Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

ΙΟΒΕ: Επιμένει η απαισιοδοξία των Ελλήνων και το Φεβρουάριο

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα ανακάμπτει για δεύτερο συνεχή μήνα αλλά εξακολουθεί να παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Τον Φεβρουάριο ο δείκτης άγγιξε τις 79,4 μονάδες, από τις 75,6 τον Ιανουάριο, όταν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη ήταν το 107,2 και το 107,8 αντίστοιχα.


Η βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα, σύμφωνα με την έρευνα του ΙΟΒΕ, οφείλεται στην άνοδο των δεικτών σε όλους τους τομείς της οικονομίας εκτός αυτού των Υπηρεσιών. Η πιο έντονη ανάκαμψη των επιχειρηματικών προσδοκιών παρατηρείται στη Βιομηχανία και το Λιανικό Εμπόριο ενώ ηπιότερη είναι στις Κατασκευές.

Βέβαια παρότι οι περισσότερες επιχειρήσεις αισιοδοξούν συγκρατημένα για την πορεία του κλάδου τους (παραγγελίες, εξαγωγές κ.ά) στο άμεσο μέλλον (προσεχές 3μηνο - 4μηνο) αυτό δεν αποτυπώνεται και στις προβλέψεις που κάνουν για την απασχόληση καθώς πολλές προβλέπουν μείωση του προσωπικού στον κλάδο τους.

Ανοδικά κινήθηκε καταναλωτική εμπιστοσύνη η οποία επίσης ανακάμπτει για δεύτερο συνεχή μήνα φτάνοντας τις -67,3 μονάδες. Πρόκειται για τη λιγότερο αρνητική επίδοση του τελευταίου 5μήνου. Παρότι η απαισιοδοξία των Ελλήνων αμβλύνεται, η ανασφάλεια για τα πραγματικά εισοδήματα και την ανεργία παραμένει.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com