Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

«Ραντεβού» την Κυριακή έδωσαν οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης

Για την προσεχή Κυριακή ανανέωσαν το «ραντεβού» τους οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης μετά την άκαρπη εξάωρη έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup επί ενός νέου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα.



Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο Λουξεμβούργο μία ημέρα νωρίτερα από την προγραμματισμένη ημερομηνία και θα συνεχιστούν και τη Δευτέρα όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου, Λικ Φρίντεν, ο οποίος εξέφρασε την απαισιοδοξία τους για την εύρεση μιας λύσης στο ελληνικό «πρόβλημα».

Επιφυλακτικός επί της έκβασης των συνομιλιών ήταν και ο Σλοβάκος ομόλογός του. Βασικό σημείο αντιπαράθεσης, σύμφωνα με τον Λικ Φρίντεν, είναι η εμπλοκή ή μη του ιδιωτικού τομέα στο νέο πακέτο προς την Ελλάδα καθώς όπως αναφέρει, χρειάζεται μεγάλη προσοχή προκειμένου να μην δημιουργηθεί πιστωτικό επεισόδιο. Κάτι τέτοιο, όπως υποστηρίζει ο ίδιος, ενέχει τον κίνδυνο να προκληθεί αλυσιδωτή αντίδραση με εν δυνάμει καταστροφικές συνέπειες για την υπόλοιπη ευρωζώνη.

Σύμφωνα με τον Ολλανδό υπουργό Οικονομικών, η συμμετοχή των τραπεζών στο νέο πακέτο βοήθειας, το οποίο όπως εκτιμά ο Βέλγος ομόλογός τους μπορεί να ανέλθει συνολικά (Ευρώπη, ΔΝΤ, ιδιώτες) μέχρι και τα 130 δισ. ευρώ, θα πρέπει να αντιστοιχεί σε ποσοστό μεγαλύτερο του 20%.

Η επικρατούσα ιδέα είναι να δοθεί πίστωση χρόνου στην Ελλάδα προκειμένου να αποπληρώσει το χρέος της είτε με την ανταλλαγή παλαιών ομολόγων με νέα μεγαλύτερης διάρκειας είτε με τη δέσμευση ιδιωτών πιστωτών ότι τα ομόλογα που λήγουν θα αντικατασταθούν με νέα ίσης αξίας.

Το εάν η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα θα έχει εθελοντικό ή υποχρεωτικό χαρακτήρα είναι το άλλο σημείο τριβής μεταξύ των υπουργών Οικονομικών. Όπως δήλωσε η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Μαρία Φέκτερ, δεν μπορεί να φανταστεί πως θα μπορούσε η συμμετοχή των ιδιωτών να γίνει σε εθελοντική βάση ενώ όπως έχει επισημάνει επανειλημμένως η ΕΚΤ, προκειμένου να περιοριστεί στο ελάχιστο δυνατό επίπεδο η αναταραχή στις αγορές, η οποιαδήποτε αναδιάρθρωση θα πρέπει να γίνει απολύτως εθελοντικά. Θέση υπέρ της οποίας τάσσονται η Κομισιόν, η Γαλλία και το Βέλγιο.

Ωστόσο, όπως έχει ήδη προειδοποιήσει ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor’s, ο οποίος προχώρησε πριν από τρεις μέρες σε τριπλή υποβάθμιση της Ελλάδας, όποια και αν είναι η τελική λύση στην οποία θα καταλήξουν οι συνομιλίες στην Ευρώπη, αυτή θα θεωρηθεί ως ντε φάκτο χρεοκοπία της Ελλάδας, κάτι που θα οδηγήσει σε περαιτέρω υποβάθμιση της χώρας από της S&P.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com