«Μετά από μια ταραχώδη περίοδο εννέα μηνών ο Τσίπρας συνειδητοποίησε ότι η Ελλάδα δεν έχει άλλη επιλογή από το να υποταχθεί στις απαιτήσεις της λιτότητας»:
Αυτό αναφέρει, σε άρθρο του στο Newsweek, ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τσάρλς Ρις, εκτιμώντας ότι η νέα εκλογική νίκη του Αλέξη Τσίπρα αποτελεί απόδειξη ότι «οι Έλληνες - όπως και ο ίδιος ο Τσίπρας - έχουν συνειδητοποιήσει ότι δεν υπάρχει μαγική λύση που να βγάλει την Ελλάδα από την οικονομική δίνη στην οποία έχει περιπέσει τα τελευταία πέντε χρόνια».
Σύμφωνα με τον Αμερικανό διπλωμάτη «ο Τσίπρας φαίνεται να έχει πείσει το μη απαθές τμήμα του πληθυσμού ότι είναι αυτός που μπορεί να οδηγήσει στο μέλλον την χώρα και ότι είναι στην πρώτη θέση της γενιάς που θα αλλάξει την πολιτική στην Ελλάδα».
Παρόλα αυτά, επισημαίνει ο Ρις, «ο Τσίπρας δεν θα πρέπει να περιμένει μήνα του μέλιτος από το εκλογικό σώμα καθώς όχι μόνο πρέπει να εφαρμόσει τα μέτρα λιτότητας που απαιτούν ΔΝΤ και ΕΕ αλλά πρέπει και να διαχειριστεί το ελληνικό τμήμα της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής κρίσης».
«Η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερο απ' όλα μια περίοδο σταθερότητας» γράφει ο Ρις προσθέτοντας ότι με τη μεγάλη νίκη στις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου και την απομάκρυνση «της σκληρής αριστερής πτέρυγας» του ΣΥΡΙΖΑ ο Τσίπρας πλέον πρέπει να διαθέτει το πολιτικό κεφάλαιο για να υλοποίησει τις απαραίτητες αλλαγές.
Κατά τον Αμερικανό διπλωμάτη «μετά από μια ταραχώδη περίοδο εννέα μηνών ο Τσίπρας συνειδητοποίησε ότι η Ελλάδα δεν έχει άλλη επιλογή από το να υποταχθεί στις απαιτήσεις της λιτότητας ενώ οι Έλληνες με τη στήριξη που του παρείχαν στις εκλογές έδωσαν σήμα ότι συμφωνούν (σ.σ. με τις απαιτήσεις της λιτότητας)».
Οπβς υποστηρίζει πάντως ο Ρις, η Ελλάδα δεν θα μπορέσει ποτέ να «αποπληρώσει το χρέος της» σημειώνοντας ότι το πραγματικό θέμα είναι η μακροπρόθεσμη εξυπηρέτηση.
«Ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ πήραν ξανά την εξουσία με μια καθαρή λαϊκή εντολή. Οι προκλήσεις είναι άμεσες και δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις. Σημάδια ελπίδας μπορεί να υπάρχουν στο προφίλ του χρέους της Ελλάδα και στη δυνατότητα νέων επενδύσεων αν ο ιδιωτικός τομέας πειστεί ότι η οικονομία βρίσκεται σε σημείο καμπής» καταλήγει στο άρθρο του ο Ρις.