Την απενοχοποίηση των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας για τη δημοσιονομική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα, επιχείρησε ο ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, μιλώντας από το βήμα της 75ης ΔΕΘ, παρουσία των παραγωγικών και κοινωνικών φορέων, καθώς και του τέως πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή.
Ο Αντώνης Σαμαράς προσπάθησε, στην ομιλία του, στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης», να αποσείσει τις ευθύνες της προηγούμενης κυβέρνησης και να καταδείξει τα λάθη των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ αλλά και να καταγγείλει την "τυφλή υποταγή" της χώρας στο Μνημόνιο επισημαίνοντας, για μία ακόμη φορά, την άμεση ανάγκη για ένα νέο μίγμα πολιτικής, "προκειμένου να βγει η χώρα το ταχύτερο δυνατό από τις δεσμεύσεις του Μνημονίου". Ταυτόχρονα ανάδειξε το πολιτικό δίλημμα των επικείμενων αυτοδιοικητικών εκλογών, καλώντας τους πολίτες να στηρίξουν την εναλλακτική λύση, την οποία υποστηρίζει η Ν.Δ έναντι στο Μνημόνιο και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι "επενδύει στο φόβο, που η ίδια καλλιεργεί στους πολίτες".
Με την αποδόμηση "επτά ψεμάτων της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ", ο κ. Σαμαράς, επιχείρησε να απαντήσει στις κατηγορίες ότι τις βασικές ευθύνες "για όλα τα δεινά της χώρας" έχουν οι τελευταίες κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας.
Αναφορικά με την υπερχρέωση, την οποία το ΠΑΣΟΚ καταλογίζει στη προηγούμενη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ο Αντώνης Σαμαράς σημείωσε ότι από τα 80 δισεκατομμύρια ευρώ νέου χρέους κατά την πενταετία 2004-2009, τα 70 δις. ευρώ αφορούσαν υποχρεώσεις, που είχαν αναλάβει οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, "κυρίως της δεκαετίας του 80, όταν το χρέος εκτινάχθηκε από 32% σε 110% του ΑΕΠ", όπως είπε.
Ο Αντώνης Σαμαράς υποστήριξε ότι τα spreads των επιτοκίων, "που αποτελούν τον καθρέφτη εμπιστοσύνης των αγορών στην εκάστοτε κυβέρνηση", ήταν μόλις στις 130 μονάδες τον περασμένο Οκτώβριο και ανέβηκαν πολύ αργότερα, "όταν η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν έκανε τίποτε για να αντιμετωπίσει το έλλειμμα".
"Τα spreads άρχισαν να σκαρφαλώνουν μετά τον Ιανουάριο του 2010, επί διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και εξ αιτίας της πολιτικής του", τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ν.Δ.
Στη λίστα των "επτά ψεμάτων" του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Σαμαράς, συμπεριέλαβε την "κοινωνική πολιτική" που ασκήθηκε τις τελευταίες δεκαετίες "με αναδιανομή δανεικών σε βάρος των επομένων γενεών", τη "δήθεν αναπόφευκτη" προσφυγή στο Μηχανισμό, καθώς και τον ισχυρισμό του ΠΑΣΟΚ, ότι το Μνημόνιο αποτελεί μονόδρομο για διέξοδο από την κρίση, όταν "ανεύθυνα" η Ν.Δ δεν το ψηφίζει.
"Ανευθυνότητα ήταν ότι το ΠΑΣΟΚ έλεγε ότι λεφτά υπάρχουν πριν τις εκλογές του 2009, όταν γνώριζε πολύ καλά το πρόβλημα ελλείμματος που υπήρχε τότε στην Ελλάδα αλλά και σε όλη την Ευρώπη", τόνισε ο πρόεδρος της Ν.Δ.
"Τα ψέματα του ΠΑΣΟΚ και οι αλήθειες της Ν.Δ"
Με "επτά αλήθειες" απάντησε ο Αντώνης Σαμαράς στα επτά σημεία κριτικής του ΠΑΣΟΚ, που ο ίδιος ανέδειξε. Αναφερόμενος στο σχέδιο διαχείρισης της κρίσης, καθώς και σε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης της χώρας, που προτείνει η Ν.Δ, ο πρόεδρος του κόμματος δεσμεύτηκε για την αποκατάσταση των χαμηλότερων συντάξεων, το ταχύτερο δυνατό, και μέσα από συγκεκριμένους κωδικούς του προϋπολογισμού. Συγκεκριμένα ο Αντώνης Σαμαράς επισήμανε:
"Το σχέδιο της ΝΔ. αντιμετωπίζει το έλλειμμα και την ύφεση με στοχευμένα μέτρα τόνωσης της αγοράς μηδενικού ή μηδαμινού κόστους, με την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου, καθώς και με την αποκατάσταση των μεγάλων αδικιών που έγιναν ήδη, όπως οι περικοπές στις χαμηλές συντάξεις. Το σχέδιο της Ν.Δ δεν προβλέπει πρόσθετα μέτρα περικοπών και νέων φόρων, σε αντίθεση με το Μνημόνιο, ενώ προτείνει αναπτυξιακά μέτρα".
Ενδεικτικά αναφερόμενος στο νέο μοντέλο ανάπτυξης ο κ. Σαμαράς σημείωσε την αναγκαιότητα να παγώσει κάθε φορολογική αύξηση μέχρι την έξοδο από την κρίση, καθώς με χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές, το κράτος μπορεί να αντλήσει περισσότερα έσοδα. Σημείωσε επίσης την ανάγκη της σταδιακής μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, εργοδοτών και εργαζομένων, με την ταυτόχρονη επιδότηση της εργασίας από τα προγράμματα του ΟΑΕΔ, ώστε να μην χαθούν πόροι που είναι άμεσα αναγκαίοι για τα ασφαλιστικά ταμεία. Ο πρόεδρος της ΝΔ, εξήγγειλε επίσης, την πάταξη της γραφειοκρατίας, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, την απενοχοποίηση της επιχειρηματικότητας και την εφαρμογή κλαδικών στρατηγικών "σε όλους τους τομείς που η Ελλάδα έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα".
Ο πρόεδρος της ΝΔ καταλόγισε πρόβλημα ασυνεννοησίας στην κυβέρνηση και σχετικά με τον ανασχηματισμό παρατήρησε: «Η κυβέρνηση έσπασε όλα τα ρεκόρ ασυνεννοησίας. Και απόλυτης έλλειψης συντονισμού. Για την ακρίβεια, βρίσκεται μήνες τώρα σε ένα ακήρυκτο "εμφύλιο πόλεμο": Κάθε υπουργός άλλα λέει κι άλλα κάνει, από εκείνα που δηλώνουν συνάδελφοί του σε άλλα εμπλεκόμενα υπουργεία. Και τώρα, πριν λίγες μόλις μέρες, είδαμε έναν πρωτοφανή ανασχηματισμό. Η ίδια η κυβέρνηση προανήγγειλε "μικρότερο και πιο ευέλικτο" κυβερνητικό σχήμα. Και δημιούργησε μια από τις πιο πολυπληθείς κυβερνήσεις που έχουν υπάρξει ποτέ. Προανήγγειλε "καλύτερο συντονισμό". Και τώρα όλοι αναρωτιούνται αμήχανα ποιος θα συντονίζει ποιον. Και ποιος θα συντονίζει τους… συντονιστές. Γιατί ορίζεται "αναπληρωτής πρωθυπουργός" ο υπουργός των Εσωτερικών, ο οποίος συντονίζει πάνω από τον «συντονιστή» Αντιπρόεδρο, ο οποίος θα παραβρίσκεται στην ομάδα συντονισμού, μόνον όταν τον προσκαλέσουν εκτάκτως. Κατάλαβε κανείς τίποτα; Τραγέλαφος».
"Ψηφίστε τις ελπίδες και όχι τους φόβους σας"
"Σκόπιμο υποκινητή του φόβου και της ανασφάλειας του πολίτη", χαρακτήρισε ο Αντώνης Σαμαράς την κυβέρνηση, καθώς σημείωσε ότι "σε αυτό το κλίμα το ΠΑΣΟΚ υπολογίζει σε εκλογικά οφέλη, από τις κάλπες του Νοεμβρίου".
"Το ΠΑΣΟΚ ισχυρίζεται ότι τίποτε διαφορετικό δεν μπορεί να γίνει από το Μνημόνιο. Η Νέα Δημοκρατία υποστηρίζει ότι υπάρχει εναλλακτική λύση και είναι πολλαπλά καλύτερη, πολύ πιο αποτελεσματική και κοινωνικά δίκαιη", είπε ο κ. Σαμαράς καλώντας τους πολίτες να ψηφίσουν για δημάρχους και περιφερειάρχες "με γνώμονα τις ελπίδες και όχι τους φόβους τους".