Στο τέλος της εβδομάδας και πιθανότατα την Πέμπτη θα ανακοινωθούν οι βάσεις εισαγωγής στα πανεπιστήμια και ΤΕΙ της χώρας, βάζοντας τέλος στην αγωνία περισσότερων από 100.000 υποψηφίων.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας ολοκληρώνουν, αυτές τις ημέρες, την επεξεργασία των βαθμολογιών των υποψηφίων στις πανελλαδικές εξετάσεις σε συνδυασμό με τις προτιμήσεις τους στα μηχανογραφικά δελτία και προχωρούν σε διασταυρώσεις των στοιχείων. Μετά από την ανακοίνωση των βάσεων, αναμένεται να εκδοθεί η υπουργική απόφαση για τη διαδικασία υποβολής των αιτήσεων των μετεγγραφών.
Υπενθυμίζεται ότι οι κατηγορίες των δικαιούχων έχουν διευρυνθεί και, πέραν των κοινωνικών κριτηρίων που αφορούν σε υποψηφίους τρίτεκνων ή πολύτεκνων οικογενειών οι οποίοι δικαιούνται ελεύθερης μετεγγραφής, θεσπίστηκαν, λόγω της οικονομικής κρίσης, και εισοδηματικά κριτήρια. Συγκεκριμένα, δυνατότητα μετεγγραφής έχουν και οι φοιτητές στις οικογένειες των οποίων το κατά κεφαλήν εισόδημα είναι 9.000 ευρώ.
Με βάση αυτό το κριτήριο, ωστόσο, ο αριθμός των δικαιούχων δεν θα μπορεί να ξεπερνά το 10% του συνολικού αριθμού των εισαχθέντων στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ υποδοχής. Σε περίπτωση που το ποσοστό των δικαιούχων ξεπερνά το 10%, τότε ως κριτήριο για τη μετεγγραφή θα λαμβάνεται ο βαθμός εισαγωγής και μόνον.
Στα... ύψη οι περιζήτητες
Φέτος, υπήρξε εντυπωσιακή αύξηση των αριστούχων όλων των κατευθύνσεων σε 16 από τα συνολικά 22 εξεταζόμενα μαθήματα, ενώ το ποσοστό των αριστούχων με γενικό βαθμό πρόσβασης πάνω από 18 σχεδόν διπλασιάστηκε, φθάνοντας το 9,48% έναντι 5,7% πέρυσι. Αποτέλεσμα είναι, σύμφωνα με εκπαιδευτικούς - ερευνητές, οι βάσεις εισαγωγής στις υψηλόβαθμες σχολές όλων των επιστημονικών πεδίων να κινηθούν ανοδικά και ένα σημαντικό ποσοστό αριστούχων να μην καταφέρει τελικά να εισαχθεί στη σχολή πρώτης προτίμησης.
Η «μάχη» θα είναι σκληρή για την εισαγωγή στις φυσικομαθηματικές και πολυτεχνικές σχολές του 2ου και του 4ου επιστημονικού πεδίου, όπου εκτιμάται ότι θα σημειωθεί η μεγαλύτερη άνοδος των βάσεων.
Εξάλλου, στα ύψη εκτινάσσονται οι ιατρικές σχολές του 3ου επιστημονικού πεδίου. Η Ιατρική Αθηνών, για παράδειγμα, αναμένεται να ανοίξει τις «πύλες» της με περίπου 19.200 μόρια, όταν πέρυσι, πρώτη φορά από το 2002, η βάση της είχε «κατρακυλήσει» στα 18.916 μόρια.
Μικρότερη εκτιμάται ότι θα είναι η άνοδος των βάσεων εισαγωγής στις νομικές και φιλολογικές σχολές του 1ου επιστημονικού πεδίου, καθώς και στις οικονομικές σχολές του 5ου πεδίου.
Την ίδια ώρα, καθώς υπήρξε υπερσυγκέντρωση υποψηφίων σε βαθμολογίες μεταξύ 12 και 15 αναμένεται άνοδος σε «μεσαίες» σχολές. Στον αντίποδα, «βουτιά» αναμένεται να κάνουν τα ΤΕΙ όπου, στα πλέον χαμηλόβαθμα τμήματα δεν αποκλείεται να υπάρξουν κενές θέσεις.