Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

ΟΑΕΔ: Διπλασιάζει το επίδομα για τους εργοδότες, μειώνει την αμοιβή για τους ασκούμενους

Στο διπλασιασμό τους ημερήσιου επιδόματος προς τις επιχειρήσεις για την πρακτική άσκηση των μαθητών των επαγγελματικών σχολών του ΟΑΕΔ και τον καθορισμό της αμοιβής των ασκούμενων μαθητών στο 70% του κατώτατου μισθού της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και για τα 4 εξάμηνα της άσκησης προχώρησε ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού.



Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΑΕΔ, από τις αρχές του 2011 η διοίκησή του προχώρησε στο διπλασιασμό του ημερήσιου επιδόματος προς τις επιχειρήσεις για την πρακτική άσκηση των μαθητών επαγγελματικών σχολών του ΟΑΕΔ (ΕΠΑ.Σ – Μαθητείας), από 6 σε 12 ευρώ.

Παράλληλα, η αμοιβή των ασκούμενων μαθητών ορίστηκε στο 70% του κατώτατου μισθού της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και για τα τέσσερα εξάμηνα πρακτικής άσκησης. Μέχρι σήμερα οι μαθητές αμείβονταν με το 50% του κατώτατου μισθού το α΄ εξάμηνο, με 60% το β΄ εξάμηνο, με 80% το γ΄ και με 100% το τελευταίο εξάμηνο, δηλαδή κατά μέσο όρο με 72,5%.

Σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ, η μείωση της αμοιβής για τους ασκούμενους αποφασίστηκε διότι οι συνεχείς αλλαγές στο ύψος της αμοιβής των εκπαιδευόμενων αύξαναν τη γραφειοκρατία για τους εργοδότες και δημιουργούσαν προστριβές ειδικά κατά το τελευταίο εξάμηνο.

Παράλληλα, ο Οργανισμός ανακοίνωσε και τη δημιουργία Γραφείων Διασύνδεσης στις ΕΠΑ.Σ, την αναμόρφωση και τον εκσυγχρονισμό των ειδικοτήτων της Μαθητείας και την επιτάχυνση της εισαγωγής των νέων τεχνολογιών στη λειτουργία των υφιστάμενων εργαστηρίων των σχολών. Ακόμη, ο ΟΑΕΔ σχεδιάζει να προχωρήσει σε αλλαγές και στα ΙΕΚ, με την εισαγωγή του συστήματος μαθητείας, την ενίσχυση της συμπληρωματικότητας των δράσεων της αρχικής επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης εν όψει του νέου θεσμικού πλαισίου για τη δευτεροβάθμια τεχνική εκπαίδευση που επεξεργάζεται το υπουργείο Παιδείας.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com