Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

Σταθερά απαισιόδοξοι οι Έλληνες για τις προοπτικές της οικονομίας

Σταθερός στα επίπεδα Απριλίου, παρέμεινε ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα κατά το Μάιο. Διαμορφώθηκε στις 74 μονάδες τη στιγμή που ο πανευρωπαϊκός μέσος όρος ήταν στις 105,4 μονάδες.



Εξετάζοντας το κλίμα στους επιμέρους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, όπως προκύπτει από την Έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας του Ιδρύματος Βιομηχανικών και Οικονομικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), το μεγαλύτερο πλήγμα έχει υποστεί το λιανικό εμπόριο, με αισθητή πτώση του σχετικού δείκτη.

Όπως αναφέρει το ΙΟΒΕ, αν και ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα κινείται σε υψηλότερο από το περυσινό επίπεδο, όταν το ενδεχόμενο της χρεοκοπίας μπήκε για πρώτη φορά στο δημόσιο διάλογο, έχει επιδεινωθεί σε σχέση με τους πρώτους μήνες του 2011.

Παράλληλα, σε σταθερά χαμηλά επίπεδα παραμένει η καταναλωτική εμπιστοσύνη η οποία μετά την έντονη πτώση της τον Απρίλιο, ανακάμπτει οριακά το Μάιο, από τις -70 μονάδες στις -68,5. Συντριπτικό επίσης είναι το ποσοστό όσων αναμένουν άνοδο της ανεργίας το προσεχές 12μηνο (91%) με τον σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις 84,4 μονάδες όταν στην Ε.Ε. και την ευρωζώνη, υποχωρούν εκ νέου στις 18,8 και τις 13,7 μονάδες αντίστοιχα.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com