταξη της φοροδιαφυγής, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στρέφεται τώρα στον εντοπισμό μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγής.
6.000 τηλεφωνήματα στο 1517
Ενδεικτικό της κατάστασης που έχει «οργιάσει» τα τελευταία χρόνια, αλλά και της αγανάκτησης των πολιτών, είναι η σημαντική αύξηση των καταγγελιών. Περισσότεροι από 6.000 πολίτες κατήγγειλαν μέσω του τηλεφωνικού κέντρου 1517 ανάλογο αριθμό επιχειρηματιών και ελευθέρων επαγγελματιών μόνο στο πρώτο πεντάμηνο του έτους, όταν σε όλη τη διάρκεια του 2009 οι καταγγελίες ήταν 4.000. Γεγονός που υποβοηθεί το κίνημα των αποδείξεων, όπως είχε υποστηρίξει και ο υπουργός Οικονομικών.
* Τα 1.200 άτομα που απασχολούνται στις διευθύνσεις του ΣΔΟΕ σε όλη τη χώρα έχουν λάβει αυστηρές εντολές να περάσουν από κάθε γωνιά και δη τα νησιά και τα τουριστικά θέρετρα λόγω καλοκαιριού, με μοναδικό στόχο τον εντοπισμό των φοροφυγάδων. Από τους έως τώρα ελέγχους του ΣΔΟΕ διαπιστώνεται ότι:
Οι πιο «άτακτες» περιοχές
1 Εκρηξη της φοροδιαφυγής σε Αττική και κεντρική Μακεδονία, όπου βεβαιώθηκαν τα υψηλότερα ποσά προστίμων και απόκρυψης φόρων (ΦΠΑ, ΦΜΥ και λοιποί παρακρατούμενοι) 677,36 εκατ. ευρώ και 455,42 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών αποδίδουν τις μη αποδόσεις φόρων και στην οικονομική κρίση.
Στη μη απόδοση φόρων πρώτη έρχεται η Αττική με 143,66 εκατ. ευρώ και ακολουθεί η Κρήτη με 17,72 εκατ. ευρώ. Στις παραβάσεις πλαστών και εικονικών στοιχείων πρωτιά έχει η Αττική με 515,94 εκατ. και έπεται η κεντρική Μακεδονία με 408,84 εκατ.
Στο πρώτο πεντάμηνο βεβαιώθηκαν φόροι και πρόστιμα 1,5 δισ. ευρώ έναντι 700 εκατ. το 2009.
Λίστα με άλλους 153 γιατρούς
2 Σύντομα θα δοθεί και δεύτερη λίστα, στην οποία θα συμπεριλαμβάνονται τα ονόματα 153 γιατρών, κυρίως χειρουργών, που εντοπίστηκαν από τους ελέγχους που διενεργήθηκαν σε 14 διαγνωστικά κέντρα με ουσιαστικές παραβάσεις. Εχει ήδη δοθεί εντολή για άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών τους.
3 Από το πάρτι της φοροδιαφυγής δεν απέχουν ούτε καν οι συμβολαιογράφοι, καθώς 6 στους 10 βρέθηκαν να εμφανίζουν αποκλίσεις εσόδων και δηλωθέντων κερδών άνω των 100.000 ευρώ. Οι εικονικές δαπάνες στα βιβλία τους ήταν το βασικό παράπτωμά τους.
4 Εντοπίστηκαν μέσω του Google earth και των επιχειρήσεων κατασκευής πισινών ιδιοκτήτες από όλη τη χώρα που δεν τις είχαν δηλώσει.
5 Μόνο από τους ελέγχους της Περιφερειακής Διεύθυνσης Αττικής, το δίμηνο Απριλίου - Μαΐου, εντοπίστηκαν 279 επιχειρήσεις στην Αττική να φοροκλέπτουν 33,29 εκατ. ευρώ από παρακρατούμενους φόρους (ΦΠΑ, ΦΜΥ).
35 «σκαφάτοι» με ζημιές
6 35 μεγαλοεπιχειρηματίες με σκάφη αναψυχής άνω των 30 μέτρων κατάφερναν να τα συντηρούν, αν και στις επιχειρήσεις τους δήλωναν ζημιές.
7 Διερευνάται το ιδιοκτησιακό καθεστώς σε πάνω από 200 περιπτώσεις ακινήτων off shore.
8 Σε υψηλά επίπεδα κινείται η φοροδιαφυγή για κέντρα διασκέδασης και χώρους μαζικής εστίασης. Από τους 802 (501 πέρυσι) ελέγχους μόνο στην Αττική το δίμηνο Απριλίου - Μαΐου εντοπίστηκαν 449 παραβάτες (210 πέρυσι) και καταγράφηκαν 23.021 παραβάσεις (μόλις 860 το 2009). Δόθηκε εντολή για κλείσιμο καταστημάτων.
9 Ελέγχονται 333 επιχειρήσεις του Χρηματιστηρίου που αύξησαν το μετοχικό τους κεφάλαιο την περίοδο 1998-2002 για τυχόν εμπλοκή και αξιόποινες πράξεις σχετιζόμενες με τις υποθέσεις Βατοπεδίου και Siemens.
10 Μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγή έχει εντοπιστεί από τις συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών-προμηθευτών που υποβάλλουν κάθε χρόνο περίπου 1 εκατ. επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες, ενώ ελέγχονται για λαθρεμπόριο αποστολές 9.500 βυτίων με προορισμό τη Βουλγαρία, καθώς και τα συμβόλαια αγοραπωλησίας μεγάλων ακινήτων.