Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

Γ. Παπανδρέου: Θα θίξουμε προνόμια, παλιά κατεστημένα και κεκτημένα

Δημιουργικές προτάσεις από την αντιπολίτευση ζήτησε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, κατεβάζοντας τους τόνους της αντιπαράθεσης, μετά τη χθεσινή του ομιλία στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, κατά την οποία αναφέρθηκε σε εσωτερικούς αντιπάλους. Ο Γιώργος Παπανδρέου αναγνώρισε ότι υπήρξε συναίνεση από την πλευρά της αντιπολίτευσης, ενώ προανήγγειλε μεταρρυθμίσεις που θα θίξουν προνόμια, παλιά κατεστημένα και κεκτημένα. Οξύτατη ήταν η απάντηση του πρωθυπουργού στην επίθεση την οποία δέχθηκε από τον Αντώνη Σαμαρά, που τον κατηγόρησε για περιττούς πανηγυρισμούς σχετικά με τις αποφάσεις από την άτυπη σύνοδο της Ε.Ε.



Ο Γ. Παπανδρέου χαρακτήρισε δύσκολη τη διαπραγμάτευση στην Ευρώπη, ενώ τόνισε πως οι αποφάσεις που ελήφθησαν αποτελούν θετικό βήμα. Ανέφερε δε ότι διεκδίκησε συνολική λύση, μείωση επιτοκίου και πέτυχε όσα διεκδικούσε.

Επισήμανε δε ότι το να πετύχει η Ελλάδα είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης και ότι η Ευρωζώνη παύει με το νέο μηχανισμό να είναι εύκολη λεία για την κερδοσκοπία. Χαρακτήρισε υπέρογκο το χρέος στο λαιμό της Ελλάδας.

Αναγνώρισε ότι υπήρξε εθνική στήριξη πριν τη Σύνοδο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, την οποία χαρακτήρισε σημαντική αλλά όχι αρκετή και αναφέρθηκε στην περίπτωση της Ιρλανδίας, η οποία -όπως είπε- δεν πέτυχε να πάρει όσα κατόρθωσε η Ελλάδα.

Χαρακτήρισε ασπίδα ασφάλειας απέναντι στις ορέξεις των αγορών τον μηχανισμό για την αγορά ομολόγων, ενώ τόνισε ότι από την επιβολή του φόρου Τόμπιν θα εξασφαλισθούν σημαντικά ποσά για επενδύσεις στην πράσινη οικονομία και θέσεις εργασίας. Όσον αφορά στο "Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας" τόνισε ότι επετεύχθησαν βελτιώσεις, όπως η σύγκλιση των οικονομιών και η υποχρέωση σε κοινωνικό διάλογο.

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι οι αποφάσεις από την Ευρώπη δεν είναι αρκετές, τονίζοντας ότι "θα θέλαμε πιο γενναίες αποφάσεις", όπως το ευρωομόλογο. "Η λύση βρίσκεται στα χέρια μας", σημείωσε ο Γ. Παπανδρέου, προαναγγέλλοντας μεγάλες αλλαγές στο κράτος, οι οποίες -όπως επισήμανε- θα θίξουν προνόμια, παλιά κατεστημένα και κεκτημένα, "αυτά που θεωρούσαμε κεκτημένα".

Ο Γ. Παπανδρέου υποσχέθηκε ότι η κυβέρνηση θα στραφεί στην ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, καθώς και ότι θα μειώσει το χρέος, "για να μη μείνει στις επόμενες γενιές".

Τέλος ζήτησε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης δημιουργικές προτάσεις, τονίζοντας ότι άλλο πράγμα είναι η κριτική και άλλο ένα σύστημα που τρώγεται με τα ρούχα του. Απηύθυνε δε νέα πρόταση για διάλογο για τα μέτρα του 2012-2014 στα κόμματα που διαφωνούν και ιδίως στη Νέα Δημοκρατία.

Η δευτερολογία του πρωθυπουργού

Ο πρωθυπουργός απατώντας στον Αντ. Σαμαρά τον κατηγόρησε ότι το κόμμα του αύξησε το χρέος στα 150 δισ. μέσα σε 5 χρόνια και πως τώρα δεν θέλει να μιλάει για το χρέος".

"Γίνεστε κήρυκες απαισιοδοξίας και ταυτίζεστε με την κυβέρνηση Καραμανλή" υπογράμμισε ο Γιώργος Παπανδρέου επιρρίπτοντας ευθύνες στη Ν.Δ. για αδιέξοδη στάση και μεμψιμοιρία.

Σχολιάζοντας τα περί διόρθωσης σφαλμάτων του ΠΑΣΟΚ στα οποία αναφέρθηκε ο Αντώνης Σαμαράς, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι το κόμμα του διορθώνει τα σφάλματα της Ν.Δ. που με τις πελατειακές σχέσεις και τις αναχρονιστικές πρακτικές οδήγησαν τη χώρα στο σημείο που βρίσκεται σήμερα.

Επανέλαβε ότι τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής της 11ης Μαρτίου στις Βρυξέλλες ήταν θετικά και πως η Ελλάδα αλλάζει κάτι το οποίο αναγνωρίζει και ο ελληνικός λαός.

Τέλος έκανε λόγο για ιστορική ευθύνη των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων και τους κάλεσε να "συμπλεύσουν" στις προσπάθειες αλλαγής της χώρας και εξόδου αυτής από την κρίση.

"Προχωράμε με συνέπεια αποφασιστικότητα και αισιοδοξία" είπε ο κ. Παπανδρέου.

"Δεν είναι πανηγύρι αυτό που γίνεται στη Βουλή"

Κλείνοντας τη συζήτηση, ο Γ. Παπανδρέου κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι δεν έχει άλλο δρόμο, άλλη πολιτική και άλλη πρόταση. "Δεν έχετε καταθέσει ουσιαστική προταση. Εμείς κάνουμε την κρίση", τόνισε.

Απαντώντας στα σχόλια του Αλέξη Τσίπρα τόνισε ότι μίλησε με τον Ιρλανδό ομόλογό του και ότι "συντονιστήκαμε στο μέτρο του δυνατού". Απάντησε δε ότι δεν είναι "πανηγύρι αυτό που γίνεται στη Βουλή. Είναι δημοκρατική αντιπαράθεση".

Πρόσθεσε δε ότι "αυτό που κατάλαβα από τη Ν.Δ. είναι ότι το μεγαλύτερό της πρόβλημά της είναι ο ΛΑΟΣ" και απευθυνόμενος στον Γ. Καρατζαφέρη τόνισε ότι "εμείς φέραμε στο φως τη Siemens και στο φως θα τα φέρνουμε όλα", ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή πως "άρχισε με την απογραφή και τελείωσε με την παραγραφή".

Επανέλαβε εκ νέου την πρότασή του για διάλογο με "συνέπεια", καλώντας τα κόμματα να βοηθήσουν στο να υπάρξει κοινωνική ηρεμία και ελπίδα για τον ελληνικό λαό. "Για να μπούμε στην ανάπτυξη χρειάζεται ηρεμία", πρόσθεσε, κάνοντας ειδική αναφορά στην τουριστική σεζόν.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com