Προεκλογικά η κυβέρνηση υποσχέθηκε εφαρμογή του Μνημονίου που υπέγραψε τον Ιούλιο, αλλά με τρόπο δικαιότερο.
Με την εξεύρεση ισοδύναμων για μέτρα που είναι πέραν πάσης λογικής, με πολιτικές που θα οδηγούν στη φορολογική δικαιοσύνη και που θα ελαφρύνουν τα βάρη από τα γνωστά υποζύγια του συστήματος, όσους δηλαδή δεν μπορούν να κρύψουν τα εισοδήματά τους.
Λίγες ημέρες μετά τις εκλογές οι διαρροές από το υπουργείο Οικονομικών -διότι περί τέτοιων πρόκειται, δεν είναι σενάρια επιστημονικής φαντασίας- δείχνουν ότι θα εφαρμοστεί ένα «πολυφορεμένο» μεταπολιτευτικό μοντέλο. Οπερ σημαίνει ότι θα πληρώσουν ξανά οι ίδιοι. Μισθωτοί, συνταξιούχοι και όσοι πολίτες είναι νομοταγείς και πληρώνουν κανονικά τους φόρους τους. Μάλιστα η φορολογική βάση, σύμφωνα με τις διαρροές, θα διευρυνθεί, καθώς πλούσιος θα θεωρείται όποιος έχει εισόδημα 1.000 ? 1.500 ευρώ τον μήνα. Αφορολόγητο θα απολαμβάνουν μόνον οι έχοντες εισόδημα έως 12.000 ευρώ ετησίως και οι υπόλοιποι θα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ με κλίμακες που θα φτάνουν το 50% για τα υψηλά εισοδήματα.
Συμπέρασμα; Δεν θα έχει κανένα νόημα να εργάζεται κανείς περισσότερο προκειμένου να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης της οικογένειάς του, αφού ουσιαστικά θα έχει «συνέταιρο» στο σπίτι του την εφορία. Και θα αυξηθεί το «μαύρο» χρήμα, η αδήλωτη εργασία, αφού κανείς δεν θα θέλει να αποκαλύπτει τα εισοδήματά του.
Ακόμη μία φορολογική μεταρρύθμιση που στερείται φαντασίας και είναι πέρα για πέρα εισπρακτική. Που πριμοδοτεί όσους δεν πληρώσουν φόρους ή όσους κρύβουν τα εισοδήματά τους. Αντί το οικονομικό επιτελείο και όλη η κυβέρνηση να κάνει τα πάντα προκειμένου να πατάξει τη φοροδιαφυγή, λειτουργεί σαν «αρπακτικό» επί δικαίων και αδίκων.
Επτά δισ. ευρώ χάνει κάθε χρόνο το κράτος από τον ΦΠΑ που εισπράττεται από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά δεν αποδίδεται στα δημόσια ταμεία. Αν είχαν εισπραχθεί μόνο τα μισά, δεν θα χρειαζόταν η φορολογική λαίλαπα που ετοιμάζεται στα γραφεία του υπουργείου Οικονομικών. Αλλά το ερώτημα είναι ποιος θα πληρώσει όλους αυτούς τους φόρους; Και πότε θα βγει η οικονομία από την ύφεση, όταν τα φορολογικά βάρη αυξάνονται με τόσο βάναυσο τρόπο;
Ερωτήσεις που ποτέ δεν έχουν απαντηθεί, ούτε θα απαντηθούν και από την παρούσα κυβέρνηση.