Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011
Οι «μαύρες τρύπες» γεννούν απαισιοδοξία ΤΑ ΡΕΥΣΤΑ ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ ΣΤΑ ΚΡΑΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ ΕΠΑΡΚΟΥΝ ΟΡΙΑΚΑ ΕΩΣ ΤΑ ΜΕΣΑ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
ΑΚΟΜΗ δεν συμφωνήθηκε το νέο δάνειο και κινδυνεύει να μη... φτάνει. Κατά 5,7 δισ. ευρώ -όσο δηλαδή είναι η τρύπα που αποτίμησε η τρόικα στο έλλειμμα του 2011-2012- αυξήθηκαν οι ανάγκες της κυβέρνησης, δικαιολογώντας έτσι την οργή των δανειστών που απαιτούν να εφαρμοστούν όλα τα αναγκαία μέτρα εδώ και τώρα.
Η τρόικα, σύμφωνα με πληροφορίες, ζητά να μη δοθεί ούτε ένα ευρώ παραπάνω και η Ελλάδα να πετύχει όλους τους στόχους του ελλείμματος, χωρίς καμία νέα «απόκλιση».
Ωστόσο, κοινοτικά στελέχη εξηγούν ότι η πίεση που ασκείται θα φέρει αποτελέσματα, αλλά όχι πλήρως. Εκτιμάται ότι τόσο ο όγκος ληξιπρόθεσμων οφειλών που αυξάνονται μέρα με την ημέρα καθώς η κυβέρνηση ελλείψει δανείου δεν πληρώνει προμηθευτές, συμβασιούχους εργολάβους κ.λπ. αλλά και η πολύ μεγαλύτερη ύφεση από την αναμενόμενη (δεν αποκλείεται να είναι και πιο μεγάλη από το 5,3% που προ ημερών ανακοίνωσε η κυβέρνηση) αλλάζουν το τοπίο.
Προς το παρόν η κυβέρνηση επικεντρώνεται στο νέο δάνειο και στην πλήρη εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου. Από τα 109 δισ. ευρώ του νέου δανείου τα 10 περίπου δισ. ευρώ θα πάνε στην πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Αβέβαιη είναι η εισροή των 28 δισ. ευρώ αποκρατικοποιήσεων, με την τρόικα να φέρεται πλέον και αυτή πεπεισμένη ότι τα 5 δισ. ευρώ του 2011 είναι τα πιο σίγουρα λεφτά που μπορεί να λάβει το πανίσχυρο Ταμείο Αξιοποίησης, ενώ σε άγνωστο «x» εξελίσσεται ο ρόλος του ΔΝΤ, που μέχρι πρότινος δεν ήταν καθόλου σίγουρο ότι θα μετείχε και στο νέο δάνειο.
Εκκρεμεί και το ζήτημα των εγγυήσεων που απασχόλησε τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών στο Βρότσλαβ της Πολωνίας. Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, παρουσιάστηκε εισήγηση από το EFSF -με την οποία συντάχθηκαν η Επιτροπή, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ- να μη δοθεί καμία απολύτως εγγύηση. Ωστόσο, αντιπροτάθηκε, απέναντι στις αντιρρήσεις της Φιλανδίας, η εγγύηση να δοθεί με νομικά ασφαλή τρόπο. Τα ίδια στελέχη άφηναν να διαρρεύσει ότι η αντιπρόταση είναι πολύ κοντά στην πρόταση Βενιζέλου περί χρηματικών ανταλλαγμάτων μικρής αξίας.
Η λύση θα επιδιωχθεί στο πλαίσιο του «μικρού» ECOFIN, δηλαδή του Euroworking Group, με στόχο, όπως θα ειπωθεί, να μην είναι ελκυστική για τις άλλες χώρες που πιθανό να ζητήσουν να μετάσχουν, όπως η Σλοβακία, η Σλοβενία, η Αυστρία και η Μάλτα.
Ζητούμενο η σταθεροποίηση
Πάντως, μεγαλύτερη σημασία έχει για τους ηγέτες της Ε.Ε. και των ΗΠΑ η σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Κυβερνητικοί παράγοντες ανέφεραν ότι αυτή ίσως να είναι και η διέξοδος για τη χώρα μας με δεδομένη την τεράστια δυσκολία να επιτευχθούν οι στόχοι του μνημονίου όχι μόνο φέτος αλλά και το 2012, όταν πρέπει να αυξηθούν στα 15 δισ. ευρώ τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις.
Πληροφορίες από μετέχοντες στην υπουργική συνάντηση στη Βαρσοβία αναφέρουν ότι συζητήθηκε, αν και όχι ευρέως, το θέμα της ευρωπαϊκής ενοποίησης πέραν του νομισματικού επιπέδου. Η «ανακουφιστική» αυτή λύση για την Ελλάδα, σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, απαιτεί η χώρα μας να «αντέξει» μέχρι τότε.
Τα ρευστά διαθέσιμα φτάνουν τσίμα τσίμα έως τα μέσα Οκτωβρίου, οπότε αναμένεται -σύμφωνα με δηλώσεις των αξιωματούχων στη συνάντηση- να εκταμιευθεί η δόση. Για να γίνει αυτό, πρέπει να προηγηθεί ένας μήνας πολύ ασφυκτικής εποπτείας της τρόικας που θέλει να γίνει εδώ και τώρα ό,τι δεν έγινε επί σειρά μηνών αλλά και να ληφθούν τα πρόσθετα επώδυνα μέτρα στον προϋπολογισμό του 2012, ο οποίος πρώτη φορά θα ψηφισθεί τόσο νωρίς...