Στη ρύθμιση όλων, ανεξαρτήτως τζίρου, των ανέλεγκτων φορολογικών υποθέσεων της δεκαετίας 2000-2009 πάνω από 1 εκατ. επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών, 150.000 που εκκρεμούν στα δικαστήρια και 1,3 εκατ. ληξιπρόθεσμων οφειλών καταλήγει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου καταρχήν, σύμφωνα με πληροφορίες, γίνεται αποδεκτή η εισήγηση της επιτελικής ομάδας για ένταξη στην περαίωση όλων των επιτηδευματιών ανεξαρτήτως ύψους τζίρου, ακόμα και των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων. Το κλείσιμο των χρήσεων θα γίνει με ελάχιστο ποσό 200 ευρώ για μικρούς επιτηδευματίες, 500 ευρώ για μικρομεσαίες και ελεύθερους επαγγελματίες και 600 ευρώ για μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ το ελάχιστο ποσό θα ανεβεί υψηλότερα για τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις, για τις οποίες βάσει του μαθηματικού τύπου το κλείσιμο της κάθε χρήσης μπορεί να τους κοστίζει ακόμα και 10.000 ή 20.000 ευρώ ή και παραπάνω.
Των ρυθμίσεων θα εξαιρεθούν δύο περιπτώσεις:
* Οι φοροφυγάδες. «Δεν πρόκειται να ενταχθούν στη ρύθμιση πρόστιμα που έχουν βεβαιωθεί έναντι των φοροφυγάδων, όπως των γιατρών του Κολωνακίου ή των μεγαλοδικηγόρων», τόνιζε χθες αρμόδιος παράγοντας. Η άποψη που επικρατεί είναι τα πρόστιμα αυτά να καταβάλλονται κανονικά, ακόμα και η προκαταβολή του 25% για όσες υποθέσεις εκκρεμούν στα δικαστήρια, και να δίνεται η δυνατότητα ρύθμισης μόνο των προσαυξήσεων. Υπό εξέταση παραμένει αν υπάρχει νομική δυνατότητα ένταξης στη ρύθμιση των πλαστών και εικονικών φορολογικών στοιχείων.
* Οι τράπεζες, λόγω νομικού κωλύματος.
Διερευνάται αν μπορούν να ενταχθούν οι ασφαλιστικές εταιρείες. Το οικονομικό επιτελείο συσκεπτόταν όλο το Σαββατοκύριακο για τις διατάξεις των τριών ρυθμίσεων και έθετε τη Δευτέρα ως ημέρα λήψης των τελικών αποφάσεων.