Τα έσοδα ύψους 1,6 δισ. ευρώ που πρέπει να συγκεντρωθούν από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, υπολογίζεται ότι θα προέλθουν:
*Περί τα 500 εκατ. ευρώ από τον έλεγχο 2.000 σκαφών τα οποία δηλώνονται ως επαγγελματικά από τους πλούσιους ιδιοκτήτες τους ή τους διαχειριστές των υπεράκτιων εταιρειών στις οποίες ανήκουν, ενώ στην πραγματικότητα χρησιμοποιούνται για αναψυχή. Ηδη, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, 500 σκάφη έχουν δεσμευτεί από τις ελεγκτικές αρχές και οι ιδιοκτήτες τους καλούνται να αποδώσουν -και μάλιστα αναδρομικά-ΦΠΑ 23% με βάση την τιμή κτήσης του σκάφους. Πολλοί από τους ιδιοκτήτες, μεταξύ των οποίων και ισχυροί επιχειρηματίες, έχουν ήδη καταβάλει το φόρο (σε μια μόνο περίπτωση καταβλήθηκε φόρος 2,4 εκατ. ευρώ), καθώς εκτός από τα διοικητικά πρόστιμα αντιμετωπίζουν και την κατηγορία της λαθρεμπορίας. Στα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών -και ενόψει του φοροκυνηγητού που έχει ήδη εξαπολύσει το ΣΔΟΕ- είναι να κληθούν αυτοβούλως οι ιδιοκτήτες να κλείσουν τις εκκρεμότητές τους το 2011 προκειμένου να αποφύγουν δικαστικές περιπέτειες.
*Η λίστα των διασταυρώσεων θα περιλαμβάνει και τους γιατρούς του ΕΣΥ, καθώς σε δειγματοληπτικούς ελέγχους που έχουν ήδη γίνει διαπιστώθηκαν περιπτώσεις καταθέσεων που δεν δικαιολογούνταν από τα εισοδήματα όπως αυτά δηλώνονταν στις φορολογικές δηλώσεις.
*Περίπου 300 εκατ. ευρώ αναζητούνται από τους ελεύθερους επαγγελματίες. Το ελεγκτικό μενού περιλαμβάνει ήδη τα ονόματα περίπου 2.000 γιατρών για τους οποίους έχει ήδη ζητηθεί άρση του τραπεζικού απορρήτου προκειμένου να γίνει έλεγχος «πόθεν έσχες». Ηδη έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος σε 160 περιπτώσεις για τις οποίες προέκυψαν ενδείξεις για φοροδιαφυγή ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.
*Στα 200 εκατ. ευρώ προγραμματίζεται να ανέλθουν τα φορολογικά έσοδα από τους αιφνιδιαστικούς ελέγχους που προγραμματίζει το ΣΔΟΕ σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις. Οι εισπράξεις από τα επιβληθέντα πρόστιμα κινούνται μέχρι σήμερα σε επίπεδα σαφώς χαμηλότερα των προσδοκιών της κυβέρνησης. Ωστόσο, για το 2011, πηγές του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι η εισπραξιμότητα θα βελτιωθεί για τους ακόλουθους λόγους:
1. Δυσκολεύει η διαδικασία προσφυγής στα δικαστήρια κατά του προστίμου, καθώς ο ελεγχόμενος με τον νέο νόμο που κατατέθηκε στη Βουλή καλείται πλέον να προκαταβάλλει το 50% του προστίμου (από 25% που ισχύει τώρα).
2. Γίνεται δυσχερέστερη για τον φορολογούμενο η διαδικασία ανακοπής της διαδικασίας.
3. Θα ενεργοποιηθεί η διάταξη του τελευταίου φορολογικού νόμου που προβλέπει κατάργηση του αφορολογήτου της κλίμακας (12.000 ευρώ) για όσους επαγγελματίες συλλαμβάνονται να μην εκδίδουν αποδείξεις ή να υποπίπτουν σε άλλες φορολογικές παραβάσεις. Αρμόδια πηγή του υπουργείου Οικονομικών, κάνοντας μια πρόχειρη αναγωγή, υποστηρίζει ότι αν συλληφθούν να μην εκδίδουν αποδείξεις 15.000 επαγγελματίες, τότε η εφορία θα μπορέσει να φορολογήσει με συντελεστή 10% εισόδημα 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ, συγκεντρώνοντας έσοδα 180 εκατ. ευρώ.