Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010

Γ. Παπακωνσταντίνου: «Θα προχωρήσουμε σε ξεχωριστές συμφωνίες με κάθε τράπεζα»

Σύντομα η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε ξεχωριστές συμφωνίες με κάθε τράπεζα θέτοντας στόχους για την αύξηση της πιστωτικής επέκτασης - κυρίως, δε προς τις επιχειρήσεις - στο πλαίσιο του προγράμματος ενίσχυσης και στήριξης του τραπεζικού συστήματος. Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου από το βήμα της γενικής συνέλευσης της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ) που πραγματοποιήθηκε στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.


Η ανακοίνωση έγινε στο πλαίσιο απάντησης που έδωσε ο υπουργός σε παρεμβάσεις εκπροσώπων των Επιμελητηρίων, οι οποίοι επέκριναν τις τράπεζες για την τακτική που ακολουθούν στο θέμα της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων.

Νωρίτερα ο υπουργός αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση για την μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος. Αφού περιέγραψε τη δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία βρισκόταν η ελληνική οικονομία τον περασμένο Οκτώβριο ο κ. Παπακωνσταντίνου εμφανίστηκε αισιόδοξος για την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί στο πλαίσιο και του Μνημονίου. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στη σημαντική, μέχρι στιγμής, μείωση του ελλείμματος κατά 7 δισ. ευρώ (σ.σ. ο στόχος των 12 δις. ευρώ για φέτος όπως είπε θα επιτευχθεί) και στη δραστική περικοπή κατά 50% των δαπανών του δημοσίου.

Εξάλλου, ο υπουργός ανακοίνωσε παρεμβάσεις στο δικαστικό σύστημα, όπου «λιμνάζουν»

34 δισ. ευρώ από πρόστιμα

και διαφόρων ειδών ποινές.

Από το βήμα της ίδια εκδήλωσης ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ, Δημήτρης Μπακατσέλος αναφέρθηκε στις «πρωτόγνωρες θυσίες» στις οποίες υποβλήθηκαν από τους πρώτους μήνες του 2010 επιχειρήσεις και πολίτες υπογραμμίζοντας ότι «δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί με τον ίδιο τρόπο η επίλυση του δημοσιονομικού προβλήματος». Όπως είπε, χαρακτηριστικά «πρέπει να ελεγχθούν η φοροδιαφυγή και η διαφθορά», καθώς «δεν μπορεί να επιβαρύνουμε πάντα τις ίδιες κοινωνικές ομάδες.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ αναφέρθηκε ακόμη στις καθυστερήσεις που σημειώνονται στο μέτωπο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και στην εφαρμογή του νέου αναπτυξιακού νόμου, αλλά και στη χαμηλή απορροφητικότητα κονδυλίων από το ΕΣΠΑ και τη μείωση των δαπανών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Τέλος, χαρακτήρισε «σημαντική την πρωτοβουλία της κυβέρνησης να αναθέσει στον υπουργό Επικρατείας, Χ. Παμπούκη το «δύσκολο», όπως το χαρακτήρισε, έργο της προσέλκυσης μεγάλων επενδύσεων από το εξωτερικό».

Στο μεταξύ, με έντονα κριτική διάθεση αναφέρθηκε στο μνημόνιο και τις αλλαγές που αυτό επέφερε στην Ελλάδα, ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ, Γιώργος Κασιμάτης. «Εχω την αίσθηση ότι βασικό νομιμοποιητικό κείμενο για κάθε πρωτοβουλία δεν είναι το Σύνταγμα της χώρας, αλλά το μνημόνιο», είπε χαρακτηριστικά. Εδωσε έμφαση στην έλλειψη ρευστού από την αγορά ενώ είπε ότι οι επιχειρήσεις έχουν πάθει «στραπάτσο», καθώς καταγράφουν μείωση τζίρου που σε πολλές περιοχές ξεπρνά το 50%.

Σε έναν φαύλο κύκλο στασιμοπληθωρισμού έχει εισέλθει η ελληνική οικονομία, είπε από το ίδιο βήμα ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Κωνσταντίνος Μίχαλος. Σύμφωνα με τον ίδιο, από την εφαρμογή πολιτικών κατά το πνεύμα του μνημονίου δεν είδαμε τους τελευταίους μήνες, ούτε το ΑΕΠ να αυξάνεται, ούτε την ανταγωνιστικότητα να βελτιώνεται αλλά ούτε και την ανεργία να μειώνεται. Κατά την άποψή του απαιτείται αλλαγή πολιτικής.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com