Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

Ψήφιση του μεσοπρόθεσμου από 180 βουλευτές θέλει ο Βενιζέλος

Υπέρ της ψήφισης του μεσοπρόθεσμου σχεδίου από 180 βουλευτές και κατά ενδεχόμενου δημοψηφίσματος τάσσεται ο υπουργός Εθνικής Άμυνας. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος αφήνει αιχμές κατά του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ενώ σχετικά με το Μνημόνιο τονίζει ότι «είναι άλλη η ευθύνη του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών και άλλη ενός υπουργού σε μη σχετικό υπουργείο».



Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Πρώτο Θέμα", ο Ευάγγελος Βενιζέλος επισημαίνει πως η κυβέρνηση πρέπει να επιδιώξει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα να επικυρωθεί πολιτικά από 180 βουλευτές, κάτι που όπως τονίζει είχε προτείνει και για το πρώτο Μνημόνιο, ώστε να έρθουν όλοι προ των ευθυνών τους. Αναφέρει επίσης πως είναι υπέρ της από κοινού διαπραγμάτευσης με την τρόικα, ενώ εκτιμά ότι το να επιδιωχθεί η φήφιση του Μεσοπρόθεσμου από 180 βουλευτές δεν θα οδηγήσει σε εκλογές.

"Πρέπει να ειδιώξουμε το μνημόνιο 2 να επικυρωθεί πολιτικά από 180 βουλευτές. Αυτή η ολοκληρωμένη συμφωνία, που θα συνιστά και μια μακροπρόθεσμη διεθνή δέσμευση της χώρας, πρότεινα να ζητήσουμε από τη Βουλή με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών, όπως πίστευα ότι έπρεπε να είχαμε κάνει και τον Μάρτιο του 2010 με το μνημόνιο 1, για να μην αφήσουμε την αντιπολίτευση να διολισθήσει σε απλουστεύσεις κα δημαγωγίες. Αυτή μου η πρόταση συνδέεται και με την αποψή μου από κοινού διαπραγμάτευση με την τρόικα στην τελευταία φάση των διαβουλεύσεων για το Πρόγραμμα 2. Και δεν τίθεται ως συνταγματική υποχρέωση, γιατί δεν πρόκειται για μια κατά κυριολεξία διεθνή σύμβαση, σύμφωνα με το άρθρο 28, παρ.2, αλλά τίθεται ως πολιτικό πλαίσιο για να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του. Θα δούμε ανάλογα με τις αντιδράσεις της κοινής γνώμης, ποια πρέπει να είναι τα επόμενα βήματα. Πιστεύω πάντως ότι αυτό θα συντελέσει στη διαμόρφωση των αναγκαίων πολιτικών συναινέσεων και μπορεί να αλλάξει το πολιτικό κλίμα κατά τρόπο ευεργετικό και για την πολιτική ζωή και για την οικονομία" δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Σχετικά με τα περί δημοψηφίσματος τονίζει πως δε νοείται δημοψήφισμα με "απλουστευτικό, παραπειστικό ή αυτονόητο ερώτημα που λειτουργεί μόνο ως υποκατάστατο των εκλογών και ως μηχανισμός έμμεσης άντλησης νομιμοποίησης".

Ερωτηθείς για το αν πρέπει να αποδοθούν ευθύνες σε όσους υπουργούς χειρίστηκαν την πρώτη δανειακή σύμβαση με την τρόικα αναφέρει: "Η δημοκρατία είναι συνυφασμένη με την ευθύνη και το κόστος. Δεν υπάρχει δημοκρατική ασυλία. Είναι άλλη η ευθύνη του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών που έχουν άμεση επαφή με χειρισμούς και άλλη η ευθύνη ενός υπουργού σε μη σχετικό υπουργείο". Μάλιστα, τονίζει πως το μείζον δεν είναι η τύχη ενός κυβερνητικού στελέχους, αλλά να μην παραμείνει η χώρα σε κρίση επί μακρόν.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναφέρεται και στον Γ. Παπακωνσταντίνου. "Ας μιλήσουμε καθαρά. Δεν πρόκειται να αναφερθώ δημόσια σε θέματα που ανήκουν στη σφαίρα της αποκλειστικής αρμοδιότητας και ευθύνης του πρωθυπουργού. Αλλά υπάρχουν ορισμένα τόσο προφανή και αυτονόητα πράγματα που δεν νομίζω ότι χρειάζεται να τα συζητάμε", είπε.

Για τις ιδιωτικοποιήσεις υποστηρίζει ότι καθεμία πρέπει να έχει τη μορφή νόμου, "γιατί αλλιώς δημιουργούνται τεράστιες διοικητικές και νομικές δυσχέρειες, ενώ υπάρχει - ας μην το κρύβουμε - και ζήτημα ευθύνης για τα πρόσωπα που θα πάρουν τις σχετικές αποφάσεις. Αρα μόνο με τη Βουλή και τη μορφή νόμου λύνονται τα θέματα αυτά".

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αναφέρει ότι ο σκληρός πυρήνας του προγράμματος θα κρατήσει μέχρι το 2015, επισημαίνοντας όμως ότι για τις επόμενες δεκαετίες απαιτείται πιστή εφαρμογή της εξίσωσης, που είναι "υψηλός ρυθμός ανάπτυξης, βατό επιτόκιο δανεισμού και πρωτογενή πλεονάσματα".

Κληθείς να σχολιάσει το κίνημα των "Αγανακτισμένων" ο Ευάγγελος Βενιζέλος επισήμανε ότι "κανείς δεν μπορεί να εκμεταλλευτεί πολιτικά αυτή την κατάσταση" και πρόσθεσε ότι πρότεινε στο υπουργικό συμβούλιο να προσκληθεί αντιπροσωπεία τους σε μια συνάντηση στη Βουλή με διακομματική αντιπροσωπεία υπό τον πρόεδρο της Βουλής. "Δεν μου αρέσει η εικόνα χιλιάδων διαδηλωτών που διαμαρτύρονται μπροστά στο κτίριο της Βουλής με τη Βουλή να μένει σιωπηλή ως κτίριο ενώ πρέπει να μιλήσει ή μάλλον να συνομιλήσει ως θεσμός με τους πολίτες. Η αίσθηση ότι υπάρχει ένα αντικοινοβουλευτικό κίνημα είναι και ψευδής και επικίνδυνη" υπογράμμισε ο υπουργός Άμυνας.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com