Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010

Αναγκαστικός δανεισμός η παρακράτηση ΦΠΑ

Περίπου 2 δισ. ευρώ θα πρέπει να επιστρέψει το Δημόσιο σε επιχειρήσεις μέχρι το τέλος του έτους από τον ΦΠΑ που παρακρατά.



Την ώρα που η κυβέρνηση ασκεί πιέσεις προς τις τράπεζες να χορηγήσουν περισσότερα δάνεια, το ίδιο το Δημόσιο στερεί πολύτιμη ρευστότητα από τις επιχειρήσεις παρακρατώντας ΦΠΑ αρκετών εκατομμυρίων ευρώ, τον οποίον θα έπρεπε να έχει επιστρέψει.

Στην ουσία, δηλαδή, το Δημόσιο δανείζεται άτοκα από τις αρχές του έτους από επιχειρήσεις, πολλές εκ των οποίων δίνουν μάχη για να εξασφαλίσουν πιστώσεις από τις τράπεζες ή, ακόμη χειρότερα, για να επιβιώσουν.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει απελευθερώσει τις επιστροφές ΦΠΑ για ποσά έως 30.000 ευρώ, ωστόσο ακόμη και μικρομεσαίες επιχειρήσεις βρίσκονται πάνω από το όριο αυτό. Η «απροθυμία» του Δημοσίου να εξοφλήσει τις υποχρεώσεις του οφείλεται προδήλως στην προσπάθεια εξωραϊσμού των καθαρών φορολογικών εσόδων. Ωστόσο, «φιλοτεχνώντας» έτσι την εικόνα της χώρας στο πεδίο της δημοσιονομικής εξυγίανσης, προκαλούνται ταυτόχρονα ιδιαίτερα αρνητικές εντυπώσεις σε ξένες επιχειρήσεις, την ώρα που επιχειρείται η προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων από το εξωτερικό.

* Η περίπτωση της Cosco είναι χαρακτηριστική. Το Δημόσιο φέρεται να χρωστά στην κινεζική εταιρεία περίπου 21 εκατ. ευρώ από επιστροφές ΦΠΑ, για την επένδυση που έχει κάνει στο λιμάνι του Πειραιά. Οι Κινέζοι είχαν αρχίσει να διαμαρτύρονται στην τότε αρμόδια υπουργό Λούκα Κατσέλη από τον περασμένο Μάιο πριν η οφειλή του Δημοσίου εκτοξευτεί σε δυσθεώρητα ύψη.

Ωστόσο, όπως αποδεικνύεται, παρόλο που η συγκεκριμένη ξένη επένδυση είναι από τις πλέον προβεβλημένες στη χώρα, η κρούση που έκανε τότε η ηγεσία της επιχείρησης έμεινε μετέωρη. Ετσι, οι οφειλές «αβγάτισαν», φθάνοντας στα 14 εκατ.ευρώ στις αρχές του μήνα και αν δεν εξοφληθούν -που απ' ό,τι φαίνεται, είναι και το πιθανότερο, ελλείψει χρημάτων- θα «αγγίξουν» τα 21 εκατ. ευρώ τον επόμενο μήνα. Μάλιστα, η πλευρά των Κινέζων ζήτησε να συμψηφιστεί το ποσό αυτό με τις οφειλές 5 εκατ. ευρώ που έχει η Cosco προς το Δημόσιο.

* Πιο βόρεια, η εταιρεία Ελληνική Υφαντουργία αντιμετωπίζει και αυτή το ίδιο πρόβλημα: το Δημόσιο χρωστά στην κλωστοϋφαντουργία -η οποία είναι από τις μεγαλύτερες του κλάδου και απασχολεί περί τους 450 εργαζομένους, ποσό που ξεπερνά τα 6 εκατ. ευρώ. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Γ. Ακκάς εκφράζει το παράπονό του για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Οπως λέει «αν η εταιρεία είχε στη διάθεσή της τα χρήματα που της οφείλει το Δημόσιο ως κεφάλαιο κίνησης, θα είχε τη δυνατότητα να προμηθευτεί με καλύτερους όρους πρώτες ύλες και, εν τέλει, να προωθήσει τις πωλήσεις της».

Στα γρανάζια της γραφειοκρατίας

* Στο Πήλιο, η Βρετανίδα Sue Wake που ολοκληρώνει μια τουριστική επένδυση ύψους 1,5 εκατ. ευρώ, αισθάνεται παγιδευμένη στα γρανάζια της ελληνικής γραφειοκρατίας. Το ξενοδοχείο, που βρίσκεται στη θέση Λαγού Ράχη, έχει ενταχθεί στον Αναπτυξιακό Νόμο. Παρά ταύτα, όπως λέει η ίδια, το Δημόσιο αρνείται να της καταβάλλει από τις αρχές του έτους περίπου 100.000 ευρώ σε ΦΠΑ, που η ίδια έχει πληρώσει. Υποστηρίζει με πικρία ότι το Δημόσιο την υποχρεώνει να το δανειοδοτεί άτοκα και προσπαθεί να διαχειριστεί τα έξοδα που προκύπτουν με όλα αυτά τα απρόοπτα.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com