Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015

ΤΑ ΔΥΟ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ

Τρεις παράγοντες θα καθορίσουν τον τελικό λογαριασμό που απαιτείται για την ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.




Καθώς ο Οκτώβριος πλησιάζει, αρχίζουν να διαμορφώνονται οι παράμετροι της μεθοδολογίας που θα ακολουθηθούν σε ό,τι αφορά τα stress tests, τα αποτελέσματα των οποίων θα ανακοινωθούν την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου.

Τα τρία κρίσιμα θέματα είναι:

1 Η αποτελεσματικότητα της νέας κυβέρνησης

Είναι αυτή που θα καθορίσει τις μακροοικονομικές εκδοχές του tests για τα έτη μέχρι το 2017 σε ό,τι αφορά το ακραίο σενάριο.

Οσο μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα επιδείξει άμεσα η κυβέρνηση ως προς τα προαπαιτούμενα, τόσο οι παραδοχές για το τι θα ισχύσει στην οικονομία την προσεχή διετία στο ακραίο σενάριο μπορούν να λειανθούν.
«Πυρετός» στις τράπεζες για τον τελικό λογαριασμό

Ηδη, πάντως, έχει ανοίξει η συζήτηση για το συγκεκριμένο αυτό θέμα ώστε να μην υιοθετηθούν ακραίες εκτιμήσεις, οι οποίες μπορεί να προσαυξήσουν εξαιρετικά τον λογαριασμό της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών.

Οι αρμόδιες εποπτικές αρχές, πάντως, φοβούνται ότι μπορεί να υπάρξει νέα οικονομική και πολιτική αναταραχή που θα προκαλέσει νέα προβλήματα και στον τραπεζικό κλάδο.

Κάτι που μόνο η σταθερή πολιτική της κυβέρνησης μπορεί απομακρύνει τα σύννεφα και τις ανησυχίες.

Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες (Εθνική, Πειραιώς, Alpha, Eurobank) με κοινό εξασέλιδο υπόμνημά τους σε ΕΚΤ και SSM διατυπώνουν την εκτίμηση ότι η ύφεση φέτος και το 2016, όπως και η ανάκαμψη το 2017, θα είναι βελτιωμένες σε σχέση με τις προβλέψεις της Κομισιόν, που υιοθέτησε η ΕΚΤ για το βασικό σενάριο της άσκησης προσομοίωσης και το AQR. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να στηριχθεί ένα πιο ευνοϊκό σενάριο.

2 Ο τρόπος υπολογισμού των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών

Πρόκειται για τα χαρτοφυλάκια που δεν αφορούν τραπεζικές εργασίες, η αξιολόγηση των οποίων είναι μείζονος σημασίας με δεδομένο πως τα περιουσιακά αυτά στοιχεία με βάση το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης πρόκειται να ρευστοποιηθούν. Στην περίπτωση αυτή υπάρχει διάσταση απόψεων και είναι χαρακτηριστικό το δημοσίευμα του Bloomberg που κάνει λόγο για κεφαλαιακές ανάγκες 25 δισ. ευρώ.

3 Ο τρόπος διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων

Είναι ίσως και το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν στην παρούσα φάση οι ελληνικές τράπεζες.

Η BlackRock Solutions είναι αυτή που κέρδισε τον διαγωνισμό που διεξήγαγε η Τράπεζα της Ελλάδος για την πρόσληψη εξωτερικού συμβούλου με αντικείμενο την εκπόνηση και παρακολούθηση εφαρμογής στρατηγικής για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Με βάση τις δεσμεύσεις του Μνημονίου, η ΤτΕ σε συνεργασία με το ΤΧΣ, υποχρεούται να καταρτίσει, πριν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress tests, αξιόπιστη στρατηγική για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η οποία θα στοχεύει στην ελαχιστοποίηση του χρόνου υλοποίησης και της χρήσης κεφαλαιακών πόρων από το υπο-πακέτο των 25 δισ.

Η Τράπεζα της Ελλάδος στο τέλος του μήνα θα πρέπει να υποβάλει έκθεση για την κατηγοριοποίηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στους ισολογισμούς των τεσσάρων τραπεζών, οι οποίοι θα δημοσιοποιηθούν.

