Την παύση πληρωμών μισθών και διοικητικές ποινές για τους υπευθύνους προτείνουν ως... φόβητρο κυβερνητικά στελέχη για να προχωρήσει το έργο της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών.
Η σχετική υπουργική απόφαση προβλέπει ρητά το δικαίωμα διακοπής των πληρωμών όταν η Ενιαία Αρχή Πληρωμών φτάσει από το 34% των υπαλλήλων που σήμερα πληρώνει στο 85%.
Στο ίδιο κείμενο αναφέρεται ότι υπάλληλος που δηλώσει ψευδή στοιχεία (π.χ. πτυχίο) διαπράττει ποινικό παράπτωμα, και αν οι εκκαθαριστές (οι υπάλληλοι κάθε φορέα που συγκεντρώνουν τις απολαβές) δώσουν λάθος απολαβές, έχουν ευθύνη για παράβαση υπηρεσιακού καθήκοντος. Επίσης, προβλέπεται η διακοπή της καταβολής των απολαβών σε περίπτωση που η διασταύρωση δείξει διαφορετικά στοιχεία ή αν υπάλληλος δεν απογραφεί.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η πρώτη φάση περιλαμβάνει τους πάντες εκτός από εργαζόμενους σε ΔΕΚΟ και σε άλλα πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου του ευρύτερου δημοσίου φορέα (εργαζόμενοι σε αναπτυξιακές εταιρείες δήμων, στην κρατική τηλεόραση κ.λπ.). Οι υπάλληλοι δήλωσαν το καλοκαίρι τα προσωπικά τους στοιχεία, με ποιο νομικό καθεστώς εργάζονται, τα πτυχία τους, το αντικείμενο, πιθανή απόσπαση και πού θα ήθελαν να εργασθούν. Δήλωσαν και τον λογαριασμό τραπέζης από τον οποίο επιθυμούν να λαμβάνουν τις αποδοχές τους.
Στη συνέχεια τα στοιχεία έπρεπε να «κουμπώσουν» με τις αποδοχές τις οποίες θα κατέγραφαν οι εκκαθαριστές μισθοδοσίας που θα πιστοποιούσε το υπουργείο Οικονομικών, για να ενταχθούν όλες οι πληρωμές σε μία.
Τα στοιχεία έως τις 3 Φεβρουαρίου δείχνουν ότι έχουν πιστοποιηθεί 5.235 εκκαθαριστές (έναντι 3.900 τον Νοέμβριο), δηλαδή το 93% του συνόλου. Στοιχεία έχουν παραληφθεί από 2.142 εξ αυτών (έναντι 760 τον Νοέμβριο) (35% των πιστοποιημένων).