Τη λήψη μέτρων, τα οποία θα αποκαλυφθούν τις επόμενες ημέρες, προαναγγέλλει ουσιαστικά το υπουργείο Οικονομικών μετά την αναθεώρηση του ελλείμματος, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στους στόχους που περιγράφονται στο Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής. Το οικονομικό επιτελείο αποδίδει σε 5 λόγους την απόκλιση στο έλλειμμα, το οποίο διαμορφώθηκε στο 10,5% του ΑΕΠ για το 2010, έναντι αρχικού στόχου 9,4%.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το υπουργείο η διαφορά της 1,1 ποσοστιαίας μονάδας οφείλεται:
Στη μεγαλύτερη της αναμενομένης επίπτωση από την ύφεση. Ο προϋπολογισμός του 2011 υπολόγιζε το ΑΕΠ του προηγούμενου έτους σε 231,888 δισ. ευρώ, ενώ η ΕΛΣΤΑΤ το "μέτρησε" στα 230,173 δισ., γεγονός που επιβάρυνε το έλλειμμα κατά 0,1%.
Στην επίπτωση που είχε στα φορολογικά έσοδα (0,6% του ΑΕΠ) η ύφεση στο 4ο τρίμηνο του 2010.
Στην επιδείνωση στο ισοζύγιο των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, λόγω της αποπληρωμής παλαιότερων υποχρεώσεων. Η επιδείνωση αυτή αντιστοιχεί στο 0,25% του ΑΕΠ.
Στην επιδείνωση στα οικονομικά αποτελέσματα των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης (0,5% του ΑΕΠ), εξαιτίας της αύξησης της ανεργίας που προκάλεσε μείωση στις ασφαλιστικές εισφορές.
Στην επιδείνωση (0,3% του ΑΕΠ) στα οικονομικά αποτελέσματα των νοσοκομείων.
Στον αντίποδα το υπουργείο Οικονομικών σημειώνει πως παρατηρείται βελτίωση "στο ισοζύγιο των επαναταξινομημένων ΔΕΚΟ" (0,35% του ΑΕΠ), ενώ θετικό αντίκτυπο (0,3% του ΑΕΠ) είχε η προσαρμογή των δεδουλευμένων τόκων.
"Συνεπώς, είναι προφανές ότι η παραπάνω απόκλιση έρχεται κυρίως ως αποτέλεσμα της βαθύτερης, από το αναμενόμενο, ύφεσης της ελληνικής οικονομίας που επηρεάζει τα φορολογικά έσοδα, αλλά και τις ασφαλιστικές εισφορές. Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στους στόχους του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής και όλα τα αναγκαία μέτρα για την επίτευξή τους έχουν ήδη προβλεφθεί στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή μέχρι τις 15 Μαΐου 2011.", καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου.