Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

ΥΠΟΙΚ: Προς λύση χωρίς εκκαθάριση η ΔΕΚΑ

Τη λύση της Δημόσιας Επιχείρησης Κινητών Αξιών (ΔΕΚΑ ΑΕ) χωρίς εκκαθάριση κατά παρέκκλιση των ισχυουσών διατάξεων, προβλέπει μεταξύ άλλων τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, επί του νομοσχεδίου για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.



Σύμφωνα με την τροπολογία δίνεται επίσης η δυνατότητα στο Δημόσιο να παρέχει εγγυήσεις για δάνεια που χορηγούνται προς πιστωτικά ιδρύματα από τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Ταμείο Κοινωνικής Ανάπτυξης του Συμβουλίου της Ευρώπης. Ακόμη, το Δημόσιο θα παρέχει εγγυήσεις για εξασφάλιση των απαιτήσεων της Τράπεζας της Ελλάδος κατά των πιστωτικών ιδρυμάτων. Το ύψος της προμήθειας που θα εισπράττει το Δημόσιο θα καθοριστεί με απόφαση του υπουργού Οικονομικών ύστερα από εισήγηση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.

Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους επί της τροπολογίας του υπουργείου, από την λύση χωρίς εκκαθάριση της ΔΕΚΑ θα προκύψει εφάπαξ αύξηση των κρατικών εσόδων κατά 26,3 εκατ. ευρώ.

Επίσης, με βάση την τροπολογία, παρέχεται εξουσιοδότηση στον υπουργό Οικονομικών να ρυθμίζει με αποφάσεις του θέματα σχετικά με τις διαδικασίες τακτοποίησης στα έσοδα και τα έξοδα του προϋπολογισμού, των υποχρεώσεων του ελληνικού Δημοσίου που εξοφλούνται με έκδοση τίτλων και την καταγραφή των πράξεων διαχείρισης δημοσίου χρέους, νομίσματος και επιτοκίου που ανακύπτουν από την εφαρμογή του Λογιστικού Σχεδίου της Κεντρικής Διοίκησης.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com