Δευτέρα 16 Αυγούστου 2010

Σε 10 μέτωπα η μάχη για την οικονομία

Ηελληνική κυβέρνηση έχει αναλάβει μία σειρά από δεσμεύσεις απέναντι στην τρόικα, οι οποίες και θα πρέπει να υλοποιηθούν εντός συγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων, προκειμένου να συνεχίσει η ομαλή εκταμίευση των δόσεων του δανείου. Αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά στο υπουργείο Οικονομικών, και ο Γ. Παπακωνσταντίνου, με την επιστροφή του, θα ξεκινήσει την εφαρμογή του προγράμματος της κυβέρνησης για τους τελευταίους τέσσερις μήνες του έτους.


Φορολογικά έσοδα: Η πρώτη παρέμβαση στη σχετική λίστα είναι αυτή στον τομέα των εσόδων. Στο 7μηνο παρουσιάζουν οριακή αύξηση 4% έναντι ετησίου στόχου 13,7%. Στο υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζουν φθινοπωρινή αντεπίθεση, προκειμένου να καλυφθεί το χαμένο έδαφος και έτσι να μην παρατηρηθούν προβλήματα στην υλοποίηση του προγράμματος για μείωση του ελλείμματος στο 8,1% και παράλληλα να παρουσιαστεί εκ νέου η ανάγκη για τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων. Οι κινήσεις του υπουργείου Οικονομικών προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούν στους εξής άξονες:

Αναδιοργάνωση των οικονομικών υπηρεσιών, προκειμένου να γίνουν πιο ευέλικτες και αποτελεσματικές. Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται και η επίσπευση τοποθέτησης των επικεφαλής στις εφορίες που η θέση χηρεύει.

Δημιουργία πέντε διαφορετικών μονάδων, με εξειδικευμένο αντικείμενο η κάθε μία, ώστε να γίνει περισσότερο ουσιαστικός ο έλεγχος και η είσπραξη φόρων.

Ένταση της πίεσης σε οφειλέτες του Δημοσίου που διαθέτουν μεγάλη ακίνητη περιουσία και δεν τακτοποιούν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους.

Εντατικοποίηση των ελέγχων από τον ΣΔΟΕ, προκειμένου αφενός να «πιαστούν» φοροφυγάδες και αφετέρου να αποτραπούν άλλοι να πράξουν το ίδιο.

Νέες διασταυρώσεις με έμφαση στον ΦΠΑ, αφού πολλές επιχειρήσεις καθυστερούν την απόδοσή του, προκειμένου να εξασφαλίσουν την πολυπόθητη ρευστότητα.

Συνέχιση των ελέγχων στους «συνήθεις» υπόπτους για σύλληψη μέρους της φοροδιαφυγής. Μάλιστα η εντολή του υπουργείου Οικονομικών είναι να επιδειχθεί μηδενική ανοχή από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς στους παραβάτες.

Προϋπολογισμός: Στο υπουργείο Οικονομικών αλλά και στην τρόικα πιστεύουν ότι το δύσκολο έτος για την υλοποίηση του μνημονίου είναι το επόμενο έτος 2011, αφού αποτελεί κοινή εκτίμηση ότι με περισσότερη ή λιγότερη προσπάθεια ο στόχος για την μείωση του ελλείμματος φέτος θα επιτευχθεί. Όμως σε ό,τι αφορά το 2011 ο βαθμός δυσκολίας θα είναι πολύ μεγαλύτερος, δεδομένου ότι υπάρχουν πολύ λιγότερα εργαλεία δημοσιονομικής παρέμβασης στο οπλοστάσιο του υπουργείου Οικονομικών.

Εκεί που θα δοθεί μεγάλο βάρος είναι στη σύνταξη του προϋπολογισμού, αφού πολλά έχουν αλλάξει και έχουν μπει ανώτερα όρια στις δαπάνες της Γενικής Κυβέρνησης. Από το 2011 θα γίνεται μηνιαία δημοσιοποίηση των στοιχείων της Γενικής Κυβέρνησης, ενώ δημιουργείται σύστημα καταγραφής των υποχρεώσεων. Τέλος, θα υπάρξει ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα για την καθημερινή παρακολούθηση δαπανών ανά κωδικό.

Νοσοκομεία: Ο μεγάλος «ασθενής» του κρατικού μηχανισμού είναι η σπατάλη που γίνεται στο σύστημα υγείας. Στο υπουργείο Οικονομικών γνωρίζουν άριστα ότι χωρίς να ελεγχθούν οι δαπάνες, είναι σχεδόν αδύνατο να επιτευχθεί η δημοσιονομική προσαρμογή, αφού ο συγκεκριμένος χώρος λειτουργεί ως ένα «βαρέλι χωρίς πάτο».

Οι δράσεις που αναλαμβάνει η κυβέρνηση στο χώρο αυτό έχει τις εξής παραμέτρους:

Ηλεκτρονικές προμήθειες υλικών και άμεση αποπληρωμή τους, όπως επίσης και των χρεών που έχουν δημιουργηθεί.

Τοποθέτηση ορκωτών ελεγκτών σε κάθε νοσοκομείο.

Αποτύπωση στα οικονομικά αποτελέσματα της πολιτικής που έχει ξεκινήσει στον τομέα των φαρμάκων και της συνταγογράφησης.

Λειτουργία ολοήμερου νοσοκομείου.

