Κεφάλαια ύψους 5,4 δισ. θα επιδιώξουν να αντλήσουν οι τέσσερις ελληνικές τράπεζες από το πρόγραμμα της ΕΚΤ για ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων.
Πρόκειται για το γνωστό πρόγραμμα TLTRO που συνολικά αναμένεται να ξεπεράσει τα 800 δισ. ευρώ και η Ελλάδα να απορροφήσει περί τα 20 δισ. ευρώ.
Οπως μετέδωσε την Παρασκευή το Bloomberg η Εθνική Τράπεζα θέλει να αντλήσει 1,6 δις. ευρώ στην πρώτη δημοπρασία του προγράμματος στοχευμένων συναλλαγών μακροχρόνιας χρηματοδότησης της ΕΚΤ που πραγματοποιείται τον Σεπτέμβριο, ενώ στόχος της Πειραιώς είναι να αντλήσει 2,75 δις. ευρώ. Άλλη πηγή φέρεται να αποκάλυψε στο Bloomberg ότι η Eurobank θα ζητήσει 1 δις. ευρώ.
Η Alpha Bank δεν θα μετέχει στη δημοπρασία του Σεπτεμβρίου αλλά δεν αποκλείεται να λάβει μέρος σε εκείνη του Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τον οικονομικό διευθυντή του ομίλου κ. Βασίλη Ψάλτη.
Το δημοσίευμα τονίζει πως οι ελληνικές τράπεζες περιορίζονται στο πεδίο του δανεισμού με φθηνό επιτόκιο, λόγω των περιορισμένων ενεχύρων που διαθέτουν και είναι επιλέξιμες για τα TLTROs.
To πρόγραμμα δανεισμού της ΕΚΤ αποτελεί μέρος του πακέτου μέτρων της Τράπεζας με στόχο την επέκταση της πίστωσης σε ιδιώτες και επιχειρήσεις ώστε να τονωθεί η ανάπτυξη. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα που παραπέμπει στα στοιχεία της ΤτΕ, στην Ελλάδα ο δανεισμός προς τον ιδιωτικό τομέα υποχώρησε κατά 3,7% σε ετήσια βάση τον Ιούλιο, μετά από πτώση 3,5% τον Ιούνιο.
Οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών είχαν διορία μέχρι χθες το απόγευμα για να δηλώσουν στην Τράπεζα της Ελλάδας τη συμμετοχή τους στην πρώτη δημοπρασία του προγράμματος TLTRO της ΕΚΤ. Η δεύτερη δημοπρασία θα πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο, καθώς διαθέτει επιλέξιμα ενέχυρα ύψους 1,8 δις. ευρώ.
Ωστόσο, πληροφορίες που δημοσίευσε η Ημερησία ανέφεραν ότι βρέθηκε μια κοινή γραμμή πλεύσης μεταξύ Ελλάδας και ΕΚΤ μετά τη συνάντηση που είχε ο κ. Στουρνάρας με το μέλος της τράπεζας, κ. Κερέ. Η λύση που δίνεται είναι να δοθεί μια παράταση στην Ελλάδα ώστε να συμμετάσχει στο πρόγραμμα το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα στις τράπεζες να δανείζονται με επιτόκιο 0,25% και να διοχετεύουν αυτή τη ρευστότητα σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που θα εκμεταλλεύονται το φθηνό χρήμα.