«Η Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει η αποθήκη των παράνομων μεταναστών της Ευρώπης» είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής μιλώντας στη συνεδρίαση της Επιτροπής Μετανάστευσης & Προσφύγων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης τονίζοντας παράλληλα ότι «η Ελλάδα υποστηρίζει κάθε πρόταση που ενισχύει τη συνθήκη Schengen και απορρίπτει κάθε σκέψη που ανατρέπει το κοινοτικό κεκτημένο».
Ο κ. Παπουτσής δήλωσε ότι μόνο πέρυσι στη χώρα μας συνελήφθησαν 132.000 παράνομοι μετανάστες, υπογραμμίζοντας ότι "οι επιπτώσεις στην ελληνική κοινωνία και την οικονομία είναι πολύ μεγάλες" και πως "η παράνομη μετανάστευση είναι ένα πρόβλημα που πληγώνει την Ελλάδα πολλαπλώς".
"Η χώρα μας δεν αντέχει άλλο. Η ελληνική κοινωνία έφτασε στα όριά της" είπε ο κ. Παπουτσής.
Τόνισε δε ότι στην Ελλάδα θα παραμείνουν μόνο εκείνοι οι μετανάστες που έχουν δικαίωμα διεθνούς προστασίας ή δικαίωμα ασύλου και εκείνοι που έχουν άδειες νόμιμης εργασίας και παραμονής στη χώρα μας. "Κανείς άλλος. Όλοι οι υπόλοιποι θα πρέπει να πάρουν καθαρά το μήνυμα. Θα φύγουν από την Ελλάδα, είτε με εθελοντικό επαναπατρισμό είτε με απέλαση. Σε αυτήν την κατεύθυνση είμαστε απολύτως αποφασισμένοι" υπογράμμισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.
Ζήτησε δε την αναθεώρηση του κανονισμού "Δουβλίνο ΙΙ" καθώς όπως είπε αποδεικνύεται αναποτελεσματικός και χρήζει τροποποιήσεων.
"Θα πρέπει να προχωρήσουμε στην αναθεώρηση του «Δουβλίνο ΙΙ» στην κατεύθυνση της προσωρινής αναστολής των μεταφορών μετά από αίτηση του επιβαρυμένου κράτου μέλους και της κατάργησης ή, κατ’ ελάχιστον, της τροποποίησης του κριτηρίου της πρώτης παράνομης εισόδου. Η διαδικασία τροποποίησης θα είναι χρονοβόρα πλην όμως ήδη υπάρχουν θετικά μηνύματα... Η συζήτηση είναι υψίστης πολιτικής σημασίας γιατί αφορά το μοντέλο οργάνωσης της ευρωπαϊκής κοινωνίας του μέλλοντος" τόνισε ο ίδιος.
Αναφερόμενος στη συνθήκη Schengen είπε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει κάθε πρόταση που ενισχύει τη συνθήκη και ταυτόχρονα απορρίπτει κάθε σκέψη που ανατρέπει το Κοινοτικό Κεκτημένο.
"Το κεκτημένο Schengen προβλέπει ενδυνάμωση των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε, συνεπώς εκεί πρέπει να δοθεί το βάρος για την αντιμετώπιση τυχόν ελλείψεων και όχι στην «τιμωρία» των κρατών μελών που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα...Επαναφορά των ελέγχων θα μπορούσε να θεωρηθεί νοητή μόνο ως εξαίρεση, για λόγους δημόσιας τάξης και εσωτερικής ασφάλειας, όπως προβλέπεται ήδη στην ισχύουσα νομοθεσία.
Ακόμη μίλησε για τη διαμόρφωση μιας συντονισμένης πολιτικής επαναπατρισμού καθώς και η άμεση προώθηση και ουσιαστική εφαρμογή των συμφωνιών επανεισδοχής.
"Ιδιαίτερα για την περιοχή μας είναι ζωτικής σημασίας να τεθεί σε εφαρμογή η Συμφωνία Επανεισδοχής Ε.Ε - Τουρκίας, η οποία θα αποτελέσει καταλυτικό εργαλείο στην καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης. Σε αυτή την κατεύθυνση, η Ελληνική Κυβέρνηση υποστηρίζει την έναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την Τουρκία για την σταδιακή κατάργηση των θεωρήσεων ( Visas ). Ένα θέμα το οποίο τίθεται με επιμονή από την τουρκική πλευρά" κατέληξε ο Χρήστος Παπουτσής.