Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Να κατευθυνθούν και εκτός Ε.Ε. οι ελληνικές εξαγωγές ζητάει ο ΣΕΒΕ

Αλλαγή του προσανατολισμού των ελληνικών εξαγωγών ζητάει ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) που καταλογίζει στη χώρα μας ότι “αυτοπεριορίζεται” στη γεωγραφική γειτονιά της και ιδιαίτερα στην Ε.Ε. των 27 όπου κατευθύνεται κατά προσέγγιση το 65% των ελληνικών εξαγωγών.


Επικαλούμενος πρόσφατα στοιχεία της Eurostat ο ΣΕΒΕ υπογραμμίζει ότι Ελλάδα και Κύπρος παρουσιάζουν τους χαμηλότερους βαθμούς εξωστρέφειας μεταξύ των 27 της Ε.Ε. ενώ για παράδειγμα οι εξαγωγές της Γερμανίας σε μη κοινοτικές χώρες εισφέρουν το 10% του ΑΕΠ της.

Με αυτά τα δεδομένα, αναφέρει ο οργανισμός, δυσχεραίνεται η προοπτική της ανάκαμψης της Ελλάδας, όταν στηρίζεται αποκλειστικά στην Ε.Ε. των 27 -και όχι στην παγκόσμια ανάκαμψη- οι προβλέψεις για την ανάκαμψη της οποίας μέσα στο 2011 ανέρχονται στο 1,5%.

Ο ΣΕΒΕ θεωρεί ότι οι ελληνικές εξαγωγές πρέπει να αλλάξουν προσανατολισμό με απώτερο στόχο την επίτευξη της συμμετοχής τους στο 16% του ΑΕΠ μέχρι το 2014, έναντι 7% το 2010 και 6% το 2009, στη βάση ενός τριετούς σχεδίου δράσης που θα προτείνει νέες αγορές-στόχους για τα ελληνικά προϊόντα.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com