Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010

Υπέρ της συνεργασίας Ελλάδος-Τουρκίας ο Θ. Πάγκαλος

«Η συνεργασία Ελλήνων και Τούρκων είναι η πλέον λογική επιλογή στο σημερινό γεωπολιτικό περιβάλλον, όπως στη δεκαετία του 1930 ήταν το ίδιο επιβεβλημένη επιλογή η συνεργασία Βενιζέλου - Ατατούρκ», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θεόδωρος Πάγκαλος, απευθυνόμενος σε συνέδριο Ελλήνων και Τούρκων δημοσιογράφων που διοργανώνει η Ένωση Συντακτών Σμύρνης.




Ο Θ. Πάγκαλος τόνισε ότι εντυπωσιάζεται κάθε φορά που επισκέπτεται την Τουρκία από το πόσο "δυτικός" είναι ο τουρκικός λαός και σχολίασε ότι και οι Τούρκοι που επισκέπτονται την Ελλάδα είναι βέβαιος ότι θα εντυπωσιάζονται από το πόσο "ανατολίτης" είναι ο ελληνικός λαός.

"Γι' αυτό μοιάζουμε τόσο πολύ", σημείωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Αναφερόμενος στην προσπάθεια του Ελληνοαμερικανού, Κρίς Σπύρου, να τελεστεί λειτουργία στην Αγία Σοφία, σχολίασε πως "η Αγία Σοφία δεν ανήκει στους σημερινούς Τούρκους αλλά ούτε και στους Έλληνες γιατί είναι πολιτιστικό μνημείο ολόκληρης της ανθρωπότητας και έτσι έχει χαρακτηριστεί από την Ουνέσκο. Κάθε προσπάθεια ιδιοποίησής της είναι κακή", προσθέτοντας ότι "η συγκίνηση που νιώθουν όλοι οι άνθρωποι όταν μπαίνουν στην Αγία Σοφία είναι ίδια, είτε είναι Τούρκοι, είτε Έλληνες, είτε Αφρικανοί, είτε Κινέζοι".

Σε ερώτηση αν η Τουρκία αποτελεί απειλή για την Ελλάδα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναφέρθηκε στα υπάρχοντα στρατιωτικά δόγματα και των δύο χωρών. "Η Τουρκία, όπως επεσήμανε, έχει χιλιάδες αποβατικά σκάφη στο Αιγαίο, τα οποία μάλλον δεν προορίζονται για την Ιταλία".

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναφέρθηκε επίσης στο γεγονός ότι η Τουρκία έχει διακηρύξει ότι ενδεχόμενη επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων σε 12 μίλια είναι αιτία πολέμου. Και εξήγησε ότι η Ελλάδα έχει υπογράψει τη σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας ενώ η Τουρκία δεν την έχει υπογράψει.

"Οι διεθνείς συνθήκες όμως, όταν υπογράφονται από έναν αριθμό κρατών μελών του ΟΗΕ ισχύουν για όλους. Άρα η Τουρκία δεν μπορεί να ισχυρίζεται ότι δεν υπέγραψε, αλλά είναι υποχρεωμένη να δέχεται μία χώρα που θέλει να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα από έξι σε δώδεκα μίλια".

Ωστόσο, πρόσθεσε, και ο καταστατικός χάρτης του ΟΗΕ του οποίου και οι δύο χώρες είναι μέλη απαγορεύει τη χρήση βίας ή και την απειλή χρήσης βίας. "Άρα η θέση της Τουρκίας είναι αντίθετη στον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ" συμπλήρωσε.

Τέλος, σημείωσε ότι τα χωρικά ύδατα δεν έχουν καμία σημασία, καθώς ακόμη και τα πολεμικά πλοία μπορούν να τα διασχίζουν με τη λεγόμενη "αβλαβή διέλευση", τονίζοντας πως έχει δημιουργηθεί κατά τρόπο τεχνητό ένα κλίμα έντασης που δεν έχει λόγο ύπαρξης.

Σε ερώτηση, τέλος, για τη σημερινή κατάσταση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και τους αμοιβαίους εξοπλισμούς, απάντησε ότι σήμερα υπάρχει τεράστια διαφορά από τον καιρό που εκείνος ήταν επικεφαλής του υπουργείου Εξωτερικών.

"Σήμερα υπάρχουν μεγάλες επενδύσεις και μεγάλη ανάπτυξη του εμπορίου και από τις δύο πλευρές" σημείωσε. Στο σημερινό κόσμο, ανέφερε, με τις σημερινές ισορροπίες και τους πολλούς πόλους, ένα μέρος των εξοπλισμών οφείλεται στην ύπαρξη αμοιβαίας καχυποψίας. Συνεπώς, τόνισε, θα πρέπει να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια μέχρι να εξαφανιστούν οι αιτίες που οδηγούν στην έξαρση της ανασφάλειας ώστε οι δυνάμεις της κάθε πλευράς να μην αντιστοιχούν σε κάποια σχέση μεταξύ τους, αλλά σε πραγματικές αμυντικές ανάγκες.

Ο κ. Πάγκαλος αναμένεται να συναντηθεί στη συνέχεια με τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης, Χαγιατί Γιαζιτζί, που βρίσκεται και αυτός στη Σμύρνη με την ίδια αφορμή.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com