Μαζί με την έκθεση κατηγοριοποίησης, η κεντρική τράπεζα της χώρας θα αξιολογεί και την ικανότητα της κάθε τράπεζας να αντιμετωπίσει το πρόβλημα ανά κατηγορία δανείων.

Καθώς λοιπόν αναμένονται οι τελικές παραδοχές της άσκησης προσομοίωσης των stress tests αλλά και της αξιολόγησης της ποιότητας των στοιχείων του ενεργητικού, οι μικρές και οι μεγάλες μάχες που διαμορφώνουν τα δύο κεντρικά σενάρια δίνουν και παίρνουν.

Πρώτο σενάριο

Η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών να απαιτήσει ποσό αισθητά μικρότερο των προβλεφθέντων 25 δισ. ευρώ.

Υπέρμαχοι του σεναρίου αυτού είναι οι ιδιώτες επενδυτές και κυρίως οι παλιοί μέτοχοι που θέλουν α. να εισέλθουν στις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών, β. να μην απαξιωθούν πλήρως οι προηγούμενες επενδύσεις τους στις ελληνικές τράπεζες, κάτι που θα συμβεί αν αυξηθεί πολύ το ποσό της ανακεφαλαιοποίησης. «Ο συμβιβασμός είναι δύσκολος, καθώς υπάρχουν υπερβολικά αισιόδοξες εκτιμήσεις, ενώ εμφανίζονται αντιστοίχως και εξαιρετικά απαισιόδοξα σενάρια», δήλωσε ο Νικολά Βερόν, ανώτερος οικονομολόγος που ειδικεύεται στον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών στο ινστιτούτο Bruegel στις Βρυξέλλες. «Είναι σημαντικό η ΕΚΤ να μη διενεργήσει εξαιρετικά συντηρητικές εκτιμήσεις», πρόσθεσε.

Δεύτερο σενάριο

Να υπάρξει μία ιδιαίτερα συντηρητική προσέγγιση για τα δεδομένα η οποία θα οδηγήσει στην απαίτηση πολλών κεφαλαίων ώστε οι ελληνικές τράπεζες να εξυγιανθούν και πάλι μετά το σοκ που υπέστησαν από τα capital controls.

Yπέρμαχοι αυτού του σεναρίου είναι μία ομάδα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που επιθυμεί τη βαθιά κάθαρση όλων των πιστωτικών ιδρυμάτων στην Ευρώπη.

Απέναντί τους, ωστόσο, έχουν τους μεγάλους διεθνείς ιδιώτες επενδυτές.

Ο Αμερικανός μεγαλοεπενδυτής Wilbur Ross, δήλωσε σε συνέντευξή του την περασμένη εβδομάδα ότι η αναθεώρηση των κεφαλαιακών αναγκών των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ είναι πολύ συντηρητική και μπορεί να οδηγήσει σε περιττή επιβάρυνση για τους Ευρωπαίους φορολογούμενους. Την ίδια στιγμή, ο εποπτικός μηχανισμός και η ΕΚΤ δείχνουν να ανησυχούν μερικώς, καθώς οι ιδιώτες επενδυτές στην περίπτωση που αρχές υιοθετήσουν ένα πολύ συντηρητικό σενάριο ενδέχεται να κινηθούν νομικά υποστηρίζοντας πως το σενάριο αυτό απαξιώνει αδίκως τις περιουσίες τους, αλλά συγχρόνως επιβαρύνει και αισθητά τους Ευρωπαίους φορολογούμενους.

Δεν είναι καθόλου βέβαιο το ποια προσέγγιση θα υιοθετήσει τελικώς ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός.

Σε πρόσφατο δημοσίευμά του το Bloomberg δε δίσταζε να ανεβάσει το κόστος της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών στα 25 δισ. ευρώ υπό προϋποθέσεις.

Αν πάντως κάτι τέτοιο συμβεί, θα πρέπει να θεωρείται περίπου βέβαιο πως οι ξένοι επενδυτές και κυρίως όσοι έχουν συμμετέχει στις προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών θα γυρίσουν την πλάτη στις ελληνικές τράπεζες.

Από την άλλη πλευρά, η πολιτική ηγεσία της χώρας και συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας είχε μιλήσει σε προεκλογικές συνεντεύξεις του για ποσό πολύ χαμηλότερο των 25 δισ. ευρώ, το οποίο διαμορφώνεται κοντά στα 15 δισ. ευρώ.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com