Με αναφορές στις απεργιακές κινητοποιήσεις και στις αντιδράσεις που συναντούν ορισμένες από τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση διάνθισε ο Γ. Παπανδρέου τη σημερινή ομιλία του ενώπιον του υπουργικού συμβουλίου. Δήλωσε ότι αναγνωρίζει το δικαίωμα στις αντιδράσεις, πρόσθεσε όμως ότι δεν είναι ώρα για προσωπικούς ή συντεχνιακούς εγωισμούς. Κάνοντας έμμεση αναφορά στο ενδεχόμενο μισθολογικών περικοπών στον ιδιωτικό τομέα αποσυνέδεσε την ανάπτυξη από το κόστος της εργασίας.
"Όλοι, ανεξάρτητα από το τι ψήφισαν, θέλουν να αλλάξει η χώρα, τιμούμε κάθε διεκδίκηση, αλλά πρέπει να τιμήσουμε και τις υποχρεώσεις μας" είπε, ανέφερε ο πρωθυπουργός. Υποστήριξε ότι ακόμη και αν το χρέος ήταν μηδενικό θα έπρεπε να προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές, προκειμένου να παραμείνουν γιή τα δημοσιονομικά μεγέθη.
Σχολιάζοντας όσους αμφισβητούν τη νομιμοποίηση της κυβέρνησης, απάντησε ότι "οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ έχουν εντολή μόνο από τον ελληνικό λαό", επικαλούμενος και το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών του περασμένου Νοεμβρίου.
Όσον αφορά στη συζήτηση στις Βρυξέλλες για το "σύμφωνο ανταγωνιστικότητας" και την έξοδο από την κρίση χρέους, ο Γ. Παπανδρέου δήλωσε ότι η Ελλάδα αποτελεί ενεργό μέρος της λύσης, λόγω των "σημαντικών επιτυχιών" της.
"Μας περιμένει μάχη εβδομάδων ή και μηνών προκειμένου να δοθεί συνολική λύση στο ζήτημα του χρέους, εκτίμησε.
Όπως είπε, αυτή η λύση θα πρέπει να κινείται σε τρεις πυλώνες. Στη δημοσιονομική πειθαρχία, στη διαφάνεια στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και στην ανάπτυξη, για την οποία τόνισε ότι "το βασικό δεν είναι το κόστος εργασίας"
"Το σύμφωνο δεν πρέπει να σταθεί εμπόδιο στην Ε.Ε. να παίρνει αποφάσεις" ήταν το σχόλιό του για τις γαλλογερμανικές προτάσεις, οι οποίες -όπως είπε- θα πρέπει να αποτελέσουν το αντικείμενο διαλόγου.