Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Δ.Κουσελάς : Καμία περικοπή μισθών-συντάξεων, καμία αύξηση φορολογικών συντελεστών

Είναι λογικό να έχουμε μείωση των φορολογικών εσόδων στις σημερινές συνθήκες της οικονομικής ύφεσης, δήλωσε ο Υφυπουργός Οικονομικών Δημήτρης Κουσελάς


Ο υφυπουργός επισήμανε πως η κυβέρνηση δεν είχε επιλογές και προκειμένου να μειώσει το πελώριο δημόσιο έλλειμμα των 36,5 δισ. κατά 14 δισ. υποχρεώθηκε στα μέτρα λιτότητας και τις αυξήσεις των φορολογικών συντελεστών το 2010, χωρίς ωστόσο να προκαλέσουν αυτά την ύφεση που προϋπήρχε.

Όπως τόνισε : "Αυτό που φαίνεται σε ό,τι αφορά τα έσοδα, είναι ότι η στέρηση των 860 εκατ. ευρώ προέρχεται κατά 370 εκατ. ευρώ από το φόρο μισθωτών υπηρεσιών που σας περιέγραψα πριν το πρόβλημα και κατά 500 περίπου εκατ. ευρώ από την έμμεση φορολογία και τους φόρους κατανάλωσης στον καπνό, τα τέλη κυκλοφορίας και ταξινόμησης και μια σειρά από άλλους τέτοιους φόρους. Από εκεί και πέρα, ο στόχος ο δικός μας το επόμενο χρονικό διάστημα είναι, από τη στιγμή που μειώνεται η φορολογική βάση, να τη διευρύνουμε".

Εξήγησε, ωστόσο, πως δεν πρόκειται να υπάρξουν νέες περικοπές μισθών και συντάξεων στον δημόσιο τομέα, αλλά ούτε και νέα αύξηση των φορολογικών συντελεστών. Επίσης, τόνισε πως δεν θα υπάρξει κατάργηση των φοροαπαλλαγών οι οποίες θα επανεξεταστούν και θα εξορθολογιστούν με βάση εισοδηματικά κριτήρια προκειμένου να υπάρξει απόδοση κοινωνικής δικαιοσύνης. Σημειώνεται πως σήμερα υπάρχουν 980 διαφορετικές φοροαπαλλαγές.

Ακόμη, επισήμανε πως ο μεγάλος κυβερνητικός στόχος είναι η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και πως για τον σκοπό αυτό "ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για τη συμπλήρωση του θεσμικού πλαισίου όσον αφορά στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Δεν μένουμε στα λόγια. Ανασυγκροτούμε εκ βάθρων τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, τους εξοπλίζουμε με τριετές πλάνο καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και με ειδικά ελεγκτικά μέσα, όπως είναι το Elenxis, ένα καινούργιο σύστημα για να μπορούν να ανταποκριθούν αποτελεσματικά. Προχωρούμε σε διασταυρώσεις στοιχείων και σε σχέση με την Ελλάδα και στο εξωτερικό, ώστε να μην είναι στο απυρόβλητο τα παράνομα φυγαδευθέντα κεφάλαια και θέλω να τονίσω ότι στόχος μας είναι από εδώ και πέρα τα υψηλά εισοδήματα."

Τέλος, σχετικά με την απόδοση των ανασυγκροτημένων ελεγκτικών μηχανισμών ο κ. Κουσελάς τόνισε πως "είχαμε αύξηση των εσόδων κατά 5,4%, με συνθήκες ύφεσης της οικονομίας κατά 4,5%.Η υστέρηση που υπάρχει στα έσοδα δεν μας βγάζει έξω από τους στόχους του ελλείμματος."
 
website counter
friend finderplentyoffish.com