Tην αδυναμία του φοροεισπρακτικού μηχανισμού της χώρας, ως αποτέλεσμα της εικόνας διάλυσης που παρουσιάζουν αρκετές εφορίες, αναγνωρίζει ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ, Γ. Καπελέρης σε συνέντευξη του στην Καθημερινή. Προτείνει κλείσιμο 70 εφοριών και δημιουργία μεγαλύτερων, μικρότερο χρόνο παραμονής των ελεγκτών στο ΣΔΟΕ και αποκαλύπτει μερικά από τα στοιχεία που έχουν βρεθεί σε ελέγχους για πισίνες, σκάφη και τραπεζικούς λογαριασμούς. Πρόσθεσε ακόμη πως έχει ζητήσει στοιχεία για επιχειρήσεις που εμφανίζουν μεγάλη διαφορά στον ΦΠΑ μεταξύ 2010 και 2009.
Σύμφωνα με τον Γ. Καπελέρη, η υστέρηση των εσόδων οφείλεται κατά μικρό μέρος στην κρίση και κατά μεγαλύτερο στην αδυναμία του φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Τονίζει ότι υπάρχουν εφορίες χωρίς προσωπικό και που ακόμη δεν έχουν προϊστάμενους. Προτείνει καλύτερη αξιοποίηση του προσωπικού, κλείσιμο 70 ΔΟΥ που όπως υποστηρίζει δεν έχουν λόγο ύπαρξης και δημιουργία μεγαλύτερων ελεγκτικών κέντρων ώστε να δουλεύουν πιο αποτελεσματικά.
Ο Γ. Καπελέρης ξεκαθάρισε ότι υπάρχει κρίση αλλά υπάρχει και μεγάλη φοροδιαφυγή. Έφερε για παράδειγμα τα νησιά, που η τουριστική κίνηση και οι εισπράξεις είναι μειωμένες σε σχέση με το 2009, αλλά τα έσοδα από ΦΠΑ αυξημένα έως και 40% σε κάποιες περιοχές. Αυτό δείχνει, υποστήριξε, πως τα προηγούμενα χρόνια το ΦΠΑ δεν πληρωνόταν. Αποκάλυψε ακόμα πως έχει ζητήσει από την ΓΓΠΣ του υπουργείου να βρει επιχειρήσεις που εμφανίζουν μεγάλη διαφορά στον ΦΠΑ πέρυσι και φέτος για να γίνουν νέες διασταυρώσεις.
Μικρότερο χρόνο στην υπηρεσία οι ελεγκτές
Τάχθηκε υπέρ, της παραμονής των υπαλλήλων του ΣΔΟΕ στην υπηρεσία, για μικρότερο χρονικό διάστημα. Όπως ανέφερε θα πρέπει να έχουν το πολύ πέντε χρόνια παραμονής και όχι δέκα ή δεκαπέντε. Σε αντίθετη περίπτωση υποστήριξε, ότι δημιουργούνται εξαρτήσεις και αυξάνονται οι πιθανότητες για συναλλαγές κάτω από το τραπέζι. Τόνισε ότι μέχρι σήμερα υπάρχουν 8.000 τηλεφωνικές καταγγελίες στον ΣΔΟΕ και 1.000 για διεφθαρμένους υπαλλήλους.
Μερικά από τα μέχρι τώρα ευρήματα
Εμφανίστηκε αισιόδοξος για έσοδα 1,2 εκατομμύρια ευρώ μέσα στο 2010, καθώς υποστήριξε ότι θα έχουν καταλογιστεί μέχρι το τέλος του έτους πέντε δίσ. πρόστιμα. Μερικά στοιχεία από τους μέχρι τώρα ελέγχους, σύμφωνα με τον ίδιο, έδειξαν:
►Εκατοντάδες ιδιωτικές θαλαμηγοί δηλωμένες ως επαγγελματικά σκάφη
►1.113 αδήλωτες πισίνες σε Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική και Πιερία
►Λογαριασμός γυναικολόγου με 4 εκατομμύρια ευρώ
►2.300 βίλες που μισθώνονται χωρίς να δηλώνονται τα ενοίκια (ξεπερνούν τα 3.000 το μήνα)