ΟΣΕ - ΔΕΚΟ: Θα αποτελέσει πεδίο θερμής αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και συνδικάτων οι αποφάσεις για τις ζημιογόνες ΔΕΚΟ. Το νομοσχέδιο για τον ΟΣΕ, αν και είναι έτοιμο, παρουσιάζει σχετική καθυστέρηση, αλλά παρόλα αυτά το αργότερο μέσα στο επόμενο μήνα θα πάει στη Βουλή, ενώ ανάλογη πρωτοβουλία θα ληφθεί και στις δημόσιες συγκοινωνίες με τη δημιουργία δύο εταιρειών, μία των μέσων σταθερή τροχιάς και μία επίγειων μέσων.

Αποκρατικοποιήσεις: Αποτελεί στοίχημα για την κυβέρνηση, αφού έχει υπάρξει και εκεί σημαντική καθυστέρηση, ενώ οι συνθήκες της αγοράς δεν ευνοούν επιτυχημένες πωλήσεις δημοσίων, ειδικά μέσω Χρηματιστηρίου. Η κυβέρνηση θα προχωρήσει τις επόμενες εβδομάδες στην πρόσληψη συμβούλων, οι οποίοι και θα καταθέσουν τις προτάσεις τους για το πρόγραμμα που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση και στο οποίο περιλαμβάνεται η πώληση δημοσίων επιχειρήσεων, οι συμβάσεις παραχώρησης για δρόμους, λιμάνια και αεροδρόμια, η είσοδος στρατηγικών επενδυτών, καθώς και η καλύτερη αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας. Στο πλαίσιο αυτό, θα εξετασθεί η δυνατότητα δημιουργίας εταιρειών συμμετοχών.

Τράπεζες
Τέλος Σεπτεμβρίου οι αποφάσεις για τις κρατικές συμμετοχές

Τράπεζες: Η καρδιά της οικονομίας είναι το τραπεζικό σύστημα, αφού αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους, αν όχι τον σημαντικότερο, αναπτυξιακό πυλώνα. Στο τέλος Σεπτεμβρίου θα έχει λάβει τις αποφάσεις της για την αξιοποίηση των κρατικών συμμετοχών στον τραπεζικό τομέα, ενώ θα έχει λάβει από τους συμβούλους, ανακοινώνονται άμεσα, την πρόταση για την αναδιάρθρωση του κλάδου στην Ελλάδα. Καταλυτικός παράγοντας η λειτουργία από τον επόμενο μήνα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Τιμές: Την κυβέρνηση την απασχολεί έντονα η εκτόξευση του πληθωρισμού σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα. Και μπορεί εν μέρει να δικαιολογείται από την επιβολή των νέων φόρων, ωστόσο όλοι γνωρίζουν καλά πως σημαντικό μερίδιο ευθύνης φέρουν οι δομές της αγοράς. Η κυβέρνηση σκοπεύει να ενισχύσει την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Επιχειρηματικότητα: Το ζητούμενο για το υπουργείο Οικονομικών είναι η αύξηση των επενδύσεων και στο πλαίσιο αυτό εκτιμούν ότι θα έχει σημαντική συμβολή ο νέος αναπτυξιακός νόμος, όπως επίσης και η δημιουργία ενός νέου φορέα που θα αξιολογεί και θα προωθεί τις μεγάλες επενδύσεις, παρακάμπτοντας τις χρονοβόρες και πολλές φορές αιτία αναβολής επενδύσεις, γραφειοκρατικές διαδικασίες. Επίσης θα υπάρξει μελέτη για την επιτάχυνση των διαδικασιών απορρόφησης του ΕΣΠΑ, καθώς και ανάπτυξης της τουριστικής βιομηχανίας.

Παρεμβάσεις στη δημόσια διοίκηση
Προτεραιότητα στην απελευθέρωση επαγγελμάτων

Δημόσια Διοίκηση: Ο κρατικός μηχανισμός αποτελεί πέραν πάσης αμφιβολίας μεγάλη πηγή απώλειας κονδυλίων, αφού εκτός από αναποτελεσματικός είναι και ιδιαίτερα κοστοβόρος. Με τη θέσπιση του «Καλλικράτη», αλλά και την εφαρμογή κανόνων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση πιστεύουν πως θα υπάρξει εξορθολογισμός των εξόδων και σημαντική εξοικονόμηση πόρων. Βέβαια, αυτό θα φανεί μέσα στο 2011, αφού ο «Καλλικράτης» θα μπει σε λειτουργία από την 1.1.2011. Παράλληλα με αυτό, θα τεθεί σε εφαρμογή μία σειρά άλλων παρεμβάσεων προς την κατεύθυνση να γίνει το δημόσιο περισσότερο αποτελεσματικό αλλά και λιγότερο ακριβό.

Δημιουργία της Ενιαίας Αρχής Πληρωμής των μισθών.

Θέσπιση του Ενιαίου Μισθολογίου, το οποίο πιστεύεται ότι θα σταματήσει τη μεγάλη σπατάλη σε μισθούς και επιδόματα.

Απελευθέρωση επαγγελμάτων: Μία από τις απαιτήσεις της τρόικας είναι το άνοιγμα των αγορών. Το πρώτο βήμα ήδη έγινε με τους μεταφορείς και το σχετικό νομοσχέδιο θα ψηφιστεί στις αρχές του Σεπτεμβρίου. Όμως τον ίδιο μήνα θα έρθει στη Βουλή ένα νομοσχέδιο «σκούπα» για όλα τα επαγγέλματα που σήμερα είναι κλειστά (δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, μηχανικοί, αρχιτέκτονες, φαρμακεία, ορκωτοί λογιστές κ.λπ.).

Ένα ακόμη αγκάθι για την κυβέρνηση είναι η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας. Οι διαφωνίες με την τρόικα είναι δεδομένες, και πλέον θα πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή που θα δίνει ισοδύναμο αποτέλεσμα.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com