Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Υπέρ ευρωομολόγου και αναδιάρθρωσης ο Σόρος

Η Γερμανία φέρει μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την κρίση στην ευρωζώνη, υποστηρίζει σε άρθρο του στους Financial Times ο μεγαλοεπενδυτής, Τζορτζ Σόρος. Τάσσεται υπέρ του ευρωομολόγου και της δυνατότητας διάσωσης όχι μόνον κρατών, αλλά και τραπεζών από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.


Χαρακτηρίζει μεροληπτική τη στάση του Βερολίνου, ότι τα κράτη που αύξησαν το χρέος τους και απώλεσαν ανταγωνιστικότητα θα πρέπει να σηκώσουν όλο το βάρος της δημοσιονομικής προσαρμογής. Τονίζει ότι στην περίπτωση που περάσουν οι προτάσεις που εισηγείται η Γερμανία, η Ε.Ε. δεν θα χάσει απλώς μια δεκαετία, αλλά θα παγιώσει την απόκλιση των πλεονοασματικών κρατών, που θα προχωρούν μπροστά, και των ελλειμματικών, που θα σέρνονται υπό το βάρος του χρεους τους.

O Σόρος προτείνει δύο αλλαγές στο Σύμφωνο του Ευρώ. Πρώτον, να μπορεί το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να διασώζει τράπεζες, μέτρο που θα επιτρέψει την αναδιάρθρωση κρατικού χρέους χωρίς να δημιουργείται τραπεζική κρίση.

Δεύτερον, την άρση της προσαύξησης, λόγω κινδύνου, στο κόστος δανεισμού των χωρών που έχουν τηρήσει τους κανόνες, με τη μετατροπή του μεγαλύτερου μέρους κρατικού χρέους σε ευρωομόλογα.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com