Όλες οι πτυχές μίας συνολικής λύσης για την Ελλάδα θα εξεταστούν στο Eurogroup της Τετάρτης σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών
Θα συζητηθεί πέρα από το ζήτημα της εκταμίευσης της δόσης η επιμήκυνση , οι τρόποι κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού που θα προκύψει από αυτή αλλά και η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και γι΄ αυτό όπως προσθέτουν θα πρέπει να κλείσει κάθε εκκρεμότητα με την τρόικα.
Κατά τις ίδιες πηγές εξετάζονται πολλά σενάρια καθώς η Γερμανία φέρεται να αλλάζει στάση και λέει “ναι” στην επαναγορά ομολόγων η οποία θα οδηγήσει σε μείωση του χρέους.
Πέρα από την επαναγορά στο τραπέζι βρίσκονται η μείωση των επιτοκίων στα δάνεια του επίσημου τομέα, η μετακύλιση αποπληρωμής των δανείων, η μετάθεση ίσως στο 2022 της ικανοποίησης του στόχου βιωσιμότητας του 120% του ΑΕΠ και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών απευθείας από τον Μηχανισμό Στήριξης.
Πιο αναλυτικά οι επαναγορές χρέους σε εθελοντική βάση θα γίνουν με χρηματοδότηση από το EFSF H Ελλάδα θα υποβάλλει πρόταση μέσω της αγοράς στους ιδιώτες να “πουλήσουν” στις τρέχουσες τιμές, ενσωματώνοντας και κάποιο premium, ομόλογα υψηλότερης ονομαστικής αξίας που έχουν στην κατοχή τους. Σύμφωνα με υπολογισμούς που φέρεται να έχει κάνει το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, με 10 δισ. ευρώ η Ελλάδα θα μπορούσε να “αγοράσει” χρέος 40 δισ. ευρώ.
Επίσης εξετάζεται η αλλαγή του “χρονικού στόχου” για μείωση του χρέους στο 120% του ΑΕΠ από το 2020 στο 2022. Με τα σημερινά δεδομένα το ΔΝΤ εκτιμά πως το 2020 το ελληνικό χρέος θα διαμορφωθεί στην καλύτερη περίπτωση στο 136% του ΑΕΠ.
Για τις μειώσεις επιτοκίων πρόσφατη μελέτη του IIF προσδιόρισε στα 18 δισ. ευρώ το δυνητικό όφελος εάν εφαρμοζόταν ένα συνεκτικό σχέδιο μείωσης των επιτοκίων, υποστηρίζοντας ότι έτσι θα μπορούσε να καλυφθεί το κόστος της διετούς παράτασης.
Ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους θα μπορούσε να προκύψει εάν τα δάνεια για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών λαμβάνονταν απευθείας από τον Μηχανισμό Στήριξης.