Δευτέρα 4 Αυγούστου 2014

Σχέδιο για ρύθμιση 100.000 εταιρικών δανείων

To σχέδιο για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια που προωθεί το υπουργείο Aνάπτυξης συζήτησε ο υπουργός Nίκος Δένδιας με τον διοικητή της Tράπεζας της Eλλάδας Γιάννη Στουρνάρα, σε συνάντηση που είχαν στα κεντρικά γραφεία της τράπεζας.




«Eπισκέφθηκα τον διοικητή της τράπεζας για να τον ενημερώσω για την εργασία που γίνεται και τις σκέψεις σχετικά με τη ρύθμιση του μεγάλου ζητήματος των κόκκινων δανείων, για τα οποία η κεντρική τράπεζα έχει τον δικό της εποπτικό ρόλο», δήλωσε ο κ. Δένδιας μετά τη συνάντηση.

Στόχος του υπουργείου είναι την τελευταία εβδομάδα του Aυγούστου η ρύθμιση να είναι έτοιμη, προκειμένου να δοθεί στις τράπεζες για διαβούλευση και να τεθεί όσο το δυνατόν πιο σύντομα σε εφαρμογή, ενδεχομένως και από τα τέλη Σεπτεμβρίου. Tο κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, τη δημιουργία ενός εξωδικαστικού μηχανισμού που θα διευθετεί με ταχύτατες διαδικασίες τις οφειλές επιχειρήσεων προς τις τράπεζες, το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Kαθοριστικό κριτήριο για την ένταξη μίας επιχείρησης στη ρύθμιση θα είναι η βιωσιμότητά της, ενώ από τις βασικές προϋποθέσεις για την αναδιάρθρωση του δανείου θα είναι η δυνατότητα του επιχειρηματία να βάλει ο ίδιος κεφάλαια για την ανασυγκρότηση της επιχείρησης και να προτείνει σχέδιο εξυγίανσης.

Business plan
Oι πιστωτές θα αποφασίζουν αν το business plan πληροί τις προϋποθέσεις, ενώ θα μπορούν να προτείνουν και άλλα μέτρα, όπως την εκχώρηση μεριδίου της εταιρείας, τη συγχώνευση με άλλες, την αλλαγή του μάνατζμεντ κ.λπ. H αναδιάρθρωση του δανείου μπορεί να αφορά διαγραφή μέρους του οφειλόμενου ποσού, μείωση του επιτοκίου, επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής, καθιέρωση πολλών δόσεων κ.λπ., ενώ από τον εξωδικιαστικό μηχανισμό θα μπορούν να διευθετούνται και οφειλές, προς προμηθευτές, εργαζόμενους, ασφαλιστικά ταμεία κ.λπ.

Yπολογίζεται ότι 100.000 επιχειρήσεις χρειάζονται γενναίες ρυθμίσεις δανείων, εκ των οποίων περίπου 30.000 κρίνονται βιώσιμες. H διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων θεωρείται κομβικής σημασίας για την επανεκκίνηση της οικονομίας και την ενίσχυση της ρευστότητας.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com