Η επικείμενη ψήφιση του νέου Ασφαλιστικού - Εργασιακού και οι έντονες αντιδράσεις από τα συνδικάτα και την αντιπολίτευση, αλλά και ο προβληματισμός στην κυβέρνηση, οι εξονυχιστικοί έλεγχοι στους οποίους προτίθεται να προβεί η εφορία με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής και η κινητικότητα που επικρατεί το τελευταίο διάστημα και αναμένεται να συνεχιστεί το καλοκαίρι στον τραπεζικό κλάδο είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων.
ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Αναμένεται θύελλα στη Βουλή. Από αύριο αρχίζει η συζήτηση Ασφαλιστικού - Εργασιακού".
Η εφημερίδα γράφει ότι "θύελλες αναμένεται να ξεσπάσουν στη Βουλή την εβδομάδα αυτή, όπου θα κριθούν και οι αντοχές της κυβέρνησης και κατά πόσο οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος έχουν αποποιηθεί τη φιλολαϊκή και σοσιαλιστική τους ιδεολογία.
ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "'Η ψηφίζετε ή εκλογές με λίστα. Εκβιαστικό δίλημμα Παπανδρέου".
Η εφημερίδα αναφέρει ότι "με την προβολή του εκβιαστικού διλήμματος "πρόωρη προσφυγή στις κάλπες με λίστα ή υπερψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου" επιχειρεί το Μέγαρο Μαξίμου να αποσπάσει τη στήριξη των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και να αποτρέψει εγκαίρως το ενδεχόμενο "διαρροών" κατά την επίμαχη ψηφοφορία στη Βουλή".
ΑΥΡΙΑΝΗ: "Συναγερμός στο Μαξίμου για την αντιμετώπιση της ανταρσίας στην κοινοβουλευτική ομάδα. Ολοταχώς για εκλογές αν εκδηλωθεί οργανωμένη αντίδραση στο ασφαλιστικό".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "ευκρινή είναι πλέον τα συμπτώματα πανικού στον κυβερνητικό σχηματισμό για την εξέλιξη της κοινοβουλευτικής μάχης στο πεδίο του Ασφαλιστικού, με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ -σε συντριπτική πλειονότητα- να δηλώνουν αντιμέτωποι με φαινόμενα σαρωτικής οργής στην κοινωνική βάση μετά και την προώθηση με Προεδρικό Διάταγμα των κατεδαφιστικών ρυθμίσεων στα εργασιακά".
Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Πιο σκληροί και από το ΔΝΤ. Πιο άγρια τα μέτρα της κυβέρνησης για ασφαλιστικό - εργασιακό από το μνημόνιο".
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "ειδικοί αναλυτές και συνδικάτα θεωρούν ότι οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και στο ασφαλιστικό είναι πιο σκληρές από αυτές που περιλαμβάνει το Μνημόνιο. Σφοδρές οι αντιδράσεις από τους εργαζομένους, αλλά και από βουλευτές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Την ίδια στιγμή, ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ ζητούν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μην υπογράψει το Προεδρικό Διάταγμα για τα εργασιακά μέχρι να αποφανθεί το ΣτΕ, ενώ ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου εκβιάζει με πρόωρες εκλογές εάν δεν "περάσουν" οι μεταρρυθμίσεις".
ΕΘΝΟΣ: "Οι κάρτες στο μικροσκόπιο της Εφορίας. Έλεγχοι στις πιστωτικές για καταστηματάρχες και κατόχους".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "διασταυρώσεις για τον τζίρο που δηλώνουν οι έμποροι, με σκοπό να εντοπιστούν όσοι "κλέβουν" ή δεν αποδίδουν εγκαίρως τον ΦΠΑ που εισπράττουν από τους καταναλωτές. Οι έλεγχοι θα αποκαλύψουν και τους κατόχους καρτών, που ενώ δήλωσαν στην Εφορία μικρά εισοδήματα, πραγματοποίησαν μεγάλες αγορές".
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Βαρντάσκαγια ναι! Μακεδονία όχι! Κανείς δεν ασκεί επιρροή στον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμο για τα Εθνικά Θέματα και είναι ανυποχώρητος στη διαφορά μας με τους Σκοπιανούς για το όνομα".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "η Μακεδονία είναι ελληνική, ο Βαρδάρης είναι σκοπιανός. Ας ονομασθούν Δημοκρατία του Βαρδάρη. Όσοι επιμένουν να λένε Μακεδόνες τους Σκοπιανούς, είναι ανιστόρητοι. Ο πρώτος Πρόεδρος της ΠΓΔΜ Κίρο Γκλιγκόρωφ, είχε δηλώσει ευθαρσώς: Εμείς δεν είμαστε Μακεδόνες, είμαστε Σλάβοι και ήρθαμε τον 7ο αιώνα. Γηγενείς και αυτόχθονες Μακεδόνες, είναι οι Έλληνες".
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Μίνι ελληνική χρεοκοπία προβλέπουν οι Ρώσοι. Δηλώσεις "φωτιά" του υπουργού Οικονομικών της Ρωσίας Αλ. Κουντρίν".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "θα επέτρεπα την ανάταξη του ελληνικού χρέους που δεν θα ήταν ευχάριστη. Η προσδοκία της ανάταξης έχει ήδη αποτιμηθεί από τις αγορές", τόνισε ο Ρώσος υπουργός. Την ίδια ώρα, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών τόνιζε ότι όλα βαίνουν καλώς και δεν υπάρχει κίνδυνος για επιστροφή στη δραχμή. Όλες οι δηλώσεις του Ρώσου υπουργού Οικονομικών στο ετήσιο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη, στις οποίες τονίζει ότι η ανάταξη του ελληνικού χρέους δεν θα είναι βαθιά και θα είναι αποδεκτή από τις αγορές".
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Τεστ επιβίωσης η ψήφιση του ασφαλιστικού. Φοβάται ο Γ. Παπανδρέου νέες διαρροές βουλευτών".
Σύμφωνα με την εφημερίδα "σε τεστ επιβίωσης εξελίσσονται για την κυβέρνηση οι αλλαγές που επιχειρεί να περάσει σε εργασιακά και ασφαλιστικό, καθώς ούτε στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ μπορεί να βρει υποστηρικτές η πολιτική εφαρμογής του μνημονίου δανεισμού".
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Μάζεψέ το, δεν αντέχουμε. Κλοιός πιέσεων στον υπουργό από βουλευτές για το Εργασιακό".
ΕΣΤΙΑ: "Ο τόπος χρειάζεται αλλαγή ψυχολογίας. Το αρνητικό κλίμα δηλητηριάζει την οικονομία".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "όταν μια κοινωνία βλέπει τα πάντα αρνητικά, το γεγονός καθ΄εαυτό δεν την επιτρέπει να προχωρήση μπροστά. Και φοβούμεθα ότι στην σημερινή Ελλάδα αυτό συμβαίνει. Οι πάντες βλέπουν τα πάντα αρνητικά. Κανένας δεν είναι αισιόδοξος για τίποτε. Όλοι προσβλέπουν ότι η επόμενη ημέρα θα είναι χειρότερη της προηγουμένης. Και μέσα σε τέτοιο κλίμα, τελικά δεν μπορεί να επιτευχθή τίποτε."
ΤΑ ΝΕΑ: "Ασφαλιστικό: Από το 2011 οι νέες μειωμένες συντάξεις". Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα σημειώνει ότι "από το 2011 θα αρχίσει η εφαρμογή του νέου τρόπου υπολογισμού της σύνταξης, ο οποίος συνεπάγεται περικοπές και για όσους θα συμπληρώσουν τα συντάξιμα χρόνια ως το 2015. Παράλληλα, τα πλασματικά χρόνια φαίνεται ότι θα είναι ως και πέντε".
Η ΧΩΡΑ: "Η τρόικα σε ρόλο πρωθυπουργού".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "ζούμε και επισήμως στην PAX TROICANA. Η μπότα της τρόικας πιέζει ολοένα και πιο πολύ τον ελληνικό τράχηλο ζητώντας πλέον επισήμως αρμοδιότητες και εξουσίες άτυπου υπερ-πρωθυπουργού. Απέναντί της μια άβουλη κι αδύναμη κυβέρνηση που αφού μας έριξε στα δόντια αυτής της αιματηρής εξάρτησης τώρα καθιστά την πραγματικότητα αυτή αναπόδραστη".
City Press: "Ταραχή στην κυβέρνηση".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "με έντονο προβληματισμό για τις αντιδράσεις εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ αλλά και της κοινωνίας, η κυβέρνηση προχωρά στις μείζονες διαρθρωτικές παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό και στα εργασιακά."
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: "Μαλλιά κουβάρια για τα χρίσματα. Δυστοκία ΠΑΣΟΚ-ΝΔ στην αναζήτηση δημάρχων".
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΗΜΕΡΗΣΙΑ: " Έρχονται τραπεζικά deals. Η κρίση επιταχύνει τώρα τις εξελίξεις".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "η αδυναμία των ελληνικών τραπεζών να απευθυνθούν στη διατραπεζική αγορά για την άντληση ρευστότητας προβληματίζει κυβέρνηση και Τράπεζα της Ελλάδος, οι οποίες προκρίνουν τη λύση των συγχωνεύσεων. Ο χρόνος πιέζει και ίσως απαιτηθεί κεφαλαιακή ενίσχυση, οπότε οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες".
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Ηλεκτρονικό φακέλωμα κατά πλαστών τιμολογίων".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "κάθε "όπλο " που έχει στη φαρέτρα του ενεργοποιεί το οικονομικό επιτελείο προκειμένου να ενισχυθούν οι εισπράξεις του δημοσίου καθώς τα αποτελέσματα του πρώτου πενταμήνου δημιουργούν "τριγμούς" στην ορθή εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού."