Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Ανθρωπιστικός ο ρόλος της Ελλάδας στη Λιβύη, λέει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Η Ελλάδα δε θα έχει σχέση με τις πολεμικές επιχειρήσεις στη Λιβύη αλλά θα παίξει ανθρωπιστικό ρόλο, υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής.



"Από την πρώτη στιγμή η Ελλάδα κατέστησε σαφές, ήδη από τη σύνοδο που έγινε στο Παρίσι, ότι η συμμετοχή της δεν θα έχει σχέση με πολεμικές επιχειρήσεις", επεσήμανε Γιώργος Πεταλωτής.

Επεσήμανε ότι η χώρα κατέστησε σαφές ότι θα υπάρχουν διευκολύνσεις υποστηρικτικού χαρακτήρα, όπως υποχρεούται από τις διεθνείς συμβάσεις και τη θέση της σε διεθνείς οργανισμούς, όπως είναι το ΝΑΤΟ και η ΕΕ και ότι θα πρέπει να αποφύγει πάση θυσία τις πολεμικές συγκρούσεις.

"Η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι όπου χρειάζεται έχει τον ανθρωπιστικό ρόλο στο να προσπαθεί και να πετυχαίνει να συμμετέχει σε επιχειρήσεις απεγκλωβισμού ξένων υπηκόων από τις χώρες όπου υπάρχουν πολεμικές συγκρούσεις", επεσήμανε.

“Αυτό που έβαλε η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή είναι πριν τις πολεμικές επιχειρήσεις να ακολουθηθεί η διπλωματική οδός επίλυσης του μεγάλου προβλήματος στη Λιβύη, -κάτι που κρίθηκε ότι αντικειμενικά δεν ήταν προσιτό-, αφήνοντας όμως να υπάρχει αυτή η πρόταση ακόμη και μετά τις πολεμικές επιχειρήσεις", υποστήριξε.
«Πιο ισχυρές και από νόμο» οι αποφάσεις του ΟΗΕ

Οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας έχουν ισχύ νόμου "και κάτι παραπάνω" για τις χώρες που μετέχουν στον ΟΗΕ, επισήμανε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σχολιάζοντας τη διάθεση εναερίου χώρου και χωρικών υδάτων για τη διευκόλυνση των δυνάμεων που μετέχουν στις επιχειρήσεις στη Λιβύη.

Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας βρίσκεται σε στενή συνεργασία με την αστυνομία και την ΕΥΠ για τη φύλαξη των αεροδρομίων που φιλοξενούν συμμαχικές δυνάμεις. Ο υπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά το ζήτημα, υπογραμμίζοντας εκ νέου ότι δεν υπάρχει δυνατότητα στρατιωτικών αντιποίνων από το καθεστώς Καντάφι.

Ο Ευαγ. Βενιζέλος σημείωσε ότι έχει δεχτεί πολλά αιτήματα για την προσγείωση συμμαχικών αεροσκαφών στην Ελλάδα και επανέλαβε ότι η χώρα δεν πρόκειται να συμμετάσχει ενεργά στις επιχειρήσεις εφόσον δεν υπάρχει απόφαση του ΝΑΤΟ.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com