Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

ΥΠΑΑ: Έως και 14% φθηνότερο το καλάθι της νοικοκυράς

Από 8% περίπου έως και 11% μειώθηκε το κόστος του εβδομαδιαίου «καλαθιού» μια τετραμελούς οικογένειας, το Φεβρουάριου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας. Μεγαλύτερη μείωση παρατηρείται στην εβδομαδιαία δαπάνη για οικονομικές αγορές από το σούπερ μάρκετ ενός ζευγαριού. Η πτώση αγγίζει το 14%.



Το κόστος βασικών ειδών διατροφής διαφοροποιείται σημαντικά ανάλογα με την αλυσίδα σούπερ μάρκετ που επιλέγουν οι καταναλωτές. Έτσι για παράδειγμα, για μια τετραμελή οικογένεια το ίδιο «καλάθι» προϊόντων μπορεί να κοστίζει από 72,80 ευρώ έως και 83,22 ευρώ. Την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι η δαπάνη κυμαινόταν από τα 87,34 ευρώ έως και τα 91 ευρώ περίπου. Η εβδομαδιαία δαπάνη για το οικονομικό «καλάθι» ενός ζευγαριού, ξεκινά από τα 43 ευρώ και μπορεί να ξεπεράσει τα 53 ευρώ. Το κόστος βασικών ειδών διατροφής για ένα ζευγάρι συνταξιούχων ξεκινά από τα 48,6 ευρώ και φτάνει τα 58 ευρώ ανάλογα με το σούπερ μάρκετ που θα επιλέξουν.

Συγκεκριμένα, στο εβδομαδιαίο καλάθι μιας τετραμελούς οικογένειας, το Φεβρουάριο, η πτώση της τιμής στο αλεύρι κυμαίνεται από το 14,08% έως και το 41,06%, στο μέλι ξεκινά από το 2,72% και φτάνει το 6,25%, στο σαμπουάν αγγίζει ακόμη και το 66,83% και στο φυσικό χυμό πορτοκαλιού κυμαίνεται από το 1,22% έως και το 32,84%.

Βέβαια οι μειώσεις αυτές ορισμένες φορές επηρεάζονται από την εμπορική πολιτική εταιρειών που προχωρούν σε προσωρινές εκπτώσεις για απόκτηση μεριδίου αγοράς ή σε εβδομαδιαίες προσφορές των αλυσίδων σούπερ μάρκετ.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com