Σε επικίνδυνη τροχιά κινδυνεύουν να βρεθούν και πάλι στα στατιστικά στοιχεία της Ελλάδας αφού οι καθυστερήσεις στη συλλογή ιστορικών στοιχείων για το έλλειμμα και το χρέος της γενικής κυβέρνησης, ειδικά για την περίοδο 1995 - 2005 απειλούν να φέρουν και πάλι «αστερίσκους» από τη Eurostat.
Σύμφωνα μάλιστα με ορισμένες εκτιμήσεις είναι ανοικτό ακόμη και το ενδεχόμενο παραπομπής της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για ελλειπή παροχή στοιχείων.
Στις 22 Σεπτεμβρίου η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), όπως και οι υπόλοιπες αρμόδιες αρχές των ευρωπαϊκών χωρών, πρέπει να αποστείλει στη Eurostat επικαιροποιημένα στοιχεία στο πλαίσιο της αναθεώρησης του ευρωπαϊκού λογιστικού συστήματος καταγραφής των εθνικών λογαριασμών (ESA 2010) για το ΑΕΠ. Αντιστοίχως στις 30 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να διαβιβαστούν τα στοιχεία για το έλλειμμα και το χρέος της γενικής κυβέρνησης. Τα τελικά στοιχεία με τα αποτελέσματα της αναθεώρησης για το ΑΕΠ αναμένεται να ανακοινωθούν από τη Eurostat στις 10 Οκτωβρίου, ενώ για το έλλειμμα στις 21 - 22 Οκτωβρίου και για το χρέος λίγο αργότερα.
Σχετικά με την αναθεώρηση των στοιχείων για το ΑΕΠ τα πράγματα φέρεται να κινούνται εντός χρονοδιαγραμμάτων, από την ΕΛΣΤΑΤ. Κάτι όμως που δεν φαίνεται να ισχύει για το άλλο κομμάτι της αναθεώρησης που αφορά στα ιστορικά στοιχεία για το έλλειμμα και το χρέος της γενικής κυβέρνησης της περιόδου 1995 - 2013.
Προχθές κατέστη γνωστό ότι το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους συγκρότησε επιτροπή δεκαεπτά μελών που ανέλαβαν να καταγράψουν ιστορικά στοιχεία για το έλλειμμα και το χρέος της συγκεκριμένης περιόδου κατόπιν σχετικού αιτήματος που είχε γίνει από την ΕΛΣΤΑΤ προς το υπουργείο Οικονομικών.
Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες το πρώτο αίτημα από τον πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ Α. Γεωργίου, προς το υπουργείο Οικονομικών είχε γίνει ήδη από τον Ιανουάριο ενώ η συγκεκριμένη επιτροπή ενεργοποιήθηκε μόλις τώρα. Έτσι πλέον η όλη εργασία πρέπει να γίνει εντός ιδιαίτερα ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων, αφού τα στοιχεία που θα αποστείλει το ΓΛΚ θα πρέπει να τα επεξεργαστεί η ΕΛΣΤΑΤ και μετά να αποσταλούν πλήρη και ελεγμένα στη Eurostat. Γεγονός που διατηρεί ανοικτό το ενδεχόμενο αδυναμίας αποστολής ορθών στοιχείων στη Eurostat εγκαίρως και σύμφωνα με τους κανονισμούς και τα χρονοδιαγράμματα.
Εurostat
Αυτό σημαίνει πως σε περίπτωση μη πλήρους τήρησης των κανονισμών τα στοιχεία θα υπόκεινται σε επιφυλάξεις από τη Eurostat, με «αστερίσκους», για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό, και με πιθανό το ενδεχόμενο ακόμη και παραπομπής της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, σύμφωνα με ορισμένες πηγές.
Πρέπει να σημειωθεί πως με τις αλλαγές των κριτηρίων στο πλαίσιο της αναθεώρησης είναι πιθανόν να προκύψουν αναθεωρήσεις για τα στοιχεία κυρίως της περιόδου 1995 - 2005, στα οποία αξίζει να επισημανθεί πως περιλαμβάνεται και η επίμαχη περίοδος της ένταξης στην ΟΝΕ.
Από το 2006 και τα στοιχεία έχουν ευθυγραμμιστεί πλήρως με τις απαιτήσεις της Eurostat, με την ΕΛΣΤΑΤ να έχει επιτύχει αξιοσημείωτη πρόοδο στην αποκατάσταση της αξιοπιστίας των ελληνικών στατιστικών στοιχείων, τα τελευταία χρόνια. Ένα κεφάλαιο άλλωστε που ταλαιπώρησε πολύ τη χώρα στο παρελθόν, προκαλώντας βαρύ πλήγμα στην αξιοπιστία της Ελλάδας, με όχημα τα αναξιόπιστα Greek Statistics.