Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Γ. Δραγασάκης: Να ανατραπεί το σύστημα που δημιούργησε το χρέος

Η προοδευτική λύση για το ελληνικό πρόβλημα περνά μέσα από τη διαπραγμάτευση για τη μείωση του χρέους και του κόστους εξυπηρέτησής του και τη χρηματοδότηση της ανάκαμψης, εκτίμησε ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Δραγασάκης,μιλώντας στο διεθνές συνέδριο «Δημόσιο Χρέος και Πολιτικές Λιτότητας στην Ευρώπη. Η απάντηση της Ευρωπαϊκής Αριστεράς».



Υποστήριξε τη θέση ότι η υπερχρέωση του Δημοσίου και των πολιτών αποτέλεσε συνειδητή και συστημική επιλογή, με στόχο την αποκομιδή εύκολων κερδών από τις τράπεζες, αλλά και την πρόσκαιρη συγκάλυψη των κοινωνικών ανισοτήτων και την άμβλυνση των κυκλικών κρίσεων του καπιταλισμού.

Ειδικότερα για την Ελλάδα, εκτίμησε ότι το πρόβλημα του χρέους οφείλεται στη φορολογική ασυλία των ισχυρών και στη φοροδιαφυγή, στις υψηλές στρατιωτικές δαπάνες και στην απουσία συστήματος ελέγχου και αξιολόγησης της κοινωνικής αποτελεσματικότητας των δημόσιων δαπανών.

Το χρέος αντιπροσωπεύει «μια κατανάλωση που δεν υπάρχει πλέον, εξοπλισμούς οι οποίοι δεν παράγουν εισόδημα, υποδομές που φθείρονται ή κέρδη και φοροκλοπές που και τα δύο έχουν φυγαδευτεί στο εξωτερικό»., ανέφερε. "Αυτό το αναλωθέν κεφάλαιο δεν μπορεί να αναπαραχθεί, άρα δεν μπορεί να πληρωθεί", υπογράμμισε ο Γ. Δραγασάκης.

"Η ρύθμιση του χρέους από μόνη της, ακόμη κι αν γίνει με τους πλέον ευνοϊκούς όρους, δεν αρκεί για μια επανεκκίνηση της οικονομίας και αντιμετώπιση του κοινωνικού προβλήματος, αν δεν ανατραπεί το σύστημα που δημιουργεί το χρέος", πρόσθεσε.

Τι προτείνει

Κατά τον πρώην βουλευτή, μια προοδευτική ευρωπαϊκής απάντηση στο πρόβλημα πρέπει να περιλαμβάνει:

• Τον απευθείας δανεισμό των κρατών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζαμ

• ευρωομόλογο,

• τη μετατροπή μέρους των εθνικών χρεών σε κοινό ευρωπαϊκό χρέος,

• τη διαγραφή, αδρανοποίηση ή επαναγορά μέρους του χρέους με τους πόρους ενός φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών ή και της περιουσίας και

• Την εξασφάλιση αναπτυξιακής ώθησης, με αιχμή την απασχόληση, την κοινωνική ανάπτυξη και την αλληλεγγύη, μέσα από έναν ενισχυμένο προϋπολογισμό και νέους θεσμούς διαφανείς και δημοκρατικά ελεγχόμενους.

Παράλληλα, σημείωσε ότι η ρύθμιση του δημόσιου χρέους πρέπει να περιλαμβάνει τη ρύθμιση του χρέους των τραπεζών και μέρος του ιδιωτικού χρέους.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com