Εκτακτη σύσκεψη με τη συμμετοχή υψηλόβαθμων αξιωματούχων από τα υπουργεία Οικονομικών των χωρών της ευρωζώνης πραγματοποιείται στη Βιέννη με αντικείμενο την οικονομική κρίση στην Ελλάδα. Την ίδια στιγμή το Βερολίνο εμφανίζεται να βάζει αρκετό νερό στο κρασί του και να μην απαιτεί την «εδώ και τώρα» αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους - στάση που εκτιμάται ότι ανοίγει το δρόμο για νέα χρηματοδότηση της χώρας μας. Ολα αυτά τη στιγμή που η έκθεση της τρόικας εξελίσσεται σε ένα διαρκές ράβε-ξήλωνε, με έμφαση στις αποκρατικοποιήσεις αλλά και πληροφορίες για μείωση του ΦΠΑ.
Το πρώτο βήμα στη διαδικασία είναι η έγκριση της έκθεσης αξιολόγησης της τρόικας, στην οποία αναμένεται πως θα υπάρχουν λεπτομέρειες για νέα μέτρα λιτότητας, αποκρατικοποιήσεις και ενίσχυση των φορολογικών εσόδων. Ερωτηθείς ο Αμ. Αλταφάζ, εκπρόσωπος του επιτρόπου Ολι Ρεν, περιορίστηκε να πει ότι συνεχίζεται από την τρόικα η 4η αξιολόγηση για την εφαρμογή του μνημονίου, πως "έχει γίνει καλή πρόοδος" και πως "είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία τις επόμενες ημέρες".
Η παροχή "τεχνικής βοήθειας" θα είναι, κατά τα φαινόμενα, ένα από τα βασικά θέματα που θα συζητήσουν στη Βιέννη οι Ευρωπαίου αξιωματούχοι.
Οπως σημειώνει το Associated Press σε ανταπόκρισή του από τις Βρυξέλλες, η βοήθεια αυτή αποτελεί επί της ουσίας πρωτοφανή παρέμβαση στα εσωτερικά κράτους-μέλους της ευρωζώνης και για το λόγο αυτό εκτιμάται ότι "θα συναντήσει έντονη αντίδραση στην Ελλάδα". Δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου τις τελευταίες ημέρες κάνουν λόγο για υπαγωγή της χώρας σε ασφυκτική επιτήρηση, κυρίως όσον αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις αλλά και την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου.
Παράλληλα συζητείται το ενδεχόμενο μιας κίνησης στη βάση της "Πρωτοβουλίας της Βιέννης" που προ διετίας απέτρεψε τη χρεοκοπία μιας μεγάλης σειράς κρατών της ανατολικής Ευρώπης στον απόηχο της κατάρρευσης της Lehman Brothers.
Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία συνδύαζε τη διάθεση οικονομικής βοήθειας στην ανατ. Ευρώπη με τη διακράτηση κρατικών ομολόγων από μεγάλες τράπεζες που είχαν παρουσία στην περιοχή. Ωστόσο ορισμένοι αναλυτές διαβλέπουν δυσκολίες στην επανάληψη ενός τέτοιου εγχειρήματος για την περίπτωση της Ελλάδας, σημειώνοντας πως οι τράπεζες που έχουν στην κατοχή τους ελληνικά ομόλογα δεν δραστηριοποιούνται στη χώρα και δεν θα έχουν άμεσα οφέλη από μια γερή "ένεση" κεφαλαίων στην Ελλάδα.
Αλλωστε, η διακράτηση ομολόγων μπορεί να ερμηνευτεί από τις αγορές ως δήλωση χρεοκοπίας της χώρας, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει ισχυρούς τριγμούς στο ευρώ.
Την ίδια στιγμή το Βερολίνο φαίνεται να υπαναχωρεί των προηγούμενων θέσεών του για μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Η θέση αυτή είχε φέρει τη Γερμανία σε αντίθεση με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αξιωματούχοι της οποίας τόνιζαν σε κάθε ευκαιρία τις τελευταίες εβδομάδες ότι όποια μορφή και αν δοθεί σε μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, αυτή θα προκαλέσει σοβαρούς κλυδωνισμούς στο ενιαίο νόμισμα. Η αλλαγή στάσης της Ανγκελα Μέρκελ "ξεκλειδώνει" και τη διάθεση ενός νέου πακέτου οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, το ύψος του οποίου υπολογίζεται στα 65 δισ. ευρώ.
Οι εξελίξεις αυτές αποτέλεσαν αφορμή για μια "έκρηξη" των μετοχών στο ΧΑ, αλλά και για ενίσχυση του ενιαίου νομίσματος.
Το ευρώ ξεκίνησε την ημέρα ανοδικά, καθώς οι εξελίξεις με επίκεντρο το ελληνικό χρέος θεωρείται πως το ευνοούν. Ετσι, η ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο έφτανε το μεσημέρι στο 1,44, ενώ χθες είχε κλείσει στα επίπεδα του 1,425. Ο γενικός δείκτης του ΧΑ έφτανε το μεσημέρι να ενισχύεται κατά 4,7%, ενώ σε ανοδική πορεία κινούνται και οι αγορές σε Λονδίνο, Φρανκφούρτη και Παρίσι.