Υπεραμύνθηκε της κυβερνητικής πολιτικής ο πρωθυπουργός μιλώντας από το βήμα της Βουλής λέγοντας χαρακτηριστικά ότι όλες οι προσπάθειες στοχεύουν στο να μη χρειαστεί ξανά η χώρα «τρόικες». «Αλλάζουμε τα πράγματα όχι για να ικανοποιήσουμε τις Βρυξέλλες αλλά για να απελευθερωθεί η Ελλάδα να τελειώνουμε» είπε και διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει θέμα απεμπόλησης των βασικών στοιχείων της εθνικής μας κυριαρχίας".
"Έδωσα τη μάχη και θα τη ξαναδώσω όποτε χρειαστεί" δήλωσε απατώντας σε σχόλιο του προέδρου του ΛΑΟΣ Γιώργου Καρατζαφέρη ότι στις 25 Μαρτίου θα κληθεί να πει το μεγάλο "όχι" ή το μεγάλο "ναι" στην εκχώρηση των εθνικής κυριαρχίας της Ελλάδας, όπως ζητά η κυρία Μέρκελ.
«Παράνομα η Γερμανία έρχεται και μας επιβάλει τους όρους της για να πάρει την εθνική κυριαρχία. Αυτό που συμβαίνει είναι εξωπραγματικό», υποστήριξε ο κ. Καρατζαφέρης σε επίκαιρη ερώτηση σχετικά με το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας.
Αναφερόμενος ο κ. Παπανδρέου στις επικρίσεις για τις συχνές επισκέψεις των εκπροσώπων της τρόικα, τους ελέγχους και την επιβολή σκληρών μέτρων που απαιτούν για τη χώρα μας, είπε ότι "κανένας Έλληνας και κανένας βουλευτής από τους 300 δεν αισθάνεται υπερήφανος και δεν μπορεί να βλέπει να έρχονται κάθε τρεις μήνες οι υπεύθυνοι της τρόικα για να ελέγχουν τη χώρα για να δώσουν το δάνειο».
Υποστήριξε δε, ότι αιτία γι΄αυτό είναι η ανομία, η σπατάλη και η κακοδιαχείριση πολλών ετών. "Εμείς κάνουμε προσπάθειες ώστε ποτέ πια να μην χρειάζεται η χώρα "τρόικες".
Ποτέ πια να μην χρειαστεί "δάνειες" δυνάμεις η Ελλάδα. Αυτή την επιλογή δεν μας την επιβάλλει κανείς. Κάνουμε βαθιές αλλαγές για μια ισχυρή Ελλάδα. Και αυτό δεν είναι εύκολο», είπε κατηγορώντας την κυβέρνηση Καραμανλή για τη σημερινή κατάσταση.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Καρατζαφέρης καταφέρθηκε στην πολιτική της Γερμανίδας καγκελάριου Άγκελα Μέρκελ και του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί, και κάλεσε τον πρωθυπουργό να ζητήσει την εξασφάλιση της Ευρώπης για μείωση εξοπλιστικών προγραμμάτων της Ελλάδας.
«Δεν λείπει η καλή διάθεση σας. Ο κοινούς νους λείπει από την κυβέρνηση σας...Αυτό που ζητώ είναι να εξασφαλίσει η Ευρώπη τον μηδενισμό των εξοπλιστικών μας προγραμμάτων. Είμαι ικανοποιημένος αν μας εξασφαλίσει τα σύνορα μας για να μην αναγκαζόμαστε να σπαταλάμε τα χρήματα μας. Είμαστε σε αυτή την δεινή θέση γιατί το 80% του πλούτου μας πήγε σε τρεις χώρες. Αμερική, Γαλλία Γερμανία μας ξεγύμνωσαν», επεσήμανε ο κ. Καρατζαφέρης.
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι πράγματι οι δαπάνες για την άμυνα και την ασφάλεια είναι μεγάλο βάρος για τον ελληνικό λαό, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι το συγκεκριμένο ζήτημα το έθεσε και στην Ε.Ε. την ημέρα που αποφασίσθηκε η δανειοδότηση της χώρας.
Ωστόσο υπερασπίσθηκε την πολιτική της Ε.Ε. σε ό,τι αφορά τη στήριξη της προς την Ελλάδα, τονίζοντας ωστόσο την ανάγκη για μια πιο προοδευτική Ευρώπη.
«Η Ευρώπη στάθηκε στο πλευρό μας για να μην χρεοκοπήσει η χώρα. Και μάλιστα εκτός των όρων του Μάαστριχ, πήραμε το μεγαλύτερο δάνειο που υπήρξε. Δεν τίθεται θέμα να χάσουμε την εθνική μας κυριαρχία αλλά να ενισχύσουμε την προώθηση των συμφερόντων της χώρας μέσα από μια κοινή ένωση και μια μέσα από μια προοδευτική Ευρώπη.
Επίσης είπε ότι η χώρα μας βρίσκεται σε μια δύσκολη και ασταθή περιοχή εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η διαχείριση του χρέους θα δώσει την αίσθηση ότι η Ελλάδα είναι χώρα σταθερότητας, με ευνομία και ισχυρή εξωτερική πολιτική στην ευρύτερη περιοχή.
Διευκρίνισε δε, ότι δεν τίθεται από την ευρωζώνη θέμα αλλαγής του Συντάγματος, λέγοντας πως είναι κάτι διαφορετικό όσον αφορά το θέμα εποπτείας που έχει τεθεί για το ελληνικό χρέος.
Απατώντας σε ισχυρισμούς του κ.Καρατζαφέρη για επικείμενες δυσκολίες στη Χάγη όσον αφορά το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, είπε ότι "είναι λάθος να προδικάζουμε τις όποιες αποφάσεις του διεθνούς δικαστηρίου της Χάγης.
Αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Αίγυπτο ο κ. Παπανδρέου είπε ότι βρίσκεται σε επικοινωνία τόσο με στελέχη της κυβέρνησης όσο και με της αντιπολίτευσης και εξέφρασε την ελπίδα του "η Αίγυπτος να βρει το δρόμο της και να ξεκινήσει μια πολιτική διαδικασία που θα οδηγήσει σε περισσότερη δημοκρατία και ελευθερία".
"Η έννοια της Δημοκρατίας είναι μια έννοια οικουμενική που αγκαλιάζει τα οράματα και του αραβικού κόσμου" είπε ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας παράλληλα πως μια ενδεχόμενη σύγκρουση με το λαό θα είχε ολέθριες συνέπειες όχι μόνο για την Αίγυπτο αλλά και για όλη την περιοχή.