Από τις 17 έως τις 28 Ιουνίου θα μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά τα μηχανογραφικά τους οι υποψήφιοι για τα ΑΕΙ, ΤΕΙ και τις αστυνομικές και στρατιωτικές σχολές. Υπενθυμίζεται ότι από φέτος σταματούν οι μετεγγραφές και εφαρμόζεται νέο σύστημα, στο οποίο προβλέπεται συγκεκριμένος αριθμός θέσεων στις σχολές.
Από φέτος οι υποψήφιοι θα υποβάλουν το μηχανογραφικό τους δελτίο υποχρεωτικά μέσω του διαδικτύου, στη διεύθυνση: http://exams.minedu.gov.gr/Default.aspx.Το ηλεκτρονικό σύστημα υποβολής των μηχανογραφικών τίθεται σε δοκιμαστική λειτουργία από σήμερα μέχρι και την Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011.
Η διαδικασία
Κάθε υποψήφιος με τον 8ψήφιο κωδικό εξετάσεων που είχε κατά τη συμμετοχή του στις πανελλήνιες και τα αρχικά γράμματα των ονομαστικών του στοιχείων, επισκέπτεται την ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.minedu.gov.gr και συμπληρώνει (πρόχειρα) το μηχανογραφικό του δελτίο. Τελειώνοντας, του εμφανίζεται ένας κωδικός δελτίου, τον οποίο πρέπει να σημειώσει. Στην επόμενη επίσκεψή του, με τον 8ψήφιο κωδικό εξετάσεων και τον κωδικό δελτίου, μπορεί να τροποποιήσει το (πρόχειρο) μηχανογραφικό που έχει ήδη συμπληρώσει όσες φορές επιθυμεί.
Παράλληλα, κάθε υποψήφιος προσέρχεται στο Λύκειό του και δημιουργεί τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password), προκειμένου να ταυτοποιηθεί από το ίδιο του το Λύκειο με βάση το αρχείο (βάση δεδομένων υποψηφίων έτους 2011) που έχει καταρτίσει το ΥΠΔΒΜΘ σύμφωνα με τις Αιτήσεις- Δηλώσεις του Φεβρουαρίου. Οι υποψήφιοι για το ποσοστό 10% των θέσεων εισακτέων (ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ Β΄), μπορούν να προσέρχονται σε οποιοδήποτε ημερήσιο ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ και να δημιουργήσουν και αυτοί το δικό τους προσωπικό κωδικό (password). Και για τους υποψηφίους αυτούς υπάρχει αρχείο (βάση δεδομένων υποψηφίων ετών 2009 ή 2010).
Ο υποψήφιος μπορεί πλέον, με τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password), μέσω διαδικτύου να επισκέπτεται την ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.minedu.gov.gr, για να υποβάλει – οριστικοποιήσει το μηχανογραφικό δελτίο όταν αισθάνεται ότι έχει κάνει τις τελικές του επιλογές και είναι έτοιμος να τις οριστικοποιήσει. Στην ίδια ηλεκτρονική διεύθυνση (http://exams.minedu.gov.gr), παρέχονται στους υποψηφίους αναλυτικές οδηγίες επεξεργασίας και υποβολής του μηχανογραφικού, Χρήσιμοι Σύνδεσμοι, Στατιστικά, Βάσεις Εισακτέων και Συχνές Ερωτήσεις.
Μετά από την είσοδό του ο υποψήφιος θα βλέπει τις πρώτες σελίδες του μηχανογραφικού του δελτίου με τα πλήρη στοιχεία του και θα του ζητείται να συμπληρώνει πρόσθετα ατομικά στοιχεία π.χ. ταχυδρομική διεύθυνση, τηλέφωνο, την ειδική περίπτωση - κατηγορία υποψηφίου (πολύτεκνος, τρίτεκνος, κοινωνικά κριτήρια), εάν ανήκει σε μία από αυτές, όλα με αναλυτικές οδηγίες βήμα – βήμα. Στη συνέχεια εμφανίζονται τα επιστημονικά πεδία (ΓΕΛ & ΕΠΑΛ Β΄) ή οι τομείς (ΕΠΑΛ Α΄) που του επιτρέπονται να επιλέξει.
Κατόπιν συμπληρώνει τις σχολές- τμήματα προτίμησής του, με τη σειρά που επιθυμεί. Όταν τελειώσει με τις προτιμήσεις, μπορεί να εκτυπώνει ή να αποθηκεύει το μηχανογραφικό στον υπολογιστή του. Ο υποψήφιος, πριν την οριστική υποβολή, μπορεί να δημιουργήσει ηλεκτρονικά περισσότερα τους ενός πρόχειρα μηχανογραφικά, με διαφορετικά σενάρια προτιμήσεων και συνδυασμών σχολών ή τμημάτων. Το καθένα συνοδεύεται από έναν μοναδικό κωδικό αριθμό δελτίου. Ο υποψήφιος, όμως, θα οριστικοποιήσει ένα μηχανογραφικό, με το οποίο επιθυμεί να κριθεί για την επιλογή του στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Με την πράξη της οριστικοποίησης διαγράφονται αυτόματα, από την κεντρική βάση δεδομένων, όλα τα υπόλοιπα πρόχειρα μηχανογραφικά για λόγους ασφαλείας.
Το χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας
Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέλθουν στα λύκειά τους για να προμηθευτούν τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password) από 16-6-2011 ως 23-6-2011.
Η οριστική υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων μπορεί να γίνει από 17-6-2011 ως και 28-6-2011.
Οι υποψήφιοι με το 10% θα αποκτήσουν τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password), σε οποιοδήποτε ημερήσιο ΓΕΛ και θα οριστικοποιήσουν το μηχανογραφικό μέσα στις ίδιες προθεσμίες.
Το υπουργείο επισημαίνει ότι οι προθεσμίες είναι αποκλειστικές και δεσμευτικές και μετά την παρέλευσή τους δεν γίνεται δεκτή καμμία υποβολή ή τροποποίηση μηχανογραφικού δελτίου.
Ποιοι δικαιούνται να υποβάλουν μηχανογραφικό
Δικαίωμα να υποβάλουν μηχανογραφικό δελτίο έχουν:
1. Υποψήφιοι ΓΕΛ και ΕΠΑΛ-Β΄
α) Υποψήφιοι ΓΕΛ και ΕΠΑΛ Β΄ που συμμετείχαν στις πανελλήνιες εξετάσεις του 2011 και απέκτησαν Βεβαίωση Πρόσβασης, οι οποίοι διεκδικούν το 90% των θέσεων εισακτέων. Για τους υποψήφιους των εσπερινών ΓΕΛ ισχύουν τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία, τα οποία αναλύονται και στη σχετική εγκύκλιο.
β) Υποψήφιοι ΓΕΛ και ΕΠΑΛ Β΄ που απέκτησαν Βεβαίωση Πρόσβασης ημερήσιου ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ Β΄ κατά τα έτη 2009 ή 2010, οι οποίοι διεκδικούν το 10% των θέσεων εισακτέων.
2. Υποψήφιοι ΕΠΑΛ Α΄ Όσοι συμμετείχαν στις πανελλήνιες εξετάσεις 2011 των μαθημάτων ΕΠΑΛ Α΄.
Με τη νέα διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής μέσω διαδικτύου οι υποψήφιοι δεν απαιτείται να προσέλθουν στο Λύκειο τους για να προσκομίσουν απολυτήριο και Βεβαίωση Πρόσβασης, αφού αυτά τα στοιχεία έχουν ήδη καταχωριστεί στη βάση δεδομένων υποψηφίων που τηρείται από το υπουργείο Παιδείας. Προϋπόθεση για τη συμμετοχή στη διαδικασία επιλογής είναι η απόκτηση-κατοχή τίτλου απόλυσης και Βεβαίωσης Πρόσβασης για τους υποψηφίους ΓΕΛ και ΕΠΑΛ-Β΄.
Οι υποψήφιοι ΓΕΛ και ΕΠΑΛ-Β΄για το 90% και οι υποψήφιοι ΕΠΑΛ-Α΄ για να τους αποδοθεί προσωπικός κωδικός ασφαλείας (password), θα επιδεικνύουν στο Λύκειό τους το δελτίο εξεταζομένου ή την αστυνομική τους ταυτότητα.Οι υποψήφιοι ΓΕΛ και ΕΠΑΛ-Β΄ για το 10% για να τους αποδοθεί προσωπικός κωδικός ασφαλείας (password), θα επιδεικνύουν στο Λύκειο την πρωτότυπη Βεβαίωση Πρόσβασης και την αστυνομική τους ταυτότητα. Σε περίπτωση εξουσιοδοτημένου από τον υποψήφιο εκπροσώπου, θα κατατίθεται στο Λύκειο η πρωτότυπη εξουσιοδότηση.
Τι αλλάζει στο σύστημα μετεγγραφών
Από φέτος καταργούνται οι μετεγγραφές και όλοι οι υποψήφιοι των ειδικών κατηγοριών θα πρέπει να συμπληρώσουν μηχανογραφικό δελτίο, καθώς θα υπάρχει ειδικός αριθμός θέσεων εισακτέων στην Τριτοβάθμια.
Όπως τονίζει το υπουργείο, μετά την εισαγωγή των υποψηφίων δε θα υπάρχει άλλη διαδικασία αλλαγής σχολής ή τμήματος εισαγωγής από πόλη σε πόλη, δηλαδή δεν θα υπάρχει διαδικασία μετεγγραφής.
Οι διατάξεις του νέου νόμου ορίζουν ότι όσοι ανήκουν στις ειδικές περιπτώσεις πολυτέκνων, τριτέκνων ή πληρούν κοινωνικά κριτήρια, εισάγονται σε επί πλέον αριθμό θέσεων, με βάση την επιλογή των ίδιων των υποψηφίων. Οι διατάξεις περί μετεγγραφών με τον ίδιο νόμο καταργούνται. Δηλαδή όλοι οι υποψήφιοι, που θα εισαχθούν σε σχολή ή τμήμα Πανεπιστημίου ή Τ.Ε.Ι. ή άλλης Σχολής θα πρέπει να φοιτήσουν και να ολοκληρώσουν στις σπουδές τους σ΄ αυτή.
Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, κάθε υποψήφιος που ανήκει σε μία από τις ειδικές περιπτώσεις, κρίνεται πρώτα για τη γενική σειρά (όπως όλοι οι υποψήφιοι) και μετά για αυτή τη μία ειδική περίπτωση. Τις επιπλέον θέσεις με τις ειδικές περιπτώσεις διεκδικούν όσοι υποψήφιοι εμπίπτουν σε αυτές, για τις σχολές και τα τμήματα που εδρεύουν στην περιφέρεια μόνιμης κατοικίας τους. Μόνο όσοι υποψήφιοι εμπίπτουν στην ειδική περίπτωση "Κοινωνικά Κριτήρια" και στην υποπερίπτωση «με αδερφό/ή που σπουδάζει σε πόλη διαφορετική της μόνιμης κατοικίας», μπορούν να διεκδικήσουν επιπλέον θέσεις είτε στην περιφέρεια μόνιμης κατοικίας είτε στην περιφέρεια που σπουδάζει ο/η αδερφός/ή.
Τι ισχύει για τα εισοδηματικά κριτήρια
Όσοι από τους ανωτέρω υποψηφίους δηλώνουν οικογενειακό εισόδημα μέχρι 60.000 ευρώ (αυτό αυξάνεται σε μια πολύτεκνη ή τρίτεκνη οικογένεια κατά 10.000 ευρώ για κάθε παιδί πέρα από το δεύτερο), μπορούν να διεκδικήσουν τις επιπλέον θέσεις σε οποιαδήποτε διοικητική περιφέρεια δικαιούνται, ακόμα και στην Αττική ή το Νομό Θεσσαλονίκης, αν αυτές είναι είτε οι περιφέρειες όπου διαμένει η οικογένειά τους είτε οι περιφέρειες όπου σπουδάζει ο/η αδερφός/ή τους (το τελευταίο ισχύει μόνο για τη συγκεκριμένη υποπερίπτωση της ειδικής περίπτωσης των "Κοινωνικών Κριτηρίων").
Όσοι από τους ανωτέρω υποψηφίους δηλώνουν οικογενειακό εισόδημα άνω των 60.000 ευρώ (αυτό αυξάνεται σε μια πολύτεκνη ή τρίτεκνη οικογένεια κατά 10.000 ευρώ για κάθε παιδί πέρα από το δεύτερο), μπορούν να διεκδικήσουν τις επιπλέον θέσεις, είτε στην περιφέρεια που διαμένει η οικογένειά τους είτε στην περιφέρεια όπου σπουδάζει ο/η αδερφός/ή τους, όχι όμως για τις σχολές και τμήματα που εδρεύουν στην περιφέρεια Αττικής ή στο Νομό Θεσσαλονίκης.
Ειδική κατηγορία
Οι Έλληνες πολίτες μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης που είναι κάτοχοι Βεβαίωσης Πρόσβασης του έτους 2009 ή 2010 (για το 10%) ή του έτους 2011 ή όσοι συμμετείχαν στις πανελλήνιες εξετάσεις 2011 των ΕΠΑΛ-Α΄ εντάσσονται σε ειδική κατηγορία υποψηφίων. Οι υποψήφιοι αυτοί, κατά την οριστικοποίηση του μηχανογραφικού δελτίου, πρέπει να διαθέτουν βεβαίωση Δήμου του Νομού Ξάνθης, Ροδόπης ή Έβρου, στα δημοτολόγια του οποίου είναι γραμμένοι. Αν έχουν μετεγγραφεί σε άλλο Δήμο άλλης περιοχής τότε πρέπει από τη βεβαίωση του συγκεκριμένου Δήμου να προκύπτει ότι μετεγγράφηκαν σ’ αυτόν από Δήμο των ανωτέρω Νομών. Τη βεβαίωση αυτή θα προσκομίσουν, υποχρεωτικά, στην γραμματεία της σχολής ή του τμήματος εισαγωγής, κατά την εγγραφή τους. Ο οικονομικός περιορισμός δεν ισχύει για τους Έλληνες πολίτες της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, εάν διεκδικήσουν τις προβλεπόμενες γι αυτούς θέσεις. Όσοι δηλώσουν ότι εντάσσονται σε αυτή την ειδική κατηγορία, δεν μπορούν να δηλώσουν άλλη από τις ειδικές περιπτώσεις (Πολύτεκνοι, Τρίτεκνοι, Κοινωνικά Κριτήρια).