Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

Γ. Παπανδρέου: Δεν παραιτούμαι από καμία μάχη

Το χαρτί της συναίνεσης έπαιξε με την ομιλία του στη Βουλή ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, καλώντας τον Α. Σαμαρά «να το ξανασκεφτεί». Υποσχέθηκε και πάλι δίκαιη κατανομή των βαρών χωρίς ωστόσο να επεκταθεί περαιτέρω. Επίσης επανέλαβε τα περί δημοψηφίσματος με το επιχείρημα ότι ο κόσμος ζητάει αλλαγές στο πολιτικό σύστημα και κατηγόρησε Α. Σαμαρά και Α. Παπαρήγα πως φοβούνται την έκφραση του ελληνικού λαού, όπως αυτή θα φανεί μέσα από πιθανό δημοψήφισμα.





Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η εικόνα ότι η πολιτική τάξη της χώρας δεν καταλαβαίνει το μέγεθος της κρίσης, αποδομεί την Ελλάδα στα μάτια των ξένων. Πρόσθεσε πως «Απορρίπτουμε τις θεωρίες ότι για όλα φταίει κάποιος άλλος. Υπάρχουν ευθύνες στους οίκους αξιολόγησης, οι οποίοι αμφισβητούν τις αποφάσεις ακόμη και των κυβερνήσεων.Υπήρξε και κακφωνία ορισμένων εταίρων μας, ιδιαίτερα στο θέμα των ευρωομολόγων», τόνισε, ενώ σχετικά με την δίκαιη κατανομή των βαρών είπε πως αποτελεί θεμελιώδη όρο.

Ξεκαθάρισε πάντως ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να υποσχεθεί περισσότερα χρήματα αλλά καλύτερη διαχείριση τους, ενώ έκανε λόγο και για από κοινού διαμόρφωση μιας χάρτας κοινωνικών δικαιωμάτων για τους ασθενέστερους. «Δεν μπορούμε να υποσχεθούμε περισσότερα χρήματα για κοινωνική πρόνοια αλλά καλύτερη διαχείριση των υπαρχόντων χρημάτων», είπε ο κ. Παπανδρέου και συνέχισε: «Δεν μπορούμε να υποσχεθούμε αθρόες προσλήψεις στο δημόσιο. Μπορούμε να υποσχεθούμε έναν υγιή δημόσιο τομέα».

Σχετικά με το δημοψήφισμα ανέφερε, πως ο λαός ζητάει αλλαγές στο πολιτικό σύστημα και όσα ανδρώθηκαν γύρω από αυτό και κατηγόρησε τον Α. Σαμαρά και την Α. Παπαρήγα ότι φοβούνται την έκφραση του ελληνικού λαού. Τόνισε ότι αρκετά από τα διλήμματα που θα συμπεριληφθούν σε αυτό τα έχουν εκφράσει και βουλευτές της Ν.Δ..

Ο Γ. Παπανδρέου επανέλαβε ότι κάλεσε τον Α. Σαμαρά για συνδιαπραγμάτευση του φορολογικού με την τρόικα κάτι που δεν έγινε δεκτό από την αντιπολίτευση. (σ.σ. δημιουργήθηκε ένας άτυπος διάλογος μεταξύ Παπανδρέου και Σαμαρά για τη συναίνεση με τον πρωθυπουργό να ρωτά "Γιατί δεν ήρθατε για να δείτε εάν οι προθέσεις μου είναι ειλικρινείς").

Έκανε λόγο για δεκάδες σημεία σύγκλισης μεταξυ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης (όπως τόνισε και ο Ευ. Βενιζέλος) και ότι η Ν.Δ. απέφυγε προσχηματικά να αναλάβει τις ευθύνες.

Όσον αφορά στις εκλογές ο πρωθυπουργός, τόνισε ότι η "αλλαγή σε καρέκλες" είναι το τελευταίο που χρειάζεται η χώρα: «Το γνωρίζετε κ. Σαμαρά», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ανέφερε επίσης ότι στο εξωτερικό δεν κάνουν διακρίσεις μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. , αλλά βλέπουν μόνο Έλληνες, γι αυτό και στις δύσκολες αυτές στιγμές που περνά η χώρα, θα πρέπει τα κόμματα να διέπονται από σύμπνοια.

Μάλιστα ο Γ. Παπανδρέου είπε ότι είναι στρατηγική επιλογή του ΠΑΣΟΚ η μάχη για την παραμονή της χώρας στο ευρώ και πρόσθεσε: "εγγυώμαι ότι θα αποκατασταθεί το αίσθημα δικαίου και ότι θα υπάρξει δίκαιη κατανομή βαρών"

«Από αυτή την κρίση υπάρχει η μοναδική ευκαιρία να αλλάξουμε την Ελλάδα. Αν την αγνοήσουμε θα μας κρίνει η ιστορία πολύ σκληρά», τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση επιδίωξε και θα επιδιώξει ευρύτατες συναινέσεις.

Αναφερόμενος στο αίτημα της ΝΔ για επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε αρχικά θετικός. «Κανένας δεν συμφωνεί με τη συνταγή σας. Και σας άκουσαν και σας απέρριψαν», είπε στον πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά. Παρόλα αυτά, συνέχισε «σας κάλεσα να συνδιαπραγματευτουμε με την τρόικα μαζί το φορολογικό και δεν το δεχτήκατε».

Τέλος, για το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος, είπε πως αυτό «θα αποτελέσει το επιστέγασμα της ενότητας του ελληνικού λαού» και κατηγόρησε τη ΝΔ και το ΚΚΕ ότι φοβούνται τη γνήσια λαϊκή έκφραση, όπως θα αποτυπωθεί μέσα από το δημοψήφισμα.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com