Με χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες θα επιβραβεύονται οι επιχειρήσεις που διατηρούν σταθερό το προσωπικό τους ενώ ο τζίρος τους μειώνεται, σε δύο διαχειριστικές περιόδους όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών. Αντίστοιχα οι ελεύθεροι επαγγελματίες που πληρούν τις ίδιες προϋποθέσεις θα επιτυγχάνουν μείωση των καθαρών κερδών κατά 20%
Πρόκειται για τη διάταξη του νέου φορολογικού νόμου η οποία προβλέπει τη μείωση κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος των νομικών προσώπων και τη μείωση κατά ποσοστό είκοσι τοις εκατό (20%) των καθαρών κερδών και καθαρών εισοδημάτων των ελευθέρων επαγγελματιών.
Για να επιτευχθούν τα παραπάνω θα πρέπει ο τζίρος των επιχειρήσεων να μειώνεται για δύο συνεχόμενες διαχειριστικές περιόδους χωρίς όμως να μειωθεί ο αριθμός των εργαζομένων.
Το υπουργείο τονίζει πως για να εξακριβωθεί η διατήρηση του αριθμού των εργαζομένων λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος των εργατοϋπαλλήλων που απασχολούνται στην επιχείρηση με πλήρη απασχόληση σε κάθε μία από τις τρεις διαχειριστικές περιόδους με βάση την εργατική νομοθεσία. Πρόκειται για τον συνολικό αριθμό των απασχολούμενων στην επιχείρηση την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε μήνα, συμπεριλαμβανομένων και όσων προσλαμβάνονται για την κάλυψη έκτακτων ή εποχιακών αναγκών τη με την προϋπόθεση ότι τους πληρώνει η ίδια η επιχείρηση.
Ο συντελεστής που μειώνεται είναι αυτός των αδιανέμητων κερδών ενώ ειδικά για το οικονομικό έτος 2010 μειώνεται ο συντελεστής που εφαρμόζεται στα συνολικά καθαρά κέρδη.
Σημειώνεται πως στις προσωπικές εταιρείες και κοινωνίες, η μείωση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος δεν καταλαμβάνει την επιχειρηματική αμοιβή.
Οι ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν και εισοδήματα από άλλη πηγή, η μείωση εφαρμόζεται μόνο στο εισόδημα από εμπορικές - γεωργικές επιχειρήσεις ή από ελευθέριο επάγγελμα.
Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν μαζί με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του οικονομικού έτους για το οποίο ζητούν την εφαρμογή μειωμένου συντελεστή φορολογίας δήλωση στην οποία εμφανίζεται:
• ο αριθμός των εργαζομένων με πλήρη απασχόληση για κάθε μήνα
• ο μέσος όρος που προκύπτει, για κάθε μία από τις τρεις ή δύο, κατά περίπτωση, διαχειριστικές περιόδους.
• τα ακαθάριστα έσοδα που προέρχονται αποκλειστικά από τη δραστηριότητα της επιχείρησης.
Σημειώνεται πως σε περίπτωση που επιχείρηση έχει κάνει χρήση του μειωμένου συντελεστή φορολογίας εισοδήματος ή της μείωσης των καθαρών κερδών και καθαρών εισοδημάτων και κατά την επόμενη διαχειριστική περίοδο αυξηθεί ο τζίρος χωρίς να μειωθεί ο αριθμός των εργαζομένων της, δεν επιβάλλονται οι κυρώσεις του ν. 2523/1997 (ΦΕΚ Α’ 179).
Σε κάθε περίπτωση οι διατάξεις αυτές σημειώνεται πως ισχύουν από τότε που ισχύουν οι προϋποθέσεις για τον τζίρο και μετά την δημοσίευση του φορολογικού νόμου, δηλαδή μπορεί να εφαρμοστεί και για τα κέρδη της διαχειριστικής περιόδου 2009 (οικονομικό έτος 2010).