Δευτέρα 4 Αυγούστου 2014

Εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ: Περισσότεροι φόροι για πάνω από 1 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων

Περισσότερους φόρους σε πάνω από 1.000.000 φορολογουμένους θα φέρουν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ που άρχισαν να φορτώνονται στο TAXISNET και που σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Οικονομικών η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεϊ το αργότερο εντός της εβδομάδας.

Οι μεγαλύτερες επιβαρύνσεις θα προκύψουν για:





Τους κατόχους αυθαίρετων κτισμάτων που τα νομιμοποίησαν το 2013, καθώς και όσους είναι ιδιοκτήτες κατοικιών με ημιυπαίθριους χώρους ή άλλους χώρους κύριας ή βοηθητικής χρήσης που «τακτοποιήθηκαν» με διάφορους νόμους από το 2010 έως το 2013.

Οσους κατέχουν μη ηλεκτροδοτούμενα -ημιτελή ή αποπερατωμένα- κτίσματα και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας τους είναι χαμηλότερη των 200.000 ευρώ. Οι ιδιοκτήτες αυτοί θα πληρώσουν φόρο για πρώτη φορά για τα συγκεκριμένα ακίνητα (μέχρι τώρα απαλλάσσονταν για τα ακίνητα αυτά και από το ΕΕΤΑ και από τον ΦΑΠ).

Τους φορολογουμένους που κατέχουν μονοκατοικίες μεσαίας ή μεγάλης αξίας σε εντός σχεδίων πόλεων οικόπεδα που δεν έχουν πλήρη κάλυψη του συντελεστή δόμησης, καθώς και αγροτεμάχια σε περιοχές εκτός σχεδίων πόλεων. Μέχρι τώρα οι φορολογούμενοι αυτοί πλήρωναν μόνο το ΕΕΤΑ για τις μονοκατοικίες. Το νέο σύστημα προβλέπει μεν μειωμένο φόρο για τα κτίσματα των μονοκατοικιών αλλά ταυτόχρονα επιβάλλει φόρο και στα αδόμητα τμήματα των οικοπέδων στα οποία βρίσκονται οι μονοκατοικίες, καθώς επίσης στα αγροτεμάχια, τα οποία απαλλάσσονταν από τον φόρο.

Πάντως, το υπουργείο Οικονομικών με εγκύκλιό του δίνει τη δυνατότητα στους φορολογουμένους που θα διαπιστώσουν φουσκωμένα εκκαθαριστικά του φόρου ακινήτων λόγω λαθών να υποβάλουν διορθωτική δήλωση Ε9 μέχρι το τέλος Νοεμβρίου και μάλιστα χωρίς πρόστιμα και κυρώσεις. Πάντως μέχρι να διευθετηθούν οι εκκρεμότητές τους με την Εφορία όσον αφορά την πραγματική περιουσιακή τους κατάσταση θα πρέπει να πληρώνουν κανονικά τις δόσεις με τα ποσά του φόρου που αναγράφονται στο αρχικό εκκαθαριστικό.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com