Aνυποχώρητη εμφανίζεται η κυβέρνηση στην απαίτηση της τρόικας για πλειστηριασμούς ακινήτων στο ένα τρίτο της αντικειμενικής τους αξίας, για χρέη ιδιωτών προς το Δημόσιο.
Φέρεται δε να αντιπροτείνει το όριο να «κλειδώσει» στα δύο τρίτα της αντικειμενικής αξίας. Παράλληλα, όμως, και για το επίμαχο θέμα των κόκκινων δανείων και τους πλειστηριασμούς για χρέη προς τις τράπεζες, που απελευθερώνονται από την 1η Ιανουαρίου 2015, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Δικαιοσύνης διαβεβαίωνε χθες πως «θα προχωρήσει η εντολή του πρωθυπουργού για να διαφυλαχθούν οι αδύναμοι δανειολήπτες». Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση αναμένεται να πιέσει για παράταση του υφιστάμενου καθεστώτος για ένα επιπλέον έτος, πιθανόν όμως με αυστηρότερες προϋποθέσεις.
Λίγα πλέον εικοσιτετράωρα πριν από την άφιξη της ελληνικής αποστολής στο νούμερο 2 της οδού Andre Pascal, στα κεντρικά δηλαδή του ΟΟΣΑ στο Παρίσι όπου και θα διεξαχθούν οι συνομιλίες με την τρόικα, η κυβέρνηση σπεύδει να «κλειδώσει» τη στρατηγική της.. Στο πλαίσιο αυτό, χθες ο Πρωθυπουργός είχε χθες συνεργασία με τον υπουργό Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη που νωρίτερα συναντήθηκε με τον υπουργό Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου και την υφυπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Ε. Χριστοφιλοπούλου.
Πλειστηριασμοί
Όπως υπογράμμιζε χθες κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Δικαιοσύνης «είναι απόφαση και όχι διάθεση να αναχαιτισθεί το αίτημα της τρόικας για πλειστηριασμούς στο ένα τρίτο της αντικειμενικής αξίας», με την κυβέρνηση να εμφανίζεται ανυποχώρητη στο αίτημα για πλειστηριασμούς ακινήτων από το 2015 και μετά στο ένα τρίτο της αντικειμενικής αξίας.
Ο ίδιος παράγοντας υπογράμμισε παράλληλα ότι «θα προχωρήσει η εντολή του πρωθυπουργού για να διαφυλαχθούν οι αδύναμοι δανειολήπτες», που εμφανίζουν αντικειμενικές δυσκολίες εξόφλησης των δόσεων για τα δάνεια τους. Η τρόικα επιμένοντας ιδιαίτερα στο ζήτημα των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο, που σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία άγγιξαν τα 68 δισ. ευρώ, πιέζει για απελευθέρωση των πλειστηριασμών.
Με τα σημερινά δεδομένα σε περίπτωση δημόσιου αναγκαστικού πλειστηριασμού η τιμή της πρώτης προσφοράς δεν μπορεί να είναι χαμηλότερη από την αντικειμενική αξία του ακινήτου, που είναι όμως στις περισσότερες περιπτώσεις, υψηλότερη από την εμπορική. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως ελάχιστοι αγοράζουν ακίνητα από πλειστηριασμούς, αφού η τιμή τους είναι υψηλότερη από αυτή που πραγματικά αξίζουν, και στο πλαίσιο αυτό η τρόικα ζητά η τιμή της πρώτης προσφοράς να ανέρχεται στο ένα τρίτο της αντικειμενικής. Οι αλλαγές σχετικά με την κατώτατη τιμή ενός πλειστηριασμού συνιστούν μνημονιακή υποχρέωση και εντάσσονται στην ατζέντα των επικείμενων διαβουλεύσεων.
ΔΗΜΟΣΙΟ
Επί τάπητος τέθηκαν χθες και οι εκκρεμότητες του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου, εξετάστηκαν μεταξύ άλλων οι διαρθρωτικές αλλαγές στο Δημόσιο, τα προαπαιτούμενα του Μνημονίου (όπως, το νομοσχέδιο για τα «ανοικτά δεδομένα») και ο νέος νόμος για τις προσλήψεις στο Δημόσιο.