Υπερψηφίστηκε και επί των άρθρων το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την δημοσιονομική διαχείριση και ευθύνης. Τα περισσότερα άρθρα υπερψηφίστηκαν και από τους βουλευτές της Ν.Δ. και του ΛΑΟΣ, δεν έλειψαν όμως οι επικρίσεις για τις «υπερξουσίες» που σύμφωνα με την αντιπολίτευση αποκτά ο υπουργός Οικονομικών.
Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου το αρνήθηκε, υποστηρίζοντας ότι ο νέος νόμος προβλέπει ότι ο υπουργός ελέγχεται στενά από τη Βουλή για κάθε επιπλέον παρέμβαση που κάνει στον ψηφισθέντα προϋπολογισμό και υποχρεούται να υποβάλλει σειρά εκθέσεων για την πορεία εκτέλεσής του, συμπληρωματικό Προϋπολογισμό, για κάθε υπέρβαση δαπανών και επιπλέον δανεισμό και απολογιστική έκθεση για τον ετήσιο δανεισμό του κράτους.
"Σκεφτείτε σε ποια διαφορετική θέση θα ήταν η χώρα, εάν αυτά τα οποία προτείνει το νομοσχέδιο ίσχυαν το 2009", είπε.
"Το σχέδιο νόμου θα το στηρίξει η ΝΔ, γιατί πράγματι το μεταπολιτευτικό μοντέλο έχει αποτύχει σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική διαχείριση της Γενικής Κυβέρνησης και των φορέων της", δήλωσε εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Κώστας Μαρκόπουλος.
"Θεωρούμε ότι είναι προς την κατεύθυνση, επιτέλους, να έχουμε πραγματικούς προϋπολογισμούς σ’ αυτό το Κοινοβούλιο", δήλωσε ο βουλευτής του ΛΑΟΣ, Θάνος Πλεύρης.
Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Ν. Καραθανασόπουλος, αναγνώρισε ότι πρόκειται για "απαραίτητο και αναγκαίο εκσυγχρονισμό", αλλά πρόσθεσε ότι ο προϋπολογισμός παραμένει αντιλαϊκός και μετά τις αλλαγές.
Τη διαφωνία του ΣΥΡΙΖΑ με το περιεχόμενο του νομοσχεδίου εξέφρασε ο Μ. Κριτσιωτάκης. "Αποβλέπει σε μίασφιχτή διαχείριση και διοίκηση, για να περάσει στην πράξη η λογική του ΔΝΤ. Γιατί είναι πρόσχημα το κακό χάλι των προηγούμενων περιόδων: Οι κυβερνήσεις έκαναν τους Προϋπολογισμούς κουρελόχαρτα", είπε.