Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

«Συσσίτιο μέχρι το φθινόπωρο»

«Κρας-τεστ» στα οικονομικά των μονάδων αποτελεί η εφαρμογή του διπλογραφικού συστήματος στα λογιστικά πρότυπα του στρατού. Με τις νέες διαδικασίες, που εφαρμόζονται κατ’ επιταγή της τρόικας, κινδυνεύουν τα στρατόπεδα να αδυνατούν να καλύψουν μια σειρά από βασικές ανάγκες για τη λειτουργία τους, μέχρι και τη σίτιση των φαντάρων!



Από τον περασμένο μήνα κόπηκαν οι μεταφορές ποσών από τον έναν κωδικό σε άλλον κατά τη διάρκεια εκτέλεσης του προϋπολογισμού, αλλά και μια σειρά από διάφορες άλλες «αλχημείες», που εδώ και χρόνια ακολουθούν οι οικονομικές υπηρεσίες του στρατού.

Μέχρι πρότινος τα οικονομικά των στρατοπέδων είχαν τα δικά τους «συνθηματικά» και ακολουθούσαν μια απίστευτη γραφειοκρατία: όλα τα σχετικά δικαιολογητικά καταγράφονταν μέχρι και σε εννέα διαφορετικά βιβλία! Και εκτός από τις χρονοβόρες διαδικασίες ήταν σχεδόν αδύνατος κάθε έλεγχος.

Η πολυδαίδαλη αυτή διαδικασία, εκτός του ότι απαιτούσε εκατοντάδες εργατοώρες το μήνα (σ.σ. κάτι που ουδέποτε απασχόλησε το στρατό), βόλευε το σύστημα. Γιατί με αυτόν τον τρόπο εμφανίζονταν να αγοράζονται -μόνο στα χαρτιά- μια σειρά από αγαθά, που ουδέποτε έφταναν στα στρατόπεδα.

Τα εικονικά τιμολόγια αποτελούσαν καθεστώς, ώστε να αγοράζονται σκούπες, σφουγγαρίστρες και είδη καθαρισμού ή σε άλλες περιπτώσεις να γίνονται μικροεπισκευές: Όπως για να αλλάζουν κάποιες λάμπες. Διαφορετικά θα έπρεπε να περιμένουν μέχρι να καούν… πολλές, αφού η υπηρεσία δεν δικαιολογεί «δαπάνη επισκευής ηλεκτρολογικού φωτισμού» μικρότερη των 150 ευρώ.

Ετσι για την κάλυψη των αναγκών αυτών, λάμπες και χλωρίνες βαφτίζονταν στα τιμολόγια ως «ξηροί καρποί, τυριά, καφέδες, μουστάρδες και μαγιονέζες», εξηγούν στη στήλη ανταποκριτές μας, που γνωρίζουν από πρώτο χέρι τα κόλπα της μισθοτροφοδοσίας.

«Δεν υπήρχε τρόπος για να γίνουν αυτές οι αγορές με άλλον τρόπο», αναφέρουν οι ίδιοι. Και έτσι είχαν βρει όλοι την πατέντα να εξασφαλίζουν αυτά τα ποσά από το «δικαιολογούμενο ποσό» ανά άτομο για τρόφιμα, που δεν χορηγεί η υπηρεσία και αγοράζουν οι μονάδες από την τοπική αγορά. Κοινώς, από το συσσίτιο των φαντάρων!
Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο παρότι καθημερινώς όλες οι μονάδες είχαν εξοδούχους (ένας στους τέσσερις ή ένας στους τρεις) στα λογιστικά φύλλα των μονάδων εμφανίζονταν όλοι να είναι μέσα, και τις καθημερινές και τα Σαββατοκύριακα! Και φαίνονταν όλοι να σιτίζονται πρωί, μεσημέρι και βράδυ, ώστε να δικαιολογείται μεγαλύτερο ποσό για «τρόφιμα» στις μονάδες. Ας σημειωθεί δε ότι στο επίμαχο ποσό προστίθενται κατά καιρούς «βελτιώσεις συσσιτίου», όπως ονομάζονται, σε ημέρες αργίας, νυχτερινής εκπαίδευσης ή ασκήσεων.

Το σύστημα έμοιαζε με ένα τεράστιο σεντόνι γεμάτο με μικρά και μεγάλα μπαλώματα. Τα πάντα γράφονταν με στυλό, συχνά-πυκνά σβήνονταν με μπλάνκο, ξαναγράφονταν κ.ο.κ. Και όπως είναι κοινό μυστικό, αρκετοί σε καίρια πόστα εκμεταλλεύτηκαν δεόντως για ιδίων όφελος αυτές τις πατέντες…

Σίγουρα όλα αυτά θα έπρεπε να είχαν αλλάξει εδώ και χρόνια. Το ερώτημα τώρα είναι εάν μπορούν να αλλάξουν από τη μια στιγμή στην άλλη. Γεγονός είναι ότι το διπλογραφικό σύστημα, που πλέον αναγκάστηκαν να υιοθετήσουν οι μονάδες καθιστά δύσκολες τις παλιές και «δοκιμασμένες» διαδικασίες. Τέρμα το μπλάνκο, ενώ τώρα θα μπορεί να γίνει κάποιος «κόκκινος έλεγχος» στα οικονομικά των μονάδων. Το πρόβλημα είναι ότι οι νέες περικοπές στους κωδικούς έγιναν με βάση τους προηγούμενους προϋπολογισμούς, που στην πραγματικότητα ήταν πλασματικοί. Αυτό και μόνο καθιστά όλο το εγχείρημα έωλο. Αφήστε που στην πορεία πλέον δεν έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν ποσά από τον έναν κωδικό σε άλλον. Τι θα γίνει, κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει…

«Πολύ δύσκολα θα φτάσουν τα χρήματα μετά το καλοκαίρι», επισημαίνουν στη στήλη από διάφορες μονάδες. Διαπιστώνουν ακόμη ότι το πρόβλημα δεν θα περιοριστεί στο συσσίτιο των φαντάρων, αφού με παρόμοιο τρόπο λειτουργούσαν και σε άλλους τομείς. «Δεν αποκλείεται να μείνουμε και από καύσιμα…» προβλέπουν κάποιοι…

 
website counter
friend finderplentyoffish.com