Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2015

«Κούρεμα» χρέους κατά 131 δισ. ευρώ φέρνει η επιμήκυνση κατά 60 χρόνια

«Κούρεμα του ελληνικού χρέους» κατά 42% θα μπορούσε να φέρει μια συμφωνία για επιμήκυνση κατά 60 έτη.



Σύμφωνα με τον κ. Alberto Gallo, επικεφαλής μακροοικονομικής στρατηγικής στην RBS, μόνον μία μακροπρόθεσμη επιμήκυνση του χρέους μπορεί να διασφαλίσει τη βιωσιμότητά του. Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Gallo, μία επιμήκυνση 60 ετών οδηγεί σε μία κατά 42% μείωση του χρέους σε καθαρές παρούσες αξίες.Πιο συγκεκριμένα μία επιμήκυνση του χρέους κατά 60 έτη ισοδυναμεί με βάση τη μελέτη του διεθνούς οίκου με «κούρεμα» ύψους 131 δισ. ευρώ σε παρούσες αξίες, χωρίς κανένας να προβεί σε απόλυτο και πραγματικό κούρεμα του χρέους.

Αναλύοντας εν συνεχεία τις προθέσεις της ΕΚΤ για συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών στην ποσοτική χαλάρωση, ο διεθνής οίκος θεωρεί ως προϋποθέσεις η Ελλάδα να είναι σε πρόγραμμα με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το IMF, το Δ.Σ. της ΕΚΤ να κρίνει ότι οι όροι του προγράμματος εκπληρώνονται και να έχουν επανέλθει οι ελληνικές τράπεζες στο waiver.
«Κούρεμα» χρέους κατά 131 δισ. ευρώ φέρνει η επιμήκυνση κατά 60 χρόνια

Σύμφωνα με τα όσα ισχύουν για την ποσοτική χαλάρωση, αυτή μπορεί να ανέλθει στο 33% των ομολόγων διετούς έως 30ετούς διάρκειας. Το ύψος αυτών των εκδόσεων ανέρχεται σε 46,1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 33% διαμορφώνεται σε 15,2 δισ. ευρώ. Ηδη όμως η ΕΚΤ κατέχει 12,8 δισ. ευρώ από τα ομόλογα αυτά και επομένως μπορεί να αγοράσει ακόμη 2,4 δισ. ευρώ ομόλογα.
«Κούρεμα» χρέους κατά 131 δισ. ευρώ φέρνει η επιμήκυνση κατά 60 χρόνια

Εν τω μεταξύ, θέμα στρατηγικής σημασίας θεωρεί το υπουργείο Οικονομικών την αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους για τη σταθεροποίηση της οικονομίας και την επιστροφή της χώρας στη βιώσιμη ανάκαμψη και έχει εργασθεί εντατικά ώστε να διαμορφωθούν οι ευρωπαϊκές και διεθνείς οικονομικές και πολιτικές προϋποθέσεις για μία επιτυχή διευθέτηση.

Οπως ανακοίνωσε ο κ. Γιώργος Χουλιαράκης στο roadshow στο Λονδίνο, το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη αναλάβει την πρωτοβουλία για την έγκαιρη και άρτια προετοιμασία της ελληνικής πλευράς εν όψει της δύσκολης διαπραγμάτευσης του χρέους που θα ακολουθήσει αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης πριν από το τέλος του 2015.

Απάντηση σε Κοτζιά
Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών υπογραμμίζει πως δεν είναι καθ' ύλην αρμόδιο για τη στάση της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδος στις ψηφοφορίες του ΟΗΕ. H επισήμανση του υπουργείου Οικονομικών αποτελεί απάντηση στη σκληρή ανακοίνωση του τέως υπουργού Οικονομικών κ. Νίκου Κοντζιά για το θέμα.

Ο τελευταίος βάλλει κατά της υπηρεσιακής κυβέρνησης και των κυρίων Πέτρου Μολυβιάτη και Γιώργου Χουλιαράκη προσωπικά. Αφορμή για την εκδήλωση της οργής του κ. Κοτζιά είναι η ψηφοφορία που έγινε προχθές στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών σχετικά με την έγκριση κανόνων για την αναδιάρθρωση των δημοσίων χρεών των χωρών-μελών του ΟΗΕ.

Με αφορμή το γεγονός ότι η Ελλάδα επέλεξε την αποχή από την ψηφοφορία που έγινε στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, ο τέως υπουργός Εξωτερικών και εκ νέου υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας με τον ΣΥΡΙΖΑ επικρίνει την υπηρεσιακή κυβέρνηση που δεν στήριξε το ψήφισμα.

Η συζήτηση για το χρέος πάντως ήταν ένα από τα καυτά θέματα συζήτησης στο roadshow που διενεργήθηκε από την ΕΧΑΕ στο Λονδίνο σε διεθνείς επενδυτές

 
website counter
friend finderplentyoffish